Kasvisruokailijan proteiinit - oletko jo kokeillut tofua? kuvakaappaus: http://www.jalotofu.fi/
07.11.2017

Kasvisruokailijan proteiinit - oletko jo kokeillut tofua?

Kasvissyöjät ja vegaanit ovat turvanneet proteiininsaannin vuosikausia soijarouheella ja palkokasveilla, jotka toki ovat edelleenkin oivia tuotteita. Mutta kyllä vaihtelu on paikallaan, puhumattakaan puolivalmisteista, joita löytyy lähikaupan hyllyltä ja jotka ovat hetkessä lautasella. Oletko jo tutustunut tofuun?

Tofujen ravintosisällöt vaihtelevat paljon. Perheemme yhdeksi suosikkitofuksi on vakiintunut marinoitu Jalotofu, jonka etuna on helppous. Valmiiksi maukas pala on helppo viipaloida, kuutioida tai murskata rouheeksi ja paahtaa herkulliseksi lisäkkeeksi ruokiin. Wokkiin heitetyt kuutiot tuovat lisämakua ja parantavat huomattavasti vegaanisen ruuan ravintoarvoa.

Tofun ongelmana on aloittelijalla sen maustaminen, sillä "perustofu" on jokseenkin mauton ja olemukseltaan hieman vetinen, mutta tofusta saa mainiota purtavaa, kunhan opettelee maustamaan ja valmistamaan sen mieleisellä tavalla. Tarjolla on myös maustettuja tofuja (kotimainen Jalotofu), joita ryydittää basilikalla ja valkosipulilla, kylmäsavuaromi, chili ja hamppu. Jalotofu on tuonnut markkinoille myös punajuuripihvin. Tuotteet ovat pääosin luomua.

Perheen bestis, marinoitu Jalotofu, on melko ruokaisaa, sillä se sisältää energiaa 162 kcal 100 grammaa kohden. Proteiinia on 17 %, hiilihydraattia vain 2,5 % ja rasvaa 7,7 %. Vähäisen hiilihydraattituotteen vuoksi tätä käytetään meillä usein, sillä yksi perheenjäsenistä hyväkarppaa kasvisruualla. Lisäksi tuote on laktoositon. Rasva on pääasiassa tyydyttymätöntä, erityisesti monityydyttymättömätöntä rasvaa on hyvin. Marinoitu Jalotofu on hyvä kalsiumlisä vegaanille, muttei yksin riitä päivän kalsiumtarpeita tyydyttämään.

Henkilökohtainen suosikkini on ravintoarvoiltaan lähes samanlainen kylmäsavutofu, mitä vetelen surutta ruisleivän päälle paksuina viipaleina. Mielestäni parempaa kuin yksikään juustovalmisteet.

Reseptejä:
http://www.jalotofu.fi/reseptit/

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net