fbpx
Kirjaudu
Ole hyvä ja odota ...
Et vielä jäsen? Rekisteröidy nyt
×
Kogi-heimon viesti Sinulle: Isoveljen terveiset Sierra Nevada de Santa Martasta https://www.alunathemovie.com/
30.01.2024

Kogi-heimon viesti Sinulle: Isoveljen terveiset Sierra Nevada de Santa Martasta

Kolumbian pohjoisosassa Sierra Nevada de Santa Martan vuoristossa elävä alkuperäiskansa on huolissaan ympäristön tilasta. Kogit eivät ole huolissaan vain omasta elinympäristöstään vaan koko maapallosta. Tämä huolenaihe on saanut ulkopuolisilta suljetussa yhteisössä vailla nykyajan mukavuuksia elävän heimon muutamaan otteeseen raottamaan meitä erottavaa verhoa. Tarkoitus on ollut välittää huolenaihe ja viesti meille eli “nuoremmalle veljelle”, kuten he asian ilmaisevat. “Vanhemman veljen” viesti on tärkeä juuri nyt vuonna 2024. Tässä artikkelissa kerron, mikä tämä viesti on, ja mistä löydät lisätietoa.

Keitä ovat kogit?

Kogit asuvat Sierra Nevadan vuorilla pitkälti samaan tapaan kuin alueen alkuperäiskansat asuivat alueella espanjalaisten saapuessa Kolumbiaan 1500-luvun alkaessa. He ovat eläneet muusta maailmasta erillään viitisensataa vuotta. Kogeilla ei ole kirjoitettua kieltä tai esimerkiksi pyörää. He elävät tiiviissä vuorovaikutuksessa luonnon kanssa pitäen itseään maapallon suojelijoina. Luonnossa havaitsemiensa muutosten takia he ovat niin huolissaan pallomme nykytilasta.

Kogi-yhteisön johtaja on Mama (miespuolinen) tai Saga (naispuolinen). Nämä henkiset johtajat valitaan tehtäväänsä jo pikkulapsina. Heidät kasvatetaan pimeydessä vuosien (jopa 18 vuoden ajan), jotta he oppisivat kommunikoimaan Alunan – elämän ja tiedon lähteen – kanssa. Aluna on keskeinen käsite kogien maailmassa. Aluna on itsenäiseen ajatteluun ja toimintaan kykenevä elämänvoima, jonka fyysinen ilmentymä on tämä meidän tuntemamme fyysinen maailma. Mamojen tehtävä on toimia välittäjinä fyysisen maailman ja Alunan välillä ja pyrkiä siihen, että tuhoavat voimat pidetään kurissa.

Kogien viesti modernille maailmalle

Vuonna 1990 kogit sallivat BBC:n Alan Ereiran tulla tekemään heistä kertovaa dokumenttia. Kogit halusivat näin välittää moderniin maailmaan varoituksen siitä, että me tuhoamme tämän planeetan kohtelemalla ympäristöä kaltoin. Dokumenttielokuva otettiin hyvin vastaan elokuvana, mutta se ei muuttanut maailmaa. Hakkuut, tulvat, maanvyörymät ja vesistöjen kuivuminen jatkuivat.

Siispä Alan Ereira sai kutsun uuden elokuvan tekoon parikymmentä vuotta myöhemmin. Aluna-niminen elokuva tuo aiempaa selvemmin esiin kogien ajatuksia luonnon näkymättömien yhteyksien verkostosta, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kogit ymmärtävät, ettemme me – nuoremmat veljet – kenties ole tietoisia siitä, millaisten voimien kanssa olemme tekemisissä ja millaisia voimia vapautamme. Koska he tietävät, että me nuoremmat veljet uskomme vain sen, minkä voimme nähdä, elokuva tuntui heistä järkevältä tavalta saada välitettyä viesti ja varoitus. Ihmiskunta voi kogien mielestä selviytyä vain, jos me kaikki ymmärrämme, mistä he ovat huolissaan.

Viesti ja varoitus tiivistetyssä muodossa:

Kogit ovat huolissaan siitä, mitä teemme Äiti Maalle. Luonnon tasapaino järkkyy herkästi, joten ihmisen tulisi miettiä, mistä hän kaataa puita, kaivaa malmia tai patoaa jokia. Maa on elävä ruumis, jolla on verisuonet. Siksi tiettyjen paikkojen vahingoittaminen on vahingollista kuin raajan katkaiseminen.

Katso Aluna-elokuva.

Katso BBC:n dokumentti.

Loppusanat

Vuosi 2018. Olen juuri tullut alas vuorelta, jossa olen viettänyt pari viikkoa. Jyrkemmän kohdan jälkeen jatkan matkaa mopotaksilla. Mopo saavuttaa jalkaisin kulkevan vajaan kymmenen ihmisen ryhmän, jonka kaikki jäsenet ovat pukeutuneet valkoisiin. Kukaan heistä ei käännä päätään mopon suuntaan. Tämä on heidän kotinsa, jonne minä ja mopoilija emme kuulu. Alhaalla kaupungissa huomaan siellä täällä yksittäisiä kogeja, kaikki paljain jaloin vitivalkoisissa vaatteissaan. 

Mietin tuolloin ja mietin edelleen, millaista heidän elämänsä on – asia, mihin ei saa tarpeeksi kattavaa vastausta mistään museoista, dokumenteista tai artikkeleista, joista olen tiedonmurusia sittemmin etsinyt. Toistaiseksi parhaita tietolähteitä ovat olleet tässä artikkelissa mainitut elokuvat. Ne kannattaa katsoa sekä mielenkiinnosta kogeja että heidän välittämäänsä ekologista varoitusta kohtaan.

Kuvakaappaukset ja artikkelin pääasiallinen lähde: https://www.alunathemovie.com/ 
Sivusta ylläpitää The Tairona Heritage Trust (
kotisivut)

 

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.