Herneet rokkaavat http://www.freeimages.com/photo/pea-1186405
28.11.2016

Herneet rokkaavat

Herneet kuuluvat vegaaniseen ruokavalioon, sillä se on maistuva, ravitseva ja edullinenkin raaka-aine. Tuoreissa herneissä imeytyvästä energiasta peräti 30 % on proteiinia. Hiilihydraatteja on 51 % ja rasvaa 9 %. Ohjeena herne-linssikeitto.

Herneitä napostellessasi saat koko joukon vitamiineja; kalsiumia, rautaa, jodia, kaliumia ja magnesiumia. Lisäksi herneet sisältävät fosforia, seleeniä ja monia vegaanille tärkeitä b-vitamiineja. Painonhallinnan ja ruuansulatuksen hyvän toiminnan kannalta on tärkeää saada riittävästi kuituja. Tuoreissa herneissä on 8 % kuitua sataa grammaa kohden.

Herneitä voi syödä tuoreena, pakasteena tai kuivattuja herneitä liotettuina. Kuivatuista herneistä ja linsseistä saat ruokaisan ja maukkaan keiton kylmiä talvipäiviä lämmittämään.

Linssihernekeitto

1 pss kuivattuja ja liotettuja herneitä (laita runsaaseen veteen likoamaan edellisenä päivänä)

1 pkt pakkauksen ohjeen mukaan keitettyjä vihreitä linssejä

1-2 l vettä

1-2 kasvisliemikuutiota

1/2 rkl mustapippuria

n. 5-6 rkl Dijon-sinappia

Keitä 1 litra vettä ja lisää liotetut herneet, pippuri ja liemikuutiot. Anna kiehua noin tunti välillä sekoittaen. Lisää tarvittaessa vettä.

Kun hernekeitto on valmis, lisää keitetyt linssit ja kuumenna. Mausta sinapilla ja tarkista suola, lisää tarvittaessa.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net