30.10.2015

Hapanta, kiitos!

Kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäviä hapantuotteita voi valmistaa kotioloissa. Vaatimuksia on kaksi: hyvä hygienia ja kiireettömyys.

Kuten suoliston hyvinvointia käsittelevässä jutussamme kerrotaan, hapatetuilla ruoilla on merkittäviä terveysvaikutuksia. Ne sisältävät probiootteja, jotka hellivät suolistoa pitäen sen bakteerikannat suotuisina. Ja suoliston hyvinvoinnilla puolestaan on tärkeä rooli kokonaisvaltaisen terveyden ylläpidossa. Sen on tutkimuksissa huomattu edistävän niin mielenterveyttä, estävän masennusta kuin tehostavan vastustuskykyämmekin. Lue alta muutama resepti, jotta pääset hapatuksen makuun!

Hapankaali

Hapankaalin valmistaminen on helppoa, eikä menetys ole suuri jos satsi jostain syystä menee mönkään. Tarvitset ainoastaan suolaa ja kaalia, ja jonkinlaisen astian. Lasipurkki tai useampi on pätevä ratkaisu. Jos haluat aloittaa maltillisesti, hanki yksi suuri keräkaali (valkokaalin lisäksi myös punakaali sopii!). Mitä tuoreempi yksilö, sen parempi.

Tarkista kaalin paino hintalapusta: suolan määrä on syytä suhteuttaa kaalin painoon. Yhtä kaalikiloa varten tarvitset ruokalusikallisen merisuolaa.

Toimi näin:

- Pilko kaali veitsellä, raasta se rastimella tai surauta se hienoksi tehosekoittimella. Kovin pientä silpusta ei kannata tehdä: hapanta kaalimössöä ei ole hauska syödä, vaan purutuntumaa on syytä jättää. Jätä yksi kokonainen, puhdas lehti syrjään.

- Laita raaste astiaan. Kaalia on hyvä nuijia esimerkiksi puunuijalla tai rutistella, jotta neste alkaa irrota. Mukavinta homma on tehdä käsin – muista vain pestä kädet hyvin huolellisesti ennen siihen ryhtymistä. Puristele ja rutistele kaalia, kunnes neste alkaa irrota.

- Lisää suola ja mahdollisesti esimerkiksi porkkanaa ja valkosipulia kaaliraasteeseen. Sekoita.

- Laita sitten kaali putipuhtaaseen astiaan (lasipurkit on hyvä desinfioida kuumentamalla). Painele se tiiviisti astiaan. Sen seurauksena seoksen päälle nousee parin sentin nestekerros.

- Aseta kaalin päälle säilyttämäsi kaalinlehti. Neste jää kaalinlehden päälle. Aseta kaalinlehden päälle vielä paino. Mikä tahansa puhdas ja sopivan raskas esine sopii. Käytä vaikka pestyä kiveä tai vedellä täytettyä pienempää lasipurkkia. Riippuen purkin muodosta ja koosta, sen suu kannattaa vielä peittää kannella, voipaperilla tai muovikelmulla.

- Jos nestettä ei ole riittävästi, lisää kiehautettua, jäähtynyttä suolavettä (ruokalusikallinen per litra on sopiva määrä), jotta kaali voi muhia nesteen alla.

- Anna kaalin ensin hapantua huoneenlämmössä pari kolme päivää. Siirrä se sitten viileämpään paikkaan, jonka lämpötila on noin 15-18 astetta. Anna sen tekeytyä siellä pari viikkoa. Kaalia voi aina välillä nuuhkaista: sen on määrä tuoksua happamalle, mutta ei pilaantuneelle.

- Maistele hapankaalia, siirrä se jääkaappiin ja nauti ainakin lusikallinen päivässä! Hapankaalin voi myös pakastaa.

- Jos haluat tehdä 10 litran ämpärillisen hapankaalia, hanki noin kahdeksan kiloa keräkaalia. Hapankaalia varten voi hankkia ilmalukollisen astian – myös viinintekoon tarkoitetut sopivat!

Kookosjogurtti

Tuttu hapantuote on tietysti jogurtti. Sen valmistukseen kotioloissa myydään jopa omia laitteitaan, mutta eivät ne ole välttämättömiä. Kookosjogurtti on helppo valmistaa, ja sopii vegaaneille ja maidosta oireita saavillekin! Tarvitset vain kookoskermaa ja maitohappobakteereita käymisen alulle panemiseen.

Toimi näin:

- Laita putipuhtaaseen, tiivisteelliseen lasipurkkiin tölkillinen kookoskermaa (200 grammaa). Sekoita sen joukkoon kaksi maitohappobakteerikapselin sisältöä. Halutessasi voit lisätä joukkoon hiukan vaniljaa ja kookossokeria tai muuta makeutusta makusi mukaan.

- Anna seoksen muhia pimeässä, huoneenlämpöisessä paikassa 24-48 tuntia.

- Siirrä purnukka jääkaappiin ja malta odottaa ainakin tunti, jotta se on kunnolla jäähtynyt.

- Nauti kuten tavallinen jogurtti!

Kombutsa

Tämä venäläinen hapatettu teejuoma tunnetaan myös nimellä kombucha. Senkin valmistaminen vaatii hygieniaa ja aikaa, mutta myös kombutsa-sienen. Niitä voi tiedustella netistä löytyvistä ryhmistä. Sitten homma onkin helppoa.

Toimi näin:

- Valmista tee – juoman maku vaihtelee teetyypin mukaan. Perinteisin vaihtoehto on musta tee. Lisää teehen 100 grammaa sokeria litraa kohden. Sieni ”syö” sokerin, joten lopputuloksesta ei tule äitelää.

- Laita sieni puhtaan lasipullon tai lasiastian pohjalle ja kaada tee sen päälle. Peitä astia tiiviisti talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä kuminauhan avulla.

- Anna keitoksen käydä seitsemän päivää ja maistele juomaa. Jos se on makuusi, pullota se lasipulloihin, tai anna hapantua vielä tovi.

- Valmista seuraava satsi saman tien, puhtaisiin astioihin ja samaa sientä käyttäen.

- Jos haluat erityisen kuplivaista kombuchaa, anna sen olla pulloissa huoneenlämmössä muutaman päivän ajan. Avaa pulloja välillä, jottei paine kasva liian suureksi. Laita juoma sitten jääkaappiin.

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net