Kasvisruokailijan proteiinit - oletko jo kokeillut kasvisnakkeja? https://screenshots.firefox.com/3n2pAB90VfuW3nIh/www.halsanskok.fi
21.11.2017

Kasvisruokailijan proteiinit - oletko jo kokeillut kasvisnakkeja?

Kasvissyöjät ja vegaanit ovat turvanneet proteiininsaannin vuosikausia soijarouheella ja palkokasveilla, jotka toki ovat edelleenkin oivia tuotteita. Mutta kyllä vaihtelu on paikallaan, puhumattakaan puolivalmisteista, joita löytyy lähikaupan hyllyltä ja jotka ovat hetkessä lautasella. Oletko jo tutustunut kasvisnakkeihin?

Kasvisnakkien maku, koostumus ja ravintoarvot vaihtelevat runsaasti. On kotimaista Poutun nakkia, on pakastenakkia ja einesnakkia. Osa nakeista on vegaanisia, joissakin on esimerkiksi kananmunaa.

Esimerkiksi Poutun valmistamassa tofunakissa mausteina on käytetty kookosta, pomeranssinkuorta, punajuurta, suolaa, soijakastiketta ja aromeita (sitruuna, paprika ym.). Tuote sisältää kasviproteiinilisän, joka tehdään maissista. Veden, sakkaroosin ja rypsiöljyn lisäksi nakeissa on soijaproteiinivalmistetta ja perunatärkkelystä.

Happamuudensäätöaineena Poutun nakeissa on käytetty kaliumlaktaattia ja stabilointiaineena karrageenia. Ei nitriittiä eikä fosfaattia, onneksi. Hapettumisenestoaine on natriumerytrobaatti (E316). Energiaa nakeissa on 276 kcal 100 grammaa kohden. Proteiinia on 11 %, hiilihydraatteja 9 % ja rasvaa 22 %. Rasva on lähes kokonaan tyydyttymätöntä.

Vaihtelua kasvisnakkeihin saa ostamalla välillä vegaanista bratwurstia, jota valmistaa ainakin LikeMeat. Pakastealtaasta löytyy myös Linda McCartneyn valmistamia kasvisbratwursteja. Luomulaatuisia kasvisnakkeja ovat esimerkiksi Wheaty Chorizo -makkarat.

(toim. oma mielipide: Olemme kokeilleet monenlaisia kasvismakkaroita ja -nakkeja, mutta mikään ei ole ollut kovin mieleinen. Koko perhe syö kasvikset mieluiten mahdollisimman vähän prosessoituina. Makkaroiden koostumus on epämääräisen jauhoinen ja maku ei ole ollut miellyttävä. Olemme sopineet, että halutessamme makkaraa ostamme lihamakkaroita. Sitä päivää ei toistaiseksi ole tullut.)

Kasvinakeista arvosteluita ja lisätietoja:
https://vegeretki.fi/2016/12/16/vegeretki-testaa-kasvisnakit/
http://www.vegaanituotteet.net/valmisruuat/kasviproteiinituotteet/
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/04/21/vege-einekset-jaljittelevat-liharuokia-asiantuntija-syynasi-ravintosisallot
https://www.youtube.com/watch?v=bmPFdXDoa1A

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net