Brené Brown: Nouse vahvempana

| 17.08.2017
Teoksen kansikuva herättää iloa ja pelkästään sen katseleminen minuutin ajan alkaa voimauttaa. Kirjan kirjoittaja on yhdysvaltalainen kirjailija ja Houstonin yliopiston professori. Brown tunnetaan haavoittuvuuden, rohkeuden, merkityksellisyyden ja häpän tarkkanäköisenä tutkijana. Basam Booksin Viisas elämä –sarjassa Brown on aikaisemmin julkaissut kirjat Uskalla haavoittua ja Epätäydellisyyden lahjat. Uutuusteoksessaan hän käyttää paljon viittauksia aiempiin teoksiinsa, ymmärrettävyyden kärsimättä.

Kirjan alkupuolen perussanoma on, että jokainen kaatuu kipeästi elämässään. Se sattuu. Vaatii rohkeutta päästä ylös. Kaikki mokaavat. Uskaltaminen voi olla vaikeaa, ja rohkeus ei tarkoita pelon puutetta. On ok olla epätäydellinen. Brown kirjoittaa, että haavoittuvuus on uskallusta tehdä haluamiaan asioita. Muita ihmisiä tarvitaan siihen, että kaatumisen jälkeen pääsee ylös. Vahvempana nouseminen on henkinen harjoitus, jossa tapahtuu suuria ihmeitä. Ihmissuhteissa kannattaa paljastaa itsensä ja tunteensa, myös kipeimmät. Kirjailija kysyy kautta tekstin, mikä tarina ohjaa sinua ja elämääsi. Sen voi tiedostaa ja tarvittaessa kyseenalaistaa. Konfliktin sattuessa suojamuuri on purettava häpeästä huolimatta. Elämänohjeet ja keinot eteenpäin pääsemiseksi on esitetty hyvin yleisellä tasolla.

Yleisellä tasolla esitetyt, moneen tilanteeseen soveltuvat periaatteet vaativat ympärilleen käytännön esimerkkejä. Kenties juuri tästä syystä kirja muistuttaa paikoin tyyliltään henkilökohtaista päiväkirjaa. Brownin omaan elämään perustuvia selostuksia on paljon. Ajoittain kirjoittaja sortuu jaaritteluun, mutta se tekee toisaalta kirjasta helposti luettavan. Jos pidät siitä, että kirjailija siteeraa itseään ja kirjoittaa paljon itsestään, tämä teos voi soveltua sinulle.

Vahvempana nouseminen on prosessi, joka alkaa tarinan tutkiskelulla. Tutkiskeluun kuuluu esimerkiksi tunteiden tunnistamista. Brown korostaa, että vaarallisimmat tarinat heikentävät omanarvontuntoamme. Siksi on opittava ottamaan haltuun totuus rakastettavuudestamme, pyhyydestämme ja luovuudestamme. Kirjassa esitetään esteitä, jotka liittyvät tarinan ja tunteiden käsittelemiseen. Teksti on kauttaaltaan uskottavaa.

Tarinoiden tutkiskelun jälkeen käydään läpi myllerrys, jossa tarina otetaan omaksi. Esimerkiksi tarinan oletuksia on kyseenalaistettava. Brown korostaa, että eheys on rohkeuden valitsemista mukavuuden sijaan. Täytyy valita se, mikä on oikein sen sijaan, että valitsisi sen, mikä on hauskaa, nopeaa tai helppoa. Lisäksi tulee elää arvojensa mukaisesti, ei ainoastaan julistaa niitä.

Myllerryksen jälkeen tulee vallankumous, jossa tarinaan kirjoitetaan uusi loppu. Tarinan uusi loppu riippuu opeista, joita kaatuessamme saimme. On tärkeää huomata, ettemme voi nousta vahvempina, jos pakenemme. Ja kun opimme nousemaan uudelleen ylös, kaatuminen ei pelota. Brown muistuttaa, ettemme voi olla rohkeita suuressa maailmassa, ellei meillä ole edes yhtä pientä, turvallista paikkaa, jossa voimme käydä läpi pelkojamme ja kaatumisiamme. Brown kirjoittaa tunteiden tarkastelusta ja uteliaaksi tulemisesta – puhki kolutusta aiheesta – raikkaasti ja innostavasti. Hän kirjoittaa kaikista perustunteista ja esimerkiksi identiteetin ja arvostelun käsittelystä erikseen seikkaperäisesti ja ymmärrettävästi.

Erityisen hyvää kirjassa ovat laajat käytännön esimerkit, vaikka ne toisaalta saattavat lukijasta riippuen olla myös kirjan heikoin lenkki. Teoksen lopussa on selkeä ja johdonmukainen tiivistelmä pääsisällöistä. Sen lukemalla ensiksi saa hyvän kokonaiskäsityksen, jota voi lähteä syventämään muuta tekstiä lukemalla. Pidin myös kirjassa olevista tehtävistä ja harjoituksista, joiden tekeminen edesauttaa ylös nousemisessa. Teoksessa on siellä täällä tekstistä ylös nostettuja ajatuksia suurella fontilla, kokonaisen sivun täyttäen. Voimalausesivut sopivat pidemmän aikaa mietiskeltäviksi tekstinpätkiksi.

Lisäksi erityisen hyvää on kirjan liitteenä esitetty "Muistiinpanoja traumasta ja komplisoituneesta surusta". Sen lukemalla jokainen trauman, kipeän kaatumisen, kokenut voi arvioida omaa tarvettaan traumapsykoterapiaan tai kriisivastaanottoon. Myös Brownin aiemmista kirjoista on esitetty pääkohtien tiivistelmät.

Takakansi:

Totuus on, että kaatuminen sattuu. Vaatii uskallusta pysyä rohkeana ja löytää tiensä takaisin ylös.

Jokainen meistä tietää, miltä epäonnistuminen tuntuu. Moni meistä myös tuntee kivisen tien, joka on käytävä läpi noustessamme ylös romahtamisen jälkeen. Brené Brown tarttuu tuoreimmassa bestsellerissään tähän epämukavaan prosessiin, joka auttaa meidät jälleen jaloillemme.

Nouse vahvempana auttaa ymmärtämään, mikä on tärkeintä silloin, kun matto vedetään jalkojen alta. Brown rohkaisee kohtaamaan ikävät tunteet, tunnistamaan niistä versovat kasvun mahdollisuudet ja tekemään parempia valintoja tilanteissa, joissa meihin sattuu.

Tämä lempeän humoristinen ja voimauttava kirja avaa rehellisesti sekä Brené Brownin omakohtaisia kokemuksia että muiden ongelmansa selättäneiden tarinoita epäonnistumisesta ja tilanteista, jotka ovat vaatineet rohkeutta toimia toisin ja nousta vahvempana.

Brené Brown: Nouse vahvempana. Vaikeuksien kautta voittoon.
Viisas elämä, 2017

 

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net