Makumatka Intiaan, osa 2 https://pixabay.com/fi/hedelm%C3%A4t-myyj%C3%A4-dharwad-intia-272228/
20.10.2017

Makumatka Intiaan, osa 2

Makumatka Intiaan -juttusarjassa seurataan lapsiperheen kokkauskokeiluja ja tutustumista Intian niemimaan gastronomiaan. Sarjassa perehdytään intialaiseen ruokaan historian näkökulmasta ja uskontojen vaikutukseen intialaiseen ruokakulttuuriin. Makumatkaa tehdään ilmansuuntien mukaan. Itä-, Etelä-, Länsi- ja Pohjois-Intiasta on omat juttunsa resepteineen. Osa 2: Uskontojen vaikutus Intian ruokakulttuuriin

Intialaisella ruualla on pitkä historia. Alueelta on löydetty todisteita varhaisimmista tunnetuista kulttuureista, jopa vuodelta 2500 eaa. Asumisalueilta löydetyistä eläinten luista on voitu päätellä, että varhaisimpaan intialaiseen kulttuuriin kuului lihansyönti. Lisäksi on löydetty tandoor-uuneja, joissa asukkaat ovat paistaneet leipää.

1600 eaa Intiaan vaelsi puolipaimentolaisia arjalaisia, jotka toivat oman kulttuurinsa mukanaan. Myös hindulaisuuden juuret ulottuvat kauas Intian historiaan, aina 1000 vuoteen eaa asti. Hindulaisuuden myötä Intiaan kehittyi kastilaitos ja eri kasteille omat ruokaperinteensä. Ylimmät eli bramiinit olivat pappeja ja he olivat kasvissyöjiä.

Soturit kuuluivat myös yläluokkaan, mutta he olivat lihansyöjiä. Nykyisin intialaiset liharuuat valmistetaan lampaasta. Lampaanpaistissa on vähemmän rasvaa kuin lavassa, minkä vuoksi sitä suositaan. Kana on nykyisin Intiassa kallista, ja sitä syödään lähinnä juhlissa. Kalaa syödään harvoin. Bengalissa ja Karachin ympäristössä se on hyvin suosittua, muttei muissa osissa maata. Bengalissa kala ja riisi ovat arkiruokaa.

Buddhan syntymän aikoihin Intiassa alettiin harjoittaa uutta uskontoa, buddhalaisuutta. Myös jainalaisuus alkoi yleistyä. Erityisesti jainalaisuudella on ollut merkittävä vaikutus intialaiseen ruuanlaittokulttuuriin. Intialaiset omaksuivat jainalaisuuteen kuuluvan väkivallattomuuden periaatteen. Tämän vuoksi he eivät syöneet lihaa, eivät edes sipulia, valkosipulia tai muita kasveja, joiden juuret saattavat tappaa maaperässä eläviä hyönteisiä.

Hindulaisuus, buddhalaisuus ja jainalaisuus ovat vaikuttaneet intialaiseen ruokaperinteeseen paljon. Eniten siihen on kuitenkin vaikuttanut islamin uskonto. Arabimuslimit valloittivat Intian noin 400 jaa. He rakensivat vähitellen loisteliaan suurvallan; suurmogulin valtakunnan. Suurmogulin valtakunnan kausi kesti 1526–1707. Sen vaikutus jatkui kuitenkin 1800-luvulle saakka.

Suurmogulien valtakaudelle yleistyneet ruuanlaittotavat jäivät vaikuttamaan intialaiseen keittiöön. Tuon ajan gastronomia on sitä, mitä nykyisin länsimaissa tunnemme intialaisena ruokana. Suurmogulit toivat intialaiseen ruokaan ruusuveden, pähkinät, kuivahedelmät, sahramin, maitovalmisteet ja dum pukht -ruuanlaittotavan. Dum pukht –ruuanlaittotavassa ruoka kypsennetään hitaasti suljetussa astiassa.

Suurmoguleille ruuanlaitto oli taidetta. Mausteiden lukuisilla variaatioilla herkuteltiin surutta; yhdessä ruokalajissa saattoi olla jopa 25 erilaista maustetta! Mausteiden sekoittaminen oli tarkkaan säädeltyä ja yhdellä aterialla tarjoiltiin lukuisia eri ruokalajeja.

Nykyisin Intiassa elää monia eri uskontoja. Hindulaisuus ja islam ovat suurimmat, ja nekin jakautuvat useisiin eri lohkoihin. Lisäksi harjoitetaan sikhiläisyyttä ja kristinuskoa. Jokainen värittää alueen ruokailutottumuksia. Muslimit syövät lihaa, sianlihaa lukuun ottamatta. Hinduista enemmistö on kasvissyöjiä. Yksikään hindu ei voi syödä naudanlihaa, sillä lehmä on pyhä eläin.

Suurmogulien valtakunnan kaudella eri uskontojen harjoittajat saivat osallistua ja osallistuivat toistensa vuotuisiin juhliin. Muslimit esimerkiksi viettävät hindulaista valonjuhlaa diwalia. Kristityille on sallittua osallistua eidiin, joka on islamilainen juhla.

Intialaisten uskontojen vuotuisjuhlat ovat sidoksissa maakuntiin. Useimmissa juhlissa herkutellaan makealla ja makeaa saa juhlissa syödä vatsansa täyteen. Jälkiruokiin käytetään pähkinöitä, riisiä, linssiä, vehnää, sokeria, kardemummaa ja sahramia. Suurin juhla on diwali, jota vietetään loka-marraskuussa. Mikä loistava syy katkaista Suomessa pimeä, ankea syksy jo ennen joulua! Luulenpa, että tänä vuonna meilläkin herkutellaan diwalin aikaan – vaikka manteli- ja pistaasipaloilla.

Manteli- ja pistaasipalat (5 annosta)

Ainekset

75 gr suolatonta voita

200 gr mantelijauhoa

1 1/2 dl kermaa

200 gr sokeria

8 mantelia rouhittuna

10 pistaasipähkinää rouhittuna

Sulata voi. Lisää vähitellen jauhetut mantelit, kerma ja sokeri. Sekoita hyvin. Vähennä lämpöä ja keitä 10 minuuttia koko ajan sekoittaen. Muista sekoittaa pohjaa myöten, sillä seos palaa helposti pohjaan. Lisää lämpöä, kunnes seos ruskistuu. Siirrä manteliseos matalaan tarjoiluastiaan ja tasoita pinta. Koristele rouhituilla manteleilla ja pistaaseilla. Anna seoksen tekeytyä noin tunti ja leikkaa sitten pieniksi paloiksi, esimerkiksi vinoneliöiksi. Tarjoile kylminä. Teoriassa herkku säilyy jääkaapissa tiiviissä rasiassa useita tunteja – käytännössä palaset häviävät samana päivänä, ainakin meillä!

Kirjoitus perustuu seuraaviin kirjoihin:

Gordon Ramsay 2009: Maailma keittiössä. Moreeni.
Chris & Carolyn Caldicott 1999: Maailman parhaat kasvisruuat. Tammi.
Marianne Kiskola 2007: Kasvisruokia Aasiasta. Makumuistoja Intiasta ja Kaukoidästä. Tammi.
Sunil Vijayakar ym. 2014: Intian keittiö. Aitoa kotiruokaa eri puolilta Intiaa. Gummerus.
Shehzad Husain 2005: Parhaita ruokaohjeita, Intia. Parragon

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net