Sinimailanen on pieni terveyspommi - kokeile idättää! By Buelldm - Creating a sprouting guide using alfalfa., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22985962
21.04.2019

Sinimailanen on pieni terveyspommi - kokeile idättää!

Pikkuruista sinimailasensiementä ei turhaan pidetä yhtenä ravintorikkaimpana idätettävänä, onhan sillä ruokittu esimerkiksi beduiinien hevosia ja intiaanien puhveleita. Lisäksi se on helppo idätettävä.

Sinimailanen on hernekasvi, joka sisältää valkuaisaineita, kalsiumia, A-, C-, E- ja K-vitamiineja. Se vähentää veren huonon kolesterolin määrää, estää verenvuotoa, lisää virtsaneritystä ja maidontuotantoa ja eliminoi joidenkin myrkkyjen vaikutusta.

Sinimailasesta käytetään ennen kaikkea idätettävä siemen, joka on todella pieni, mutta ravintorikas. Sinimailanen pieni siemen turpoaa hurjasti idätyksen aikana, kannattaa siis uskoa idätysohjeita ja jättää astiaan riittävästi tilaa.

Sinimailanen on maultaan neutraali ja kelpaa lapsillekin. Se maistuu sellaisenaan tai vaikkapa salaatissa.

Sinimailasen idätetyt siemenet ovat vähäkalorista herkkua, 10kcal/100g. Hiilihydraatteja on 47 %, rasvaa on 20 % ja proteiinia 33 %. Sataan grammaan sinimailasen ituja sisältyy C-vitamiinia 8,2 mg, A-vitamiinia 8 nanogrammaa ja rautaa 1 mg. Varsin oivallinen ravintolisä ruokavalioon siis.

Yleisluonteiset ohjeet sinimailasen idätykseen:

Siemenet huuhdellaan huolellisesti ja jätetään likoamaan kylmään veteen 6-8 tunniksi. Kaada astian pohjalle ohut kerros siemeniä ja huuhtele niitä 2-3 kertaa päivässä, noin 4-6 päivän ajan. Kun siemenestä kasvavan idun pituus on 3-5 senttiä, kaada idut isoon vesiastiaan ja huuhtele ruskeat irtokuoret pois. Laita takaisin idätysastiaan ja anna ylimääräisen veden valua pois. Laita idut muutamaksi tunniksi ikkunan eteen, jotta ne vihertyvät hiukan. Säilytä jääkaapissa.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net