Uno Harva: Suomalaisten muinaisusko

| 17.05.2018
Aivan ihana järkälemäinen teos Uno Harva:Suomalaisten muinaisusko on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisu, jossa on yhtä painavaa tekstiä kuin on kirjakin.

Kirjassa on peräti 531 sivua ja kunnon kovakantiset kannet. Mikään nopeasti kahlattava teos Harvan kirja ei todellakaan ole, sillä sen teksti on vanhahtavaa ja jopa kirjasintyypin valinta tukee tätä. Lukijaystävällisempää olisi ollutkin selkeämpi fontti. Mutta fontista viis, sillä tekstistä näkee kyllä sen, että asiaan on todellakin panostettu ja siitä on tiedetty muutakin kuin pääpiirteet. Elämäntyö ja sitoutuminen näkyy tekstissä.

Kirjan sisällysluettelosta löytyy mm. seuraavat osiot: ukkonen, ilmarinen, muinaissuomalaisuuden Basshus, maahiset, metsänhaltija, erikoislaatuisia kummittelijoita ja vainajat. 

Tiesitkö miksi ennen vanhaan rakennuksen nurkkaan laitettiin raha? Kirja kertoo, että näin lepytettiin maahisia, joilta piti "ostaa" asuntopaikka. Maahisia varten piti myös kotieläimiä teurastaessa valuttaa maahan ensimmäiset veripisarat, olihan veri maidon ohella maahisten mieliruokia.

Kirja on sopivaa seuraa leppoisalle viikonlopulle, kun aurinko paistaa lempeästi, linnut laulaa ja kokee itse luonnonhelmassa kaikkialla läsnä olevan pyhyyden. Mikä aarreaitta kirja on kaikille, joita kiinnostaa muinaisuskontomme.

Takakannen teksti:

Suomalaisilla on muiden kulttuurien tapaan omat vanhat jumalansa ja myyttinen menneisyytensä. Suomalaisten muinaisusko johdattaa lukijan kansanuskomme ikivanhoille juurille. Teos selvittää miten jumalat ja uskonto sulautuivat menneiden aikojen ihmisten arkeen ja juhlaan.

Ensi kertaa vuonna 1948 julkaistu Suomalaisten muinaisusko kokoaa suomalaisen uskontotieteen uranuurtaja Uno Harvan elämäntyön yksiin kansiin. Se on suomalaisen mytologiantutkimuksen merkkiteos ja kuuluu jokaisen suomalaisuuden juurista ja esi-isiemme uskosta kiinnostuneen kirjahyllyyn. Turun yliopiston uskontotieteen emeritusprofessori Veikko Anttonen on kirjoittanut teokseen uudet jälkisanat.

Uno Harva (1882-1949) oli suomalaisen uskontotieteen uranuurtaja. Hän teki useita tutkimusmatkoja suomensukuisten kansojen pariin Siperiaan ja Itä-Venäjälle ja julkaisi lukuisia kansainvälisiksi klassikoiksi nousseita alkuperäiskansojen uskomuksellista elämää käsitteleviä tutkimuksia. Harvalla on ollut suuri merkitys suomalaisen uskontotieteen ja folkloristiikan kehityksessä.

Uno Harva: Suomalaisten muinaisusko
SKS
2018
s. 531

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net