Ben Furman & Sami Myllyniemi: Onnellinen kahden kodin lapsi

| 03.10.2016
Viisas elämä -sarjan uutuusteos Onnellinen kahden kodin lapsi on selkeä ja kevyt opus. Se antaa raamit lapsilähtöiseen eroprosessin käsittelyyn perheissä, joissa avioeron jälkeen lasten huoltajuudessa päädytään yhteishuoltajuuteen.  

Kirja on suunnattu 4-10-vuotiaille lapsille ja heidän kasvattajilleen. Vanhempien lisäksi kirjasta voi olla hyötyä esimerkiksi perhetyössä tai varhaiskasvatuksessa.
Erityisen hyvää kirjassa on selkeä kuvitus. Kuvat konkretisoivat ja selkiyttävät vanhempien eroa lapsille. Yhteisen jutustelun lomassa kuvien värittäminen auttaa konkreettisella tavalla käsittelemään epämääräisiä, ahdistavia tunteita, jotka liittyvät uuteen tilanteeseen.

Lapsi saa rakentaa mieleensä mallit kahdesta kodista, siitä mikä kummassakin kodissa on hyvää ja siitä, ketkä kumpaankin kotiin kuuluvat. Kirjaan puuhataan yhdessä turvallisen aikuisen kanssa esimerkiksi kummankin kodin säännöt, ystävät, miksi kunkin kodin ihmiset tykkäävät lapsesta, lemmikit, lelut ja tavarat ym.

Kirjassa on selkeä ja hyvä johdantoteksti. Tekstissä annetaan ohjeet kirjan käyttämiseen. Lisäksi mukana on vinkkejä siihen, kuinka huomioida lapsen etu avioeroprosessissa.
Kirjan käyttö edellyttää lasten vanhempien läsnäoloa ja yhdessä tekemistä. Lapsi ei voi täyttää kirjaa yksin, eikä häntä saa jättää täyttämään kirjaa yksin. Yksin jääminen kirjan kanssa voisi vain voimistaa hylätyksi tulemisen kokemusta ja eroon liittyvää hämmennystä ja hätää. Kun vanhempi on tiiviissä vuorovaikutuksessa lapsen kanssa kirjan äärellä, jo se eheyttää lasta. Kirja tarjoaa mainion välineen rakentavaan vuorovaikutukseen lapsen kanssa haastavassa erotilanteessa.

Kirjan täyttö edellyttää vanhemmalta kypsää suhtautumistapaa ja emotionaalista tasapainoa. Ero on eittämättä vaikea paikka myös vanhemmalle. Kirjan kanssa on kuitenkin tarkoitus käsitellä lapsen, ei vanhemman tunteita.

Erityisen ilahduttavaa oli se, että kuvitus oli tehty humoristisesti. Iloa erotilanteen käsittelyyn lapsi kaipaakin. Ahdistus hälvenee hupailun tieltä. Teos soveltuu monenlaisille perheille, sillä se ei sisällä arvoja tai tietynlaista maailmankatsomusta. Miksei kirjaa voisi käyttää myös turvapaikanhakijalasten kanssa. Teos tarjoaa todellakin vain raamit, ja kahden kodin sisällön ja luomisen teos jättää kirjan täyttäjille; lapsille ja kasvattajille. Käsillä on varsin mainio tehtäväkirja, jota voi lämpimästi suositella ihan kaikille, joille aihe on ajankohtainen.

Tilaa kirja Suomalaisesta kirjakaupasta.

Takakansi:
Onnellinen kahden kodin lapsi on kahdessa eri kodissa vuoroin asuville 4-10-vuotiaille lapsille ja heidän kasvattajilleen suunnattu kirja. Se on tehty edistämään lapsen sopeutumista kahden kodin elämään ja tukemaan häntä eri kodeissa kasvattavien aikuisten yhteistyötä.
Kirja sisältää väritettävän puuhakirjan lapsille ja oppaan lasta kasvattavalle aikuiselle.
Puuhakirjan työstäminen yhdessä aikuisten kanssa edistää lapsen hyvinvointia ja vahvistaa hänen turvallisuudentunnettaan.
Aikuisille suunnattu opas tarjoaa lasta kasvattaville aikuisille ajatuksia siitä, miten he voivat kukin tahollaan tukea lasta ja edistää hänen sopeutumistaan kahden kodin elämään.
Parhaiten Onnellinen kahden kodin lapsi toimii, kun lapsen kasvattajat hänen molemmissa kodeissaan osallistuvat sen työstämiseen, mutta siitä on lapselle hyötyä siinäkin tapauksessa, että sitä työstää lapsen kanssa joku muu lapselle tärkeä aikuinen.
Ben Furman on psykiatrian erikoislääkäri, ratkaisukeskeisen lyhytterapian uranuurtaja ja Muksuoppi-menetelmän kehittäjä. Sami Myllyniemi on kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä, toiselta ammatiltaan sosiologi ja nuorisotutkija.

Ben Furman & Sami Myllyniemi: Onnellinen kahden kodin lapsi. Uusi tapa edistää lapsen hyvinvointia ja kotien yhteistyötä.
Basam Books 2016

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net