Mari Kosonen: Pieni erokirja

| 15.09.2017
Mari Kososen Pieni erokirja on kesän uutuusteos. Kirjaan on kirjattu omakohtaisia runoja, jotka ovat kirjan esittelytekstin mukaan syntyneet avioerokriisissä. Kriisi ja sen vaiheet tulee esille kautta linjan tekstissä.

Runot on jaoteltu traumaattisen kriisin nelivaihemallin etenemisen mukaan. Kriisin lisäksi mukana on runoja eroa edeltäneistä tunnelmista, joita jokainen pitkässä parisuhteessa elänyt lienee kokenut.

Runoteos on kirjoittajan ensimmäinen julkaistu kirja. Tuoreus näkyy runoissa, vaikka rytmillisyys on joissain runoissa hyvää. Ehkä juuri siksi se soveltuisi markkinointitekstien lupaamaksi vertaistueksi heille, jotka ovat juuri eronneet tai joilla on vaikeuksia parisuhteessaan. Minulla ei lukuhetkellä ollut menossa aviokriisiä, mutta pystyin silti tavoittamaan useimpia runojen kuvaamista tunnelmista. Paikoin sanojen rytmillisyys pelastaa tavanomaisen tunteen kuvauksen ja joissain runoissa on onnistuttu luomaan persoonallisia, uusia mieli- ja kielikuvia. Shokkikuvaukset soveltuvat myös muihin traumaattisiin kriiseihin. Esimerkiksi Dissosiaalio 1 ja Dissosiaatio 2 runoissa kuvataan voimakkaan järkytyksen aiheuttamaa epätodellisuuden tunnetta.

Joissain runoissa on sanaleikkejä, kuten Pieni toive tekstissä:

Eroksesta tippui S – tuli ero

Muuttuisiko Amorkin

armoksi

Toisissa runoissa taas kuvataan reaktiovaiheen voimakkaita tunteita ja itkukohtauksia, kuten runossa Ehjäksi on mentävä:

Ihon alla kuusikulmaisia sirpaleita

(sielun rippeitä mitä lie)

ja Bussimatka ukkosella -runon kuvauksessa verrataan alaviistoon vaeltavaa raeparvea nuoruuden ajatuksiin elämästä, tunteita joissa veri sekoittuu veteen.

Kirjan sanotaan päättyvän toivoa luoviin selviytymisrunoihin. Lupaus lunastetaan. Lukemisesta jää toiveikas olo, kiitos kirjan viimeisen osion runojen. Kahdeksi viimeiseksi runoksi on valikoitu Hengissä kokonaan ja Tahdon:

Hengissä kokonaan:


Tahdon tanssia itseni henkiin

antaa elämän soittaa läskibassoa

lyödä kuukautisverinen rumpukomppi

suoraan vasten tätä

pystyynkuolleiden tallaamaa lattiaa

Tahdon astella

totuuden jadenvihreissä lasinsiruissa

veriset jalkani ruvella

Kammata hiukset

(ne kaikki)

ja jatkaa matkaa

Tahdon:

Tahdon

Tahdon taas

Tahdon elää hennolla voimalla

sisääni elvytetyllä

Huudan elämälle ”minä tahdon, tahdon myötä- ja vastamäet!”

minä hitto vieköön tahdon!

Minä tahdon tulla

ja halata

ja varokaa vain

vielä jonain päivänä

tahdon sanoa

Minä rakastan

Ostaisin Pienen erokirjan lahjakirjaksi eronneelle tai aviokriisistä kärsivälle ystävälle. Lisäksi se soveltuu käytettäväksi eronneiden vertaistukiryhmissä. Heille, joilla ei ole ollut haasteita parisuhteensa kanssa, kirja voi jäädä etäiseksi.

Takakansi:
Pienen erokirjan runot kuvaavat avioerokriisin kulkua. Teos tarjoaa vertaistukea avioerokriisin eri vaiheissa oleville ja heidän läheisilleen.

Kirjan rakenne perustuu traumaattisen kriisin nelivaihemalliin. Vaiheet etenevät vuodenajoissa. Loppukesällä tulee sokki ja syksyllä voimakkaat tunnereaktiot. Talvella eroa ja sen merkitystä käsitellään ajatuksissa. Viimeinen vaihe on kevään uudelleen suuntautuminen ja henkiin herääminen. Elämä jatkuukin!

Runot sanallistavat ja merkityksellistävät avioerossa koettuja epämääräisiä pahanolontunteita. Kokonaisuus päättyy toivoa luoviin selviytymisrunoihin.

Mari Kosonen: Pieni erokirja.
Mediapinta 2017

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net