Kuusenkerkkäsiirappi hillitsee yskää, kuusenpihka parantaa haavoja Goran Horvat Pixabaystä
20.05.2019

Kuusenkerkkäsiirappi hillitsee yskää, kuusenpihka parantaa haavoja

Kuusi kasvattaa joku vuosi uudet kuusenkerkät, jotka ovat aluksi pehmeitä ja vaaleanvihreitä, mutta kovettuvat kesän edetessä kitkeriksi. Paras aika kerkkiä on kerätä silloin kun ne ovat noin 2-3 senttisiä ja pehmeitä.

Kuusenkerkät ruoanvalmistuksessa

Nuoret pehmeät kuusenkerkät  antavat metsäisen aromin ruokiin ja sopivat hyvin esim. riistaruokien lisukkeeksi. Myös salaateissa niitä voi käyttää pieniä määriä. Maku on kuitenkin voimakas, joten totuttelu vienee aikansa.

Kuusenkerkät rohtona

Kuusenkerkät ovat antiseptisiä, virkistäviä ja auttavat väsymykseen. Kuusenkerkkien eteerinen öljy lievittää tulehduksia ja se raikastaa huoneilmaan.

Kerkistä valmistetaan yleisesti kurkkupastilleja, teetä ja siirappia. Kuusenkerkkäsiirappi onkin mainio, joskin työläs, itsetekoinen yskänlääke talven varalle, joka auttaa irrottamaan limaa ja hillitsemään yskää.

Kuusen pihkalla on kansanlääkinnässä pitkät perinteet, sitä on käytetty laastarina, noidannuoliin, hiertymiin ja ihon rikkoutumiseen.

Astmaatikkojen tulee olla varovaisia kuusenkerkän käytössä eikä niitä suositella myöskään hinkuyskästä kärsiville.

Kuusenkerkkien poimiminen ei kuitenkaan kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan keräämiseen on pyydettävä maanomistajan lupa.

Kuusenkerkkäsiirappi

3 litraa kuusenkerkkiä
3 litraa vettä
1,5 kiloa sokeria

Liota kerkkiä yön yli vedessä. Seuraavana päivänä keitä liotusvedessä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät pois ja lisää sokeri. Siirapin voi halutessaan maustaa esimerkiksi sitruunalla tai vaniljalla. Keitä taas yhdestä kahteen tuntia koko ajan sekoittaen kunnes seos on tummaa ja siirappimaista. Siirapin kiinteyttä voi säädellä keittoajalla. Jos haluat juoksevaa siirappia, lyhennä keittoaikaa. Voit testata siirapin valmistumista tiputtamalla teelusikalla pienen määrän siirappia kylmään veteen. Jos siirappi ei heti liukene veteen, on se valmista. Lopuksi purkita siirappi kuumiin ja pestyihin lasipurkkeihin. Koska kuusenkerkkäsiirappi on työläs mutta herkullinen, kannattaa sitä valmistaa kerralla riittävän iso määrä.

 

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net