Makumatka Intiaan, osa 1 https://pixabay.com/fi/intia-ruoka-kollaasi-matka-816725/
06.10.2017

Makumatka Intiaan, osa 1

Makumatka Intiaan -juttusarjassa seurataan lapsiperheen kokkauskokeiluja ja tutustumista Intian niemimaan gastronomiaan. Sarjassa perehdytään intialaiseen ruokaan historian näkökulmasta ja uskontojen vaikutukseen intialaiseen ruokakulttuuriin. Makumatkaa tehdään ilmansuuntien mukaan. Itä-, Etelä-, Länsi- ja Pohjois-Intiasta on omat juttunsa resepteineen.

Istumme kolmen kesken onnistuneen lammaspadan äärellä päivällispöydässä. Perheen pienimmät on tainnutettu päiväunille, mikä tarkoittaa aikuisille ja 8-vuotiaalle ruokarauhaa. On mukavaa. Saamme päähänpiston. Tehdään ruokamatka johonkin eksoottiseen maahan! Kokataan erilaisia ruokia eli tehdään makumatka. Einekset käyvät, käytännön syistä, ja satunnaiset ravintolaruokailut. Kolmen pikkulapsen perheenä muunlainen matkustelu ei ole mahdollista, eikä edes houkuttelevaa.

Idea jaksaa kantaa myös arkena, ja seuraavalla viikolla jo suunnittelemme tulevia ruokalistoja. Parisuhde kukoistaa, meillä on uusi projekti! Hyvässä hengessä käydyn väittelevän keskustelun jälkeen päädymme tekemään makumatkan Intiaan. Yksi syistä on se, ettemme tunne intialaista ruokakulttuuria kovinkaan hyvin. Mutta haluamme tutustua siihen. Tutustuminen alkaa jo maanvalintaa seuraavana päivänä.

Huomaamme pian, että Intiassa on monta eri ruokakulttuuria. Erot johtuvat osin maantieteellisistä, mutta enimmäkseen uskonnollisista eroista. Uskonnollisuus vaikuttaa raaka-aineiden käyttöön. Lisäksi on ruokia, joista on eri alueilla omat muunnelmansa. Esimerkiksi aloo gobi tunnetaan eri puolilla Intiaa erityylisenä. Ruuan saatavuus vaihtelee maaseudun ja kaupunkien välillä. Köyhällä maaseudulla valikoima voi rajoittua daliin, riisiin ja samosa-piiraisiin.

Alueelliset muunnokset resepteihin osoittautuivat runsauden pulaksi. Erilaisten pääruokien valikoima on laaja. Lisäkkeinä tarjottavien chutneyden, salaattien, raidan ja riisin muunnelmat vaihtelevat.

Erityisen hyvää intialaisessa keittiössä on runsas kasvisruokien kirjo. Suuri osa intialaisista on kasvissyöjiä. Pääsyynä tähän on uskonto. Kasvispainotteisuus sai meidät valitsemaan makumatkan kohteeksi Intian. Sitä paitsi pinaattia, tomaattia, perunaa, vihreitä papuja ja kukkakaalia on Suomessa saatavilla hyvin jopa talvella. Ihastuimme kuvauksiin intialaisten ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta. Tällaista ruokakulttuuria halusimme opetella yhdessä lasten kanssa.

Teemme matkamme pääilmansuuntien mukaan. Teemme näin, vaikka intialainen keittotaito ei jakaudu pääilmansuuntien mukaan. Mutta kokemattomuus intialaisesta keittiöstä vaikutti siihen, että jaottelimme makumatkan etenemisen pohjoiseen, itään, etelään ja länteen. Emme olleet jaon kanssa tarkkoja. Valitsimme aterian pääruuan ilmansuunnan mukaan, ja lisäkkeet saattoivat olla myös muista osista Intiaa. Makuelämyksiin se ei aiheuttanut ristiriitaa. Käytännössä makumatka oli helpompi toteuttaa, kun saatoimme ottaa huomioon esimerkiksi raaka-aineiden saatavuuden. Lisäksi otimme vapaat kädet säädellä öljyn ja chilin määrää alkuperäisresepteistä lähemmäs omia makutottumuksiamme. Aloitimme matkan kesäaikaan, joten tuoreiden vihannesten saatavuus oli tavallista parempi. Makumatkan olisi silti voinut toteuttaa talvellakin. Onneksi Suomessa on ympäri vuoden saatavilla laaja valikoima riittävän hyvälaatuisia pakastevihanneksia. Puhumattakaan etnisistä kaupoista, joita löytyy ainakin suuremmista kaupungeista!

Oli ilahduttavaa huomata, että uusiin ruokiin tutustuminen on mahdollista pikkulapsiperheen puuduttavan toisteisessa arjessa. Lapsille jokainen suupala on ruokamatka uuteen, ja nyt saamme jakaa tätä maailmaan tutustumista koko perheen kesken.

Kirjoitus perustuu seuraaviin kirjoihin:

Gordon Ramsay 2009: Maailma keittiössä. Moreeni.
Chris & Carolyn Caldicott 1999: Maailman parhaat kasvisruuat. Tammi.
Marianne Kiskola 2007: Kasvisruokia Aasiasta. Makumuistoja Intiasta ja Kaukoidästä. Tammi.
Sunil Vijayakar ym. 2014: Intian keittiö. Aitoa kotiruokaa eri puolilta Intiaa. Gummerus.
Shehzad Husain 2005: Parhaita ruokaohjeita, Intia. Parragon

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net