Nokkonen on yksi suosituimpia villiyrttejä - käytetty jopa käärmeenpuremien vasta-aineena klimkin Pixabaystä
16.05.2019

Nokkonen on yksi suosituimpia villiyrttejä - käytetty jopa käärmeenpuremien vasta-aineena

Monella meistä yksi ikävimmistä lapsuusmuistoista liittyy kesäpäiviin, jolloin iloisen juoksentelun kesämökin pihalla katkaisi se yksi kirottu kasvi – nokkonen. Nykypäivänä nokkosen kanssa on ystävystytty.  Se ei ole enään inhottavia, punoittavia ihoärsytyksiä aiheuttava vihollinen, vaan monen keittiössä käytössä oleva runsasrautainen ruoan ravintoarvon nostattaja – tuoreena tai muussa muodossa.

Monet ekokaupat ovat ottaneet nokkosen valikoimiinsa, ja sitä myydäänkin muun muassa uutteena, jauheena, kuivattuna ja niin edelleen. Sen käytössä ruoanlaitossa on rajana vain mielikuvitus, joten mikset kokeilisi perinteisten sunnuntailettujen sijaan esimerkiksi nokkoslettuja? Suoraan salaattiin sitä ei kuitenkaan tuoreena pinaatin lailla tule heittää, vaan ennen käyttöä se pitää aina ryöpätä, jotta poltinkarvojen myrkky häviää. Kuivaaminen ja keittäminen varmistavat, että saat nokkosesta irti haitan sijaan hyötyä.

Nokkonen ruoanlaitossa ei sinänsä ole uusi käsite, sillä sen juuret ulottuvat jo pitkälle historiaan. Sitä on myös kautta aikain käytetty yrttinä ja hoitona erilaisiin vaivoihin. Sen sanotaan esimerkiksi auttavan esimerkiksi korkeaan verenpaineeseen, anemiaan ja helpottavan suoliston toimintaa. Entisaikoina sen uskottiin myös olevan hoito astmaan, sitä hoidettaessa nokkosta käytettiin kuin nuuskaa nykyään. Nokkosta käytettiin myös käärmeen ja skorpioninpistojen vasta-aineena.

Nokkonen sisältää myös valtavan määrä vitamiineja. Näistä mainittakoon ainakin C-, D-,E- ja K-vitamiinit. Nokkosen siemenet puolestaan sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja.

Nokkosta käytettäessä tulee kuitenkin muistaa sama varovaisuus, kuin mitä tahansa ruoka-ainetta nauttiessa; osalle meistä se saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita, ja tietyistä sairauksista kärsivien ei suositella käyttävän lainkaan nokkosta ruokavaliossaan. Tällaisia voivat olla munuaisten- tai sydänten vajaatoimintaa sairastavat henkilöt. Myös nokkosen liikakäyttöä tulee välttää.

Laura Koivisto

Lähde:
Luontoäidin kotiapteekki: Virpi Raipala-Cormier

(teksti ja kuva päivitetty 14.5.19)

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net