Harri Virolainen & Ilkka Virolainen: Mielen voima

| 31.08.2016
"Käsitys itsestämme määrää käyttäytymisemme. Jos katsomme olevamme pieniä, rajoittuneita ja kelvottomia, käyttäydymme useimmiten juuri sillä tavalla. Jos taas uskomme olevamme suuremmoisia olentoja, jotka pystyvät antamaan loputtomasti rakkautta ja voimaa, silloin myös käyttäydymme ajatuksemme edellyttämällä tavalla." - Marianne Williamson

Mielen vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin en omalta kohdaltani kiistä. Itselleni on itsestään selvyys, että se, mitä ajattelen, tunnen, visualisoin, näkyy myös kehoni terveydessä. En koe että mahdollinen sairauteni olisi "Jumalan langettama rangaistus synneistäni", vaan olen sen tietyllä tasolla valinnut itse elämääni. Olen terve ja uskon sen johtuvan osittain siitä, että olen hokenut jo monta vuotta itselleni (ajattelematta tietoisesti tätä): "en minä tarvitse mitään sairauksia".

Virolaisveljesten lähtökohtana kirjassa on, että muuttamalla mieltään voi vaikuttaa omaan terveyteensä ja hyvinvointiin positiivisesti (ja kääntäen tietysti) ja kirja lähestyykin asiaa käytännöllisin esimerkein ja tieteellisen tutkimuksen valossa. Eli kirjan avulla voi tehdä myös harjoituksia. Tässä yksi osittainen harjoitus: Aina kun koet jonkinlaisia oireita, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset: Mitä hyötyä saan tästä sairaudesta tai vaivasta, mitä tunteita liittyy oireisiin, milloin ensimmäisen kerran koit näitä tunteita, mitä tämä sairaus kertoo minusta, kuka olen jne...? Eli sairauden tai oireen ilmaannuttua "keskustellaan" sen kanssa.

Kirjassa on mielenkiintoisia esimerkkejä placebon ja nocebon (sana tarkoittaa ihmisten negatiivisia uskomuksia omista terveydestään, esim. henkilö saattaa uskoa sairastavansa jotain sairautta ja saa taudin mukaisia oireita.) vaikutuksista. Kirjassa kerrotaan esimerkki miehestä, joka söi kokeellisia masennuslääkkeitä. Riideltyään ex-tyttöystävänsä kanssa hän päätti tappaa itsensä ja nieli kaikki lääkkeet. Sairaalassa verenpaine oli erittäin matala ja syke korkea, lisäksi hän oli sekava ja unelias ja hengitys nopeaa. Mies toisteli vain: "en halua kuolla". Lääkäri alkoi selvittää pillereiden alkuperää ja miestä hoidettiin usean tunnin ajan. Vihdoin neljän tunnin odottelun jälkeen, lääkekokeen lääkäri saatiin kiinni ja selvisi, että mies oli syönyt lumelääkettä, eli lääkettä, jossa ei ollut mitään terveydelle vaarallista. Kun miehelle kerrottiin tämä, hänen olonsa koheni lähes samantien.

Placebon lisäksi kirjassa on lukunsa mm. ajattelumallien vaikutuksesta, parantuminen vakavasta sairaudesta, mielikuvaharjoittelusta ja tunteista. Kirjassa on paljon mielenkiintoisia esimerkkejä mielen ja kehon välisestä yhteydestä. Mietelauseiden määrää, niin osuvia kuin ne ovatkin, olisi kyllä voinut vähentää.

Monet ajattelevat, että eivät voi vaikuttaa omaan terveyteensä, vaan sairaus tulee aina ulkoa päin. Mutta olisiko jo aika pohtia mahdollisuutta, että mitä jos minä kuitenkin itse vaikutan ajatuksillani terveyteeni ja hyvinvointiini?

Tilaa kirja Suomalaisesta kirjakaupasta.

Takakannen teksti:

Millainen rooli tunteilla on hyvinvointiin? Miten plaseboilmiö vaikuttaa ihmisten arjessa? Kuinka ihmiset ovat parantuneet vakavista sairauksista hyödyntämällä mielen voimavaroja? Mitkä ovat meditaation terveysvaikutukset?

Mieli on kuin lihas: kun sitä käyttää, se vahvistuu. Ihminen voi käyttää mieltään oman terveyden edistämiseen ja toisaalta negatiivisilla ajattelumalleillaan ja liiallisella huolehtimisellaan vaikuttaa terveyteensä negatiivisesti. Negatiiviset ajattelumallit ja huolehtiminen luovat kehoon stressitilaa ja alentavat immuniteettia. Vastaavasti positiivinen elämänasenne vahvistaa immuniteettia ja lisää tutkitusti elinikää.

Mielen voima lähestyy mielen voiman ja ihmisen hyvinvoinnin välistä yhteyttä tieteellisten tutkimustulosten ja ihmisten omakohtaisten kokemusten näkökulmasta. Samalla kirja tarjoaa käytännöllisiä keinoja ja vinkkejä oman mielen hyödyntämiseen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Harri ja Ilkka Virolainen ovat molemmat suorittaneet neljä maisterin tutkintoa ja yhden tohtorin tutkinnon. He ovat perehtyneet mielen voimavaroihin monipuolisesti niin akateemisen koulutuksen kuin työkokemuksen myötä. Useiden vuosien ajan he ovat opettaneet ihmisiä hyödyntämään mielen voimavaroja oman hyvinvoinnin edistämiseksi ja valmentaneet mielen voiman käyttöä huippu-urheilijoille, yritysjohtajille sekä eri alojen asiantuntijoille ja pitäneet aiheesta esitelmiä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Harri Virolainen & Ilkka Virolainen: Mielen voima. Mielen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin
Basam Books, 2016

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net