Antioksidantit: Karotenoidit https://pixabay.com/fi/porkkana-kerim%C3%A4tt%C3%B6m%C3%A4t-kaalit-1085063/
18.05.2017

Antioksidantit: Karotenoidit

Omasta kehosta - sielun temppelistä - kannattaa huolehtia. Antioksidantit puolustavat ja puhdistavat elimistöä, ne tekevät tiimityötä kolmen koplissa niin, että rasvaliukoiset hoitavat omia tehtäviään ja vesiliukoiset omiaan. Osa 1. Karotenoidit

Karotenoidit ovat luonnossa esiintyviä oransseja, keltaisia ja punaisia kasvien väriaineita, joita nykyään tunnetaan yli 600 erilaista. Myös vihreissä kasviksissa on runsaasti karotenoideja, mutta hallitseva vihreä klorofylli peittää sen.

Karotenoidit ovat rasvaliukoisia eli ne imeytyvät ravinnon rasvojen mukana. Karotenoideja saa parhaiten värikkäistä vihanneksista, kuten: lehtikaalista, persiljasta, porkkanasta, tomaatista ja pinaatista. Eläinkunnan puolelta kananmuna, maksa ja kirjolohi sisältävät karodenoideja.

Karotenoidit ovat tehokkaita solujen myrkynpoistajia ja UV-säteilyn vaikutusten vastustajia, jotka suojaavat kehon heikoimpia elimiä. Erityisesti iho ja silmät tarvitsevat niitä. Karotenoideista muodostuu A-vitamiinia, mitä maksa varastoi. Silmien liian vähäinen A-vitamiinin taso aiheuttaa voimakasta reagointia kirkkaisiin valoihin, reaktiot vaihtelevat päänsärystä huimaukseen ja pahoinvointiin. Lisäksi silmiin tarvitaan suojaksi luteiinia, jota saadaan esimerkiksi pinaatista ja munankeltuaisesta.

Iholla karotenoidit kiihdyttävät melaniinin tuotantoa, mikä ehkäisee ihon palamista auringossa. Karotenoidit siis suojaavat ihoa ja silmiä UV-säteiltä.

Naisen hormonituotanto on riippuvainen karotenoideista. Soluissa karotenoidit asettuvat solujen rasvakalvoille, missä ne sieppaavat erilaisia vierasaineita, raskasmetalleja ja muita myrkkyjä blokaten niiden pääsyn solun sisälle. Solun sisällä karotenoidit taas työskentelevät kupari-SOD:n kanssa vapaiden radikaalien haittavaikutuksen torjumiseksi.

Karotenoidit edistävät terveyttä ja pidentävät elinikää. Ne nostavat elimistön puolustuskykyä nopeasti, nopeuttavat paranemista sairauksista ja haavoista ja normalisoivat kolesteroliarvoja. Vuorokautinen tarve on noin 6 mg aikuisilla. Tuo määrä riittää pitämään tappajasolutuotannon normaalin rajoissa. Lisäksi ne nostavat veren lymfosyyttien määrää. On tärkeää nauttia karotenoidit ruuasta, koska synteettisesti valmistetun beetakaroteenin on todettu aiheuttaneen syöpäriskin lisääntymistä.

Lähde:
Tuula Laamanen, Ravintoterapian käsikirja

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net