Kimmo Ohtonen: Metsäkansan tarina

| 26.01.2018
Metsäkansan tarina on niin koskettava ja kokonaisvaltainen teos, että se vetää luontoyhteydellä varustetun henkilön lähes sanattomaksi. Niin ihastuksesta, kuin näkymättömän yhteyden tunteestakin. Tulee fiilis, että oi miksi ihan kaikki ihmiset eivät ole tietoisia, miten valtava aarreaitta tämä meidän kotisuomen luonto on, sekä henkisesti että fyysisesti.

Kirja on tarina paitsi luonnosta ja sen asukkaista, niin myös Kimmo Ohtosen henkilökohtainen matka. Tarinaa varten Kimmo kiersi vuoden ajan ympäri Suomea taltioiden näkemäänsä ja kokemaansa kuvin ja sanoin. Tunteet ja rakkaus on vahvasti mukana molemmissa, sekä sanoissa että upeissa kuvissa. Kertomus on ihanan autenttinen, sillä kirjailija on avannut teksteihin itsensä ja sisimpänsä, pohtien ja oivaltaen luontotarinan lisäksi myös muita syntyjä syviä. Tykkään tosi paljon tällaisesta tyylistä.

Matka alkaa Keravalta lapsuuden kotimetsästä, jatkuen sieltä nykypäivän luonnossa linjaa Uusimaa – itäraja – pohjoinen. Porkkalassa tavataan hirviä aamu-usvan syleilyssä, Viikin luonnonsuojelualueella citymetsän asukit. Kainuussa kulkijaa koskettavat erämaametsät, vanhan metsän lintulajit, korpisuot ja salomaat, metsäpeurat, sudet ja niiden nykytila, karhut, petomatkailu ja metsästys.

Tie pohjoiseen avautuu Pohjois-Savon vaaramaisemien kautta, jossa tavataan taigalintu kuukkeli. Talviaamuna tervehditään ahmaa. Keväällä palataan Kainuun susirajalle, jossa metsien moninaiset asukkaat kylpevät niin keväthankien kuin taivaantulienkin loisteessa. Lopuksi vieraillaan vielä Lapissa, Kilpisjärvellä ja kolmen valtakunnan tunturierämaassa, jossa ketuilla ja naaleilla on asiaa.

”Jokaisen kirjan luomisprosessi on matka. Sisäinen matka. Ulkoinen matka. Jokainen matka muokkaa ja kasvattaa tekijää, auttaa häntä katsomaan maailmaa eri tavalla, eri näkökulmista. Kirjan tekeminen on matka, jonka polttoaineena toimii halu ymmärtää kaikkea elävää. Silti jokaisen matkan päätteeksi taskuun jää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Matka jatkuu.” - Kimmo Ohtonen

Takakannen teksti:

Metsäkansan tarina on matka lukuisten metsän asukkien valtakuntaan. Kirja kertoo metsiemme tarinan tiettyjen lajien kautta: miten niiden elinolosuhteet ovat muuttuneet ja miltä tulevaisuus näyttää. Nämä eläinlajit heijastelevat maamme metsien todellisuutta – myös sitä, miten metsäluonnon monimuotoisuus on köyhtynyt rakennemuutosten ja metsäteollisuuden intressien takia. Jotkut aikoinaan runsaslukuiset lajit, kuten töyhtötiainen, hömötiainen ja kuukkeli, ovat vaarantuneet ja hävinneet tietyiltä alueilta kokonaan. Toiset uhanlaiset lajit, kuten huuhkaja, kanahaukka ja susi, vuorostaan osoittavat, miten sopeutuva luonto on suurempienkin muutosten edessä.

Kirjan tarina etenee Kimmon henkilökohtaisen matkan kautta: hän kiertää lapsuudestaan tuttuja metsiä vuoden ajan taltioiden näkemäänsä kuvin ja sanoin.

Miten voimme pelastaa tuhansia vuosia maamme metsissä eläneet lajit, jotka uhkaavat kadota elinaikanamme? Haluammeko tehdä niin? Ihminen muuttaa teoillaan luontoa joka päivä, mutta voiko luonto vielä muuttaa meitä?

Kimmo Ohtonen on Yleisradion toimittaja, käsikirjoittaja ja valokuvaaja, joka on tunnettu useista luonto-ohjelmista. Viime vuosina hän on juontanut mm. Ulos luontoon- ja Katoava Pohjola -ohjelmia. Hänet tunnetaan myös useista tempauksistaan luonnon puolesta. Vuonna 2012 Kimmo tempaisi Norppauinti-ohjelmassaan saimaannorpan puolesta uimalla Suomen suurimman järven päästä päähän. Kimmon edellinen kirja, Karhu – voimaeläin (2016), oli arvostelu- ja myyntimenestys.

Kimmo Ohtonen: Metsäkansan tarina
Docendo 2017
240 s.

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net