Elina Kauppila: Huomaa hetki perheessä

| 29.01.2019
Elina Kauppila tunnetaan tunne- ja vuorovaikutuskouluttajana. Hän on mindfulness MSBR-ohjaaja ja valtuutettu Toimiva Perhe- ja Toimiva vuorovaikutus-ohjaaja. Kauppila on kehittänyt Huomaa hetki -menetelmän, joka ohjaa vanhempaa toimimaan rakentavasti stressaavissa tilanteissa pienten lasten kanssa. Sellaisia ovat esimerkiksi siirtymätilanteet, pukeutuminen, hampaiden pesu, ruokailu, kotityöt, nukkumaanmeno tai kieltäminen. Pettymysten sietämisen opettaminen voi olla vaikeaa vanhemmalle, samoin sisarusten välisten ristiriitojen käsittely. Kirja tuo käytännönläheistä apua tällaisiin tilanteisiin.

Kirjan kannen valokuvassa korostuu vuorovaikutuksellinen läheisyys. Äiti pitää kahta pientä lasta lähellään. Katsekontakti luodaan otsat vastakkain. Kantopussissa kulkeva vauva hymyilee suloisesti. Kuva hohkaa läheisyyden lisäksi turvaa.

Kirjan kohderyhmänä ovat pienten lasten vanhemmat ja muut lapsia paljon hoitavat läheiset tai sukulaiset. Teoksessa esitellään työkaluja arjen vaikeisiin tilanteisiin, joissa pinna meinaa palaa. Jos vanhemman pinna palaa, voi hän sortua käyttämään keinoja, joita myöhemmin katuu. Huomaa hetki tuo apua näihin tilanteisiin.

Huomaa hetki -menetelmä sisältää viisi osiota. Osioiden alkukirjaimista muodostuu sana ’HETKI’. Osioita ovat huomaa, erota, tunne, kuuntele ja ilmaise. Teos kuvailee käytännönläheisesti, mitä HETKI-menetelmän eri vaiheet käytännössä tarkoittavat. Metodin voi omaksua, vaikkei aiempaa koulutusta lasten kanssa työskentelyyn olisikaan. HETKI-menetelmän lisäksi kirjassa esitellään mindfulness. Myös siitä, ja itsemyötätunnosta, saa apua haastaviin tilanteisiin pienten lasten kanssa.

Kirjan ansioihin kuuluvat perustellut näkemykset lasten kasvatuksesta. Esimerkiksi, Kauppila ei suosittele rangaistusten käyttöä ja perustelee näkemyksensä. Tekstiin on ammennettu sisältöä Kauppilan pitämistä koulutuksista, eli vanhempien esiin nostamista aidoista haastavista tilanteista. Ehkä juuri siksi teksti on vahvasti kiinni pikkulapsiperheen arjessa. Kirja on ratkaisukeskeisyydessään ensiluokkainen vanhemmuustaitojen opas.

Kauppilan mukaan vanhemman on pystyttävä kohtaamaan oma tunnekuohunsa. Tunnekuohujen kohtaaminen opitaan lapsuudessa, jos opitaan. Mikäli lapsuuden perheessä ei ole voinut oppia tunteiden hallintaa ja niiden intensiteetin vaimentamista, sen voi oppia aikuisena. On normaalia, että arjen vaatimukset, ristipaine ja itsekriittisyys aiheuttavat voimakkaita tunteita vanhemmille erityisesti silloin, kun lapset käyttäytyvät stressiä herättävällä tavalla.

Kirjassa esitellään mindfulness-harjoituksia, joilla voi vahvistaa HETKI-menetelmän vaikutusta. Lopussa listataan tahoja, joiden puoleen voi kääntyä lisätietojen saamiseksi. Näin uudessa kirjassa avun antajien luettelo on vielä ajan tasalla. Se vanhenee nopeasti, mutta HETKI-menetelmä on ajaton. Sen vuoksi myös Kauppilan teos tulee kestämään aikaa hyvin.

Kauppilan kirja on saanut tukea Suomen tietokirjailijat ry:ltä.

Käsillä olevan uutuusteoksen lisäksi vanhemmuuden tunnetaidoista pääsee lukemaan Kauppilan blogista: https://ihanaperhe.fi/. Blogissa Kauppila auttaa oivaltamaan, mitä tehdä uhmaikäisen kanssa. Hän selittää, miksi lapsi vetää itkupotkuraivarit ja miten saadaan teini kuuntelemaan, tai puhumaan.

Aiemmin Elina Kauppila on kirjoittanut kaksi Viisas Elämä -teosta; Kamalan ihana päivä – lasten mindfulness-päivä ja Ihana perhe – tietoisen vanhemman ABC.

Suosittelen kirjaa jokaiselle lasten kanssa viikoittain tekemisissä olevalle aikuiselle. Teos on lyhyehkö ja helppolukuinen. Huomaa hetki -metodi on selkeä ja johdonmukaisesti esitetty. Sen pystyy omaksumaan suhteellisen nopeasti niin, etteivät edes ruuhkavuodet toimi tekosyynä lukematta jättämiselle.

Takakansi:

Huomaa hetki eli Huomaa, Erota, Tunne, Kuuntele ja Ilmaise (HETKI)

Huomaa hetki perheessä on vanhemman tunnetaitokirja. Siinä tunne- ja vuorovaikutuskouluttaja, mindfulness-ohjaaja Elina Kauppila esittelee kehittämänsä Huomaa hetki -metodin, jota Kauppila kuvaa humoristisesti pinnanvenytysmetodiksi.

Erityisesti lapsen kiukku herättää erilaisia tunteita: avuttomuutta, riittämättömyyttä, turhautumista, pettymystä, jopa vihaa. Usein ne heijastavat tapaa, jolla tunteet kohdattiin vanhemman lapsuudessa. Kannustettiinko niiden ilmaisuun vai lakaistiinko ne nopeasti maton alle? Huomaa hetki perheessä kertoo, miten tunteet voi, saa ja kannattaakin kokea.

Kirjan käytännön esimerkit opastavat, miten tiukassa tilanteessa voi valita rakentavan toiminnan sen sijaan, että reagoi lapsen kiukkuun. Kun vanhempi osaa erottaa tunteensa ja tarpeensa lapsen tunteista ja tarpeista, hän kykenee olemaan läsnä lapselle ja auttamaan tätä hädässä. Ristiriidoissa piilee mahdollisuus luoda luottamuksellinen suhde lapseen ja antaa hänelle myönteistä mallia tunteiden käsittelyssä.

Elina Kauppila: Huomaa hetki perheessä. Vanhemman tunnetaitokirja.
Viisas elämä 2018.

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net