Pasi Klemettinen: Karjalan räyhähenget

| 02.10.2018
Itsekseen aukeavat ovet, oudot äänet ja lentelevät äänet yhdistetään poltergeist-ilmiöön. Perinteentutkimuksessa poltergeistilla eli räyhähengellä, tarkoitettaan mellastavaa yliluonnollista olentoa tai henkeä, suomalaisittain kyseessä on siis mellastava piru!

Saksankielinen sana polter tarkoittaa rähinää ja meteliä, geist taas tarkoittaa henkiolentoa. Pasi Klemettisen kirja Karjalan Räyhähenget perustuu pitkälti arkistolähteisiin ja se pohjautuu osin hänen väitöskirjaansa, jonka nimi on Mellastavat pirut - Tutkimus kansanomaisista paholais- ja noituuskäsityksistä Karjalan kannaksen ja Laatokan Karjalan tarinanperinteessä.

Suomesta kuten muualtakin maailmasta löytyy aina räyhähenkiä - sekä eläviä että henkimaailmassa olevia. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) arkistoon on taltioitu yli 1600 räyhähenkiin liittyvää muistiinpanoa pelkästään suomalais-karjalaista perinnealueilta, joten luku lienee monin kertainen, jos tutkitaan koko Suomen aluetta.

Klemettinen on saanut kirjaansa yllätävän laajan kattauksen asiaa, vaikka aihepiiri on aika suppea. Kirja käsittelee pahoislaisuskoa ja noituutta, havainnollistaa hyvin erilaisia pahoiskäsityksiä ja kertoilee millaisia poltergeist-ilmiöitä Karjalan alueella on ollut. Kirja ei pohjaudu pelkästään perinnetietouteen, vaan Klemettinen laajentaa tarinoita omalla tiedollaan, jolloin tarinat aukeavat paremmin.

Suomen Kirjallisuuden Seuralle suuri kiitos siitä, että julkaisevat laadukasta kirjallisuutta. Ja kun hyvä sisältö on vielä komeiden ja kestävien kansien sisällä, kirjaa on todellakin ilo lukea.

Takakannen teksti:

Tammikuun 12. päivänä vuonna 1885 poltergeist saapui Martinien torppaan Ylöjärvellä. Efraim ja Eva Martin katsoivat kauhuissaan, kun heidän talonsa esineet alkoivat lentää ilmassa huoneiden poikki. Sanomalehdissä uutisoitu tapaus houkutteli paikalle uteliaita, ja Martinit asetettiin syytteeseen noituudesta.

Ylöjärven poltergeist on Suomen historian tunnetuin räyhähenki, mutta ei suinkaan ainoa. 1800-1900-lukujen taitteessa Suomi tuntui olevan täynnä poltergeist-tapauksia, erityisesti Karjalan alueella. Kuka piru oli kaiken takana?

Karjalan räyhähenget johdattaa lukijan pirujen jäljille, Myllymäen kummituksesta Uuksujärven raaputtajaan.

FT Pasi Klemettinen on mellastavista piruista väitellyt perinteentutkija.

Pasi Klemettinen: Karjalan räyhähenget
SKS Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2018
s.256

 

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net