Frédéric Saldmann: Terve järki on paras lääke

| 26.11.2014
Hieman skeptisen oloisena tartuin ranskalaislääkärin kirjoittamaan bestselleriin. Terve järki on hyvä neuvo jokapäiväiseen elämään, mutta onko se paras lääke?

Ei etusivun ylistyslaulu kyllä asennoitumistani parantanut, "kansainvälisesti tunnutettu ammattilääkäri Frédéric Saldmann neuvoo: miten rakennetaan todellinen pato tauteja vastaan, kuinka ehkäistään stressiä ja muistihäiriöitä, miksi päivä kannattaa aloittaa jälkiruualla ja antaa keinoja, joilla nukahtaminen helpottuu....sekä muita onnellisuutta edistäviä elämäntapoja".

Kirja aloittaa räväkästi, miten päästä eroon ylimääräisistä kiloista. Niinpä, WHO:n mukaan ylipaino koskettaa 1,4 miljardia ihmistä, siis joka viidettä. Kirjassa annetaan ohjeita painoindeksin laskemiseen, hyviä välipalavinkkejä, kehoitetaan juomaan vettä tarpeeksi ja neuvotaan erilaisten mausteiden vaikutuksesta ruokahaluun. Tässä vaiheessa kirja meinasi mennä takaisin hyllyyn. Aloitus ei ollut vakuuttava. Samalla linjalla jatkettiin: liikkunnan hyviä vaikutuksia kehuttiin ja unen laadun parantamiseen annettiin vinkkejä. Kerrottiin miten taistella tarttuvia tauteja vastaan ja suojella niiltä lapsia (hygienia ja imetys). Lisäksi oman lukunsa saivat hätätilanteet, seksuaalinen tyydytys, stressi ja masennus sekä aivojen harjoittaminen.

En antanut kirjan kanssa periksi, vaan kahlasin loppuun asti, josta löytyikin yllätys! Viimeinen luku oli omistettu magnetismille, selvänäölle ja muille mystisille asioille. Tohtori Frédéric Saldmann suhtautuu tähän alueeseen suhtellisen avoimesti, sillä sivuilta voi lukea kädestä ennustamisesta, Déja-vu-kokemuksista, tähdistä ja saapa sponttaanit paranemisetkin oman kappaleen.

Ehkä me täällä Suomessa olemme niin tervejärkisiä, että monet tohtorin neuvoista lienevät itsestään selvyyksiä. Kuitenkin kirjassa oli paljon tutkimustuloksia ja monia yllättäviäkin neuvoja, joita ei olisi itse tullut ajatelleeksi. Joten kyllä, suosittelen kirjaa kaikesta huolimatta heille, jotka ovat hieman epävarmoja kehon omasta viisaudesta. Samoin kirja toimii henkilöllä, joka mielellään kuuntelee tohtorin puhetta. Ja loppuun vielä tohtorin siteeraus: "olemme oma lääkkeemme, mutta emme tiedä sitä."

Takakannen teksti:

Lääkärin ydintehtävä on selvästi määritelty: hän kuuntelee, tutkii, tekee diagnoosin ja määrää lääkkeen. Tohtori Frédéric Saldmann on kuitenkin huomannut, ettei aina kykene vastaamaan potilaittensa perimmäiseen pyyntöön. Terve järki on paras lääke -teoksessaan hän antaa lukijalle reseptin, jota ei olisi koskaan uskaltanut vastaanotolla kirjoittaa: "meillä on syvällä sisimmässämme omat lääkkeet itsemme hoitamiseen, mutta emme käytä niitä. Olemme oma lääkkeemme, mutta emme tiedä sitä."

Frédéric Saldmann: Terve järki on paras lääke
Gummerus 2014

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net