Joona Luostarinen & Timo Hyväri: Sopeutumattomat.

| 28.02.2018
Joona Luostarinen & Timo Hyväri: Sopeutumattomat -teos on ajankohtainen. Vuoden 2018 alusta voimaan tulleet muutokset lainsäädännössä mahdollistavat enemmän pienimuotoista yrittäjyyttä ilman isoja riskejä. Puhutaan kevytyrittäjyydestä. Kirjassa innostetaan toteuttamaan unelmiaan ja turvallisesti sen voi tehdä esimerkiksi kevytyrittäjyyden avulla. Teoksen kannessa on erilaisia ammattikortteja sikin sokin ikään kuin punaisen ohuen verhon takana. Otsikko on räväkkä, mikä sopii irtiottoon kannustavaan teokseen hyvin.

Kirjaa ei kannata lukea ryppyotsaisesti. Teoksen aluksi kirjoittajat esittävät vastuuvapauslausekkeen; kirjan ohjeet eivät todennäköisesti toimi ja kirja ei todennäköisesti sovellu kenellekään. Jos haluat saastuttaa myös kaverin mielen, osta hänelle oma kirja, teoksessa yllytetään. Sama hyväntuulisuus jatkuu tekstissä kautta linjan, lukijalle syntyy väkisin pilke silmäkulmaan teokseen tutustuessa. Kirjan ensimmäisessä osiossa lukija tsempataan pohtimaan, kuka hän oikeasti on. Esitetyt kysymykset ovat isoja, elämän merkittäviä haasteita, jotka herättävät elämään omannäköistä elämää. Toisessa osiossa siirrytään lähemmäs käytäntöä. Kolmas osio sisältää käytännön vinkkejä unelmien toteuttamiseen.

Jenkkityylisessä kirjoittamisessa oli hieman sulateltavaa – ei kaikkea voi pelkistää SWOT-analyysiin. Pelkkää populismia teksti ei kuitenkaan ole. Jossain vaiheessa lukemista heräsi epäilys, että teos osaltaan parodisoi jenkkityylistä bisnesvouhotusta. Ainakin se romuttaa myyttejä. Bisnes-maailmaa tuntemattomalle lukijalle syntyy käsitys siitä, että kirjoittajat tietävät mistä puhuvat. Ohjeet yrittäjyyteen ja yrittäjäasenteen omaksumiseen annetaan uskottavasti ja innostavasti. Yrittäjyys saadaan näyttämään vapaalta, mahdolliselta ja toisaalta valtavan määrän rohkeutta vaativalta. Konkreettisten neuvojen kautta lukija voi opetella ajattelemaan kuin yrittäjä.

Erityisen hyvää kirjassa on se, että tie yrittäjyyteen avataan käytännön esimerkkien kautta. Lukija pääsee tutustumaan eri henkilöiden kehityskulkuun, jonka he kulkevat matkallaan taviksesta yrittäjyyteen. Tarjolla on erilaisia samaistumisvaihtoehtoja, eli jokaiselle kyllä löytyy omanlaisensa. Kirjassa konkretisoidaan vaihtoehtoja, mikä avaa lukijan omaa ajattelua yhä useampien mahdollisuuksien suuntaan.

Teksti koostuu lyhyistä ohjeista ja iskulausemaisista kannusteista. Pitkät virkkeet ja moniulotteisuus eivät kuulu tähän kirjaan. Nide on nettimäinen; lyhyiden lauseiden lisäksi kirjassa on pirstaleisuutta ja erityyppisiä tekstejä (listat, iskulauseet, käytännön esimerkit ym.) Teoksen sisälehtien mustavalkokuvat rauhoittavat onnistuneesti sirpaleista paikoin villiintynyttä ja provokatiivista kirjoitustyyliä. Esimerkkihenkilöiden kanssa käydyn dialogin esittäminen on aidon tuntuista, viihdyttävääkin. Paikoin mainosmainen kirjoitustyyli särähtää. Ainakin kirja pakottaa kohtaamaan omat, bisnesmaailmaan liittyvät ennakkoluulot. Luettakoon se teoksen eduksi.

Mainosmaisuudesta huolimatta teksti toimii. Ennen pitkää lukija ryhtyy vääjäämättä ajattelemaan ”entä jos minäkin…” Erityisesti mielenkiintoa herättää lupaus siitä, että kirjaan on koottu ne konsulttien neuvot, joita kirjoittajat olisivat halunneet antaa, mutta jotka olisivat olleet hyvien tapojen vastaisia. Kirjoittajat onnistuvat keskustelemaan lukijan kanssa. Lukeminen päättyy positiiviseen fiilikseen; tässä on bisneskirja, joka puhuttelee myös tunnetasolla. Lisäksi erityisen hyvää on se, ettei lukeminen edellytä aiempaa taloustietämystä.

Takakansi:

Perinteinen työelämä ei ole meitä kaikkia varten. Ei vaikka palkka olisi hyvä, työpaikka varma ja työsuhde-edut valtavat. Ehkä sinä olet yksi niistä, joiden polku vie johonkin muualle.
Moni luulee, että ainoa vaihtoehto perinteisen kaavan rikkomiseen on perustaa oma yritys isolla riskillä, hakea apurahoja tai juosta tukien perässä. Totuus on toinen.
Siksi kirjoitimme tämän kirjan kaikille nykyisille ja tuleville yksinyrittäjille, freelancereille, taiteilijoille, kapinallisille, häiriköille ja vapaudentavoittelijoille. Niille, jotka haluavat olla osa yhteiskunta, mutta elää silti omilla säännöillään.

Monet ovat tehneet sen jo. Siksi kysymys kuuluukin: Haluatko sinä olla seuraava?

Tämän kirjan lukemalla opit

  • Kuinka omalla jutulla itsensä elättäminen on mahdollista ja miten voit tehdä sen käytännössä riippumatta osaamisestasi tai iästäsi. Eikä sinun tarvitse perustaa yritystä suurella riskillä.
  • Mistä voit aloittaa riskittömästi
  • Miten voit kokeilla ideaasi nopeasti ja tietää, onko siinä järkeä vai ei

Kenelle kirja on kirjoitettu? Sinulle, jos…

  • Et pysty innostumaan niistä asioista, joita suurin osa näyttää tekevän. Haluat jotain enemmän. Tiedät ainakin, mitä et halua,
  • Unelmoit oman intohimosi toteuttamisesta ja itsesi työllistämisestä
  • Haluat olla taiteilija (muusikko, maalari, kirjailija ja niin edelleen) ja elättää itsesi intohimollasi
  • Haluat hypätä oravanpyörästä ja päästää irti 8 tunnin työpäivistä, mutta et tiedä mistä aloittaa
  • Et ole kiinnostunut kulkemaan läpi perinteistä opiskeluputkea ja työuraa, jotta päätyisit hommiin joita vihaat.
  • Et jaksa odottaa eläkepäiviin asti, että voit tehdä asioita, joista välität. Tai ehkä olet jo eläkkeellä ja sinulla on todella tylsää.

Joona Luostarinen & Timo Hyväri: Sopeutumattomat. Tee intohimostasi tai osaamisestasi menestystarina
Viisas Elämä, 2017

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net