Vegaaninen kanttarellikeitto https://pixabay.com/fi/kanttarelleja-sienet-kes%C3%A4ll%C3%A4-mets%C3%A4-1223345/
20.09.2016

Vegaaninen kanttarellikeitto

Parasta hyötyliikuntaa syksyllä on metsään meneminen, sienten ja marjojen keräily on mielenkiintoista; uutta opittavaa löytyy joka reissulta. Kokeile makoisaa vegaanista kanttarellikeittoa.

Metsässä ja luonnossa oleskelu edesauttaa stressinhallintaa. Verenpaine laskee, mieli lepää. Raikas ilma tekee hyvää. Aloittelijalle sopivia sieniä ovat esimerkiksi keltavahvero eli kantarelli, herkkutatit ja kangashaperot. Metsään kannattaa suunnata sienikirjan kanssa, ja poimia vain takuuvarmasti tunnistetut ruokasienet.

Sienissä on melko vähän energiaa. Vegaaniseen ruokavalioon ne soveltuvat hyvin. Esimerkiksi kantarellissa on rasvaa 23 % energiasta, imeytyviä hiilihydraatteja 23 % ja proteiinia 30 % kokonaisenergiasta. Kilokaloreita kertyy 27 sataa grammaa kohden.

Puhdistetut kantarellit paistetaan pannulla niin, että enin neste haihtuu. Sankollinen sieniä menee melko pieneen tilaan. Paistetut sienet voi säilöä tai valmistaa vaikkapa herkullisen vegaanisen kantarellikeiton.

Vegaaninen kantarellikeitto

400 gr paistettuja kanterelleja

2 rkl sinistä Keijua

2 rkl kotimaista luomu rypsiöljyä

1 iso punasipuli kuorittuna ja hienoksi pilkottuna

2 dl valkoviiniä (tai 2 dl omenamehua ja 1 rkl valkoviinietikkaa)

8 dl vettä

1/2 ruukkua tuoretta persiljaa

80 g vegaanista juustoraastetta

1/2 rkl Himalajan vuorisuolaa

1 tl sokeria tai hunajaa

1 tl mustapippuria

3 dl rasvaisinta mahdollista kaurakermaa

Laita paistetut kantarellit kattilaan. Lisää Keiju, öljy ja sipulisilppu. Kuullota hetki. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää valkoviini ja kiehauta. Lisää tämän jälkeen vesi sekä sokeri/hunaja. Keitä 10 minuuttia. Lisää kiehuneeseen keittoon kaurakerma ja kuumenna. Pilko valmiiseen annokseen pinnalle runsaasti tuoretta persiljaa ja viimeistele vegaanisella juustoraasteella.

Lue lisää:

Suomen sieniseura http://www.funga.fi/

THL:n kansallinen ravitsemustietopankki Fineli https://fineli.fi/fineli/fi/index

Blogi luonnossa liikkumisesta https://luontoliikuttaa.wordpress.com/

Mielenterveystalo/Tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista

https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/oppaat/tietoa_luonnon_hyvinvointivaikutuksista/Pages/default.aspx

 

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net