Mo Gawdat: Onnellisuuden yhtälö

| 09.10.2017
Kirjoittaja Mo Gawdat on Google X:n liiketoimintajohtaja. Kirjassa Onnellisuuden yhtälö hän hyödyntää ongelmanratkaisukykyään selvittääkseen onnellisuuden salaisuuden – varsin kunnianhimoinen tehtävä. Kirjan kirjoittamista on edeltänyt Mo Gawdatin havainto siitä, että hän on onneton.

Elettiin vuotta 2001. Mies oli menestynyt allaan niin hyvin kuin ihmiselle on mahdollista. Ja silti hän oli onneton. Gawdat päätti tarttua ongelmaan insinöörin tarmolla ja selvitti kaikki tieteellisesti todistetut seikat, jotka vaikuttavat onnellisuuteen.

Lukemattomien tuntien työ kantoi hedelmää, ja lopulta Gawdat löysi ratkaisun pysyvään onnellisuuteen. Hän esittelee kirjassaan aivotoimintaan pohjautuvan kaavan, punnitsee ilon ja surun tasapainoa ja selvittää onnellisuuden yhtälön. Kirjan viesti on selkeä: meidät ihmiset on suunniteltu olemaan onnellisia.

Voi hyvin olla, että kirjan kirjoittamisen alkuponne oli korkeamman johdatusta. Nimittäin yli kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 2014 Gawdatin ratkaisua jouduttiin testaamaan toden teolla. Hänen poikansa kuoli äkillisesti. Tähänkö hän oli valmistautunut? Sitä ei voi kukaan ihminen varmaksi tietää, mutta ainakin edessä oli mittava koettelemus kirjan opetuksille. Toimiko onnellisuuden yhtälö suurimman mahdollisen menetyksen ja onnettomuuden kohdatessa?

Kävi niin, että onnellisuuden yhtälö toimi. Tästä intoutuneena Gawdat päätti jakaa ratkaisunsa koko maailman kanssa. Merkillepantavaa on, että teos Onnellisuuden yhtälö kyseenalaistaa olemassaolomme perustavimpia tekijöitä. Siinä ohjataan hyvin käytännönläheisesti, miten jokainen voi elää onnellisena ja päästä yli vastoinkäymisistä.

Gawdatin uutuusteoksen kannessa komeilee hymynaama, joka on saanut kulmakarvoja, viiksiä ja muita mittareita erilaisista matemaattisen yhtälön kuvioista. Ajatus onnellisuuden redusoimisesta matemaattiseen kaavaan herätti ennakkoluuloja. Olen oppinut ajattelemaan, että onnellisuutta eletään, ei käsitteellistetä. Päätin, että on tullut aika voittaa ennakkoluulot ja antaa Gawdatin teokselle mahdollisuus.

Asenteeni kirjaan muuttui, kun luin takakannesta kirjan mission. Teos on syntynyt kirjailijan kuolleen pojan muistoksi ja surutyönä. Gawdat halusi tehdä 10 miljoonaa ihmistä onnelliseksi poikansa muiston kunniaksi. Sydämessäni tunsin heti, että tällaista projektia on tuettava ja tartuin teokseen kunnioittavalla asenteella.

Gawdat kirjoittaa selkeästi ja helposti ymmärrettävästi. Kirjansa ensimmäisessä osassa hän esittelee yhtälönsä määrittelyä. Toinen osa keskittyy suuriin harhoihin, kuten pieneen päänsisäiseen ääneen ja siihen, keitä me loppujen lopuksi olemme. Kolmas osa tarttuu sokeisiin pisteisiin ja neljäs osa perimmäisiin totuuksiin. Perimmäisiä totuuksia ovat esimerkiksi tässä ja nyt olemisen taito, monelle tietoisuustaitojen, meditaation tai joogan harjoittajalle tuttu oppi.

Kirjassa on paljon hyödyllisiä muistutuksia, mikä on erityisen hyvää. Tulee muun muassa muistaa, että mikään ei voi pettää odotuksia, ellei niitä ole. Ja että todellisen rakkauden todellinen ilo on sitä, että antaa rakkautta. Ja sekin on muistettava, että olet se, joka näkee. Eli tietoisuus on mukana pelissä keskeisessä roolissa. Pakenemisen mielentilasta ohjataan ilon mielentilaan, onhan onnellisuus paljolti hauskuutta. Gawdat jos kuka on pätevä muistuttamaan, että onnellisuus auttaa menestymään, mutta menestys ei johda onnellisuuteen. On tärkeää vuokrata täyteläinen ja onnellinen elämä sekä elää rauhassa.

Rakkauden merkitystä tuodaan esiin. Se ei koskaan mene hukkaan. Mitä enemmän rakkautta antaa, sitä enemmän sitä itse kokee. Näin ollen tulisi riisua lempeästi egon naamio ja rakastaa sitä, mitä egon alta löytyy. Pidin myös ajattomuuden kokemuksesta, ajatus tähän pääsemisestä on hyvin houkutteleva. Myös tietämiseen liittyviä viisauksia jaetaan; se, mitä tietää ei ole niin tärkeää kuin se, että tieto on perimmäinen totuus. Eli tiedon syvyys ratkaisee. Totuudessa eläminen tuo elämään ilon.

Näihin ja muihin Gawdatin havaintoihin, tulkintoihin, muistutuksiin ja oppeihin kannattaa tutustua itse teoksesta. Kirjan omakohtaiset pohdinnat ja kuvaukset onnellisuusprosessin etenemisestä auttavat omalla matkallamme kohti onnellisuuden yhtälön täytäntöönpanoa omassa elämässämme.

Takakansi:

Google X:n liiketoimintajohtaja Mo Gawdat selvittää onnellisuuden salaisuuden.

Vuonna 2001 Mo Gawdat huomasi olevansa äärimmäisen onneton, vaikka oli hyvin menestynyt alallaan. Hän päätti tarttua ongelmaan insinöörin tarmolla ja selvitti kaikki tieteellisesti todistetut seikat, jotka vaikuttavat onnellisuuteen. Lukemattomien tuntien työ kantoi hedelmää, ja Gawdat löysi yhtälön pysyvään onnellisuuteen.

Kolmetoista vuotta myöhemmin Gawdatin ratkaisu joutui todelliseen testiin, kun hänen poikansa kuoli äkillisesti. Gawdat noudatti kehittämäänsä kaavaa ja asetti samalla poikansa muistoksi tavoitteen: hän halusi tehdä 10 miljoonaa ihmistä onnelliseksi ja auttaa mahdollisimman monia elämään onnellisempaa elämää. Merkityksellinen tehtävä auttoi hänet surun ylitse ja sai hänet muistamaan poikaansa erityisellä tavalla.

Onnellisuuden yhtälö kyseenalaistaa olemassaolomme perustavimpia tekijöitä, paljastaa kärsimystemme syitä ja ohjaa kädestä pitäen, miten jokainen voi elää onnellisena ja päästä yli vastoinkäymisistä. Kirjan viesti on selkeä: meidät ihmiset on suunniteltu olemaan onnellisia. Vaikeuksista ja vastoinkäymisistä huolimatta voimme olla tyytyväisiä elämäämme ja suhtautua tulevaisuuteen optimistisesti.

Mo Gawdat: Onnellisuuden yhtälö. Ohjelmoi itsesi tyytyväiseksi.
Viisas elämä -sarja. Basam Books 2017.

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net