Villivihanneksesta makua ja luonnetta ruokiin - hyödynnä luonnon ilmainen lahja Jill Wellington Pixabaystä
30.04.2019

Villivihanneksesta makua ja luonnetta ruokiin - hyödynnä luonnon ilmainen lahja

Kevään tullen tuoreet, raikkaat luonnonherkut nousevat monen mieliin ja satokautta odotetaan innolla. Oman kasvimaan, marjastuksen ja sienestyksen lisäksi terveellistä ja ilmaista ravintoa saa villivihanneksista, ja mikä parasta, jo aikaisin keväällä kun kotimainen tuoreruokaa on huonosti tarjolla.

Superfood-ruoka-aineiden hehkuttamisen keskellä onkin hyvä muistaa suomalaiset terveyspommit, joita on saatavilla melkein mistä tahansa. Niitä kasvaa useimpien pihoilla, ojissa, niityillä ja metsissä. Villivihanneksien keräämistä, kokkaamista, säilömistä ja syömistä sanotaan hortoiluksi. Tuttu sana, jota nykyisin kuulee käytettävän aivan eri yhteyksissä. Vihreiden versojen noustessa maasta kehotan kaikkia hortoilemaan!

Luonnonvaraisia kasveja voi käyttää esimerkiksi salaattiin, keittoihin, muhennoksiin, mausteeksi, teeksi, lääkkeeksi tai jalkakylpyihin. Ne sisältävät keskimäärin enemmän vitamiineja ja hivenaineita kuin viljellyt kasvit. Ne ovat sitkeitä ja kasvupaikkansa tarkoin valinneita, vaikka useimmat tuntevat ne rikkaruohoina, jotka pilaavat nurmikon tai istutukset.

Suuri osa Suomen parista sadasta syötävästä villiyrtistä onkin monille ennestään tuttuja. Voikukka, siankärsämö, vuohenputki, nokkonen, poimulehti, takiainen, maitohorsma ja piharatamo saavat usein väistyä istutusten tieltä, vaikka niitä voisi hyvin myös vaalia ilmaisen, terveellisen ruoan vuoksi. Mikä onkaan kesäisin parempaa kuin kerätä maukas villivihannessalaatti oman pihan tai lähiseudun antimista? Muista kuitenkin, ettet laita suuhusi sellaista, josta et ole varma. Monet kasvit ovat myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa vähintään vatsaoireita, joten tutustu sinulle uusiin kasveihin ja niiden käyttöön huolellisesti.

Jos villivihannesten tunnistaminen tuottaa sinulle ongelmia, kokeile mobiilisovellusta, jonka Suomen Luonto -lehti on yhdessä keittiömestari Sami Tallbergin kanssa suunnitellut.  Kirjastoista tai kirjakaupoista löytyy useitakin  hyviä opuksia keruuretkelle. Kannattaa kuitenkin valita Suomen luontoon sopivaa kirjallisuutta.

Suurimmassa osassa Suomea villivihannesten parasta keruuaikaa on toukokuu. Eri kasveilla on kuitenkin omat parhaat kautensa kesän eri aikoina, mutta useimmat ovat maukkaimpia nuorina versoina alkukesästä. Vanhemmat versot maistuvat kitkerämmiltä ja esimerkiksi nokkonen kerää runsasravinteisilta paikoilta keholle haitallisia nitraatteja. Villivihanneksia saa kerätä jokamiehenoikeuksilla pihapiirien ulkopuolelta, mutta rauhaan kannattaa jättää teiden varsilla, tehopeltojen vieressä tai runsasravinteisissa paikoissa kuten komposteissa tai kaatopaikkojen läheisyydessä kasvavat kasvit.

Kesällä kannattaa nauttia tuoreista villivihanneksista, mutta niistä saa oivaa ravintoa myös talven varalle esimerkiksi kuivaamalla tai hapattamalla. 

 (teksti ja kuva päivitetty 30.4.19)

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net