Paha silmä - mistä siinä on kyse ja miten siltä on perinteisesti suojauduttu? ahmed zid - Unsplash
02.11.2018

Paha silmä - mistä siinä on kyse ja miten siltä on perinteisesti suojauduttu?

Jokaista meistä on joskus katsottu "pahalla silmällä". Usein emme juuri kiinnitä siihen huomiota. Mutta monissa kulttuureissa pahalla silmällä on merkittävä voima, ja jos sellaisen katse osuu, se otetaan vakavasti. Siltä myös pyritään suojautumaan erilaisin keinoin, jotta vahingolta säästyttäisiin.

Pahalla silmällä tarkoitetaan ihmiskatsetta, jonka on tarkoitus vahingoittaa toista ihmistä tai asiaa. Yliluonnollisin keinoin aiheuttettu harmi voi osua ihmiseen pahan katseen jälkeen monella tavalla. Se voi ilmentyä esimerkiksi epäonnena, mutta myös sairastumisena, onnettomuuteen joutumisena tai jopa kuolemana. Yleensä uhrin hyvä tuuri, terveys tai hyvä ulkonäkö tai niillä leveily voivat houkutella pahaa katsetta kansatieteilijä Alan Dundesin mukaan. Hän kertoo, että pahan silmän uhriksi joutumisesta seuraa kansanperinteen mukaan esimerkiksi ruokahalun menetys, jatkuva haukottelu, hikka, oksentaminen ja kuume. Jos pahan silmän kohteeksi joutuu lehmä, se saatta lakata tuottamasta maitoa, jos taas hedelmäpuu tai kasvi, se saattaa yhtäkkiä kuihtua ja kuolla.

Paha silmä saattaa aiheuttaa myös unettomuutta, uupumusta, masennusta ja ripulia. Kirouksen kohteeksi voivat myös joutua esineet ja rakennukset. Auto saattaa mennä rikki, taloon voi tulla vesivahinko tai sinne voi tulla jonkinlaisia tuhohyönteisiä. Paha silmä voidaan siis mmieltää syyksi monenlaisille ongelmille.

Pahan silmän historia

Pahasta silmästä on puhuttu halki historian. Se mainitaan muinaisissa kreikkalaisissa ja roomalaisissa teksteissä, Koraanissa ja Raamatussa ja esimerkiksi Shakespearen näytelmissä. Globaali käsite se kuitenkaan ei ole: kansatieteilijä John Robertsin mukaan se on läsnä 36 % maailman kulttuureista.

Paha silmä on eräänlainen kirouksen muoto. Ennen kuin tiede pystyi selittämään esimerkiksi sääilmiöitä ja bakteerien toimintaa, monenlaiset ilmiöt selitettiin kirouksilla. Ne siis vastaavat perinteisesti kysymykseen siitä, miksi pahoja asioita tapahtuu hyville ihmisille.

Katseen mystinen voima

Silmillä ajatellaan myös olevan erityisiä voimia. Suomeksikin niitä kutsutaan sielun peiliksi. Levoton katse mielletään valehtelijan tunnusmerkiksi, kun taas tiukka katse voi olla esimerkiksi uhkaava. Katsekontakti luo henkilökohtaisen yhteyden niin rakastajien kuin palkollisten ja johtajien välillekin. Intensiivinen tuijotus voi esimerkiksi kieliä vallankäytöstä. Katse voi myös tulvia rakkautta, kertoa inhosta tai välittää tylsistymisen tunteen. Katse voi myös huokua kateutta – ja se liittyy olennaisesti pahan silmän käsitteeseen.

Silmien voimasta kertoo sekin, että erilaisista silmäongelmista kärsiviä ihmisiä on pidetty vaarallisina. Heidän on ajateltu tuovan pahaa onnea. Epäilyksellä on suhtauduttu myös ihmisiin, joiden silmät ovat keskenään eri väriset tai ne ovat poikkeuksellisen lähellä toisiaan.

Lapset ja vauvat mielletään usein potentiaalisiksi pahan katseen uhreiksi. Siksi joissain maissa, kuten Kreikassa, Romaniassa ja Intiassa lapsia ei mielellään kehuta julkisesti, sillä sen ajatellaan houkuttavan pahaa silmää. Jos joku niin erehtyy tekemään, voivat vanhemmat pyytää henkilö sylkäisemään lapsen kasvoille. Se ei vahingoita lasta, mutta loukkaa riittävästi tehdäkseen kehun tyhjäksi.

Perinteisesti ajatellaan, että pahaa silmää voi käyttää huomaamattaan, kaikki sen omaavat eivät tiedä sitä käyttävänsä. Jos jotain henkilöä epäillään pahan silmän käytöstä, suhtaudutaan hänen perheeseensä ja lapsiinsa epäillen myös.

Pahalta silmältä suojautuminen

Paras tapa suojautua pahalta katseelta on välttää sitä. Paikasta ja kulttuurista riippuen siihen on monia tapoja, kuten erilaisten amulettien ja suojaavien korujen käyttö. Valkosipulinkin ajatellaan suojaavan pahalta silmältä.

Pahan silmän osuessa usein apua haetaan erilaisilta parantajilta, kuten shamaaneilta. Hoitona voidaan käyttää esimerkiksi kananmunaa, joka on puhtauden ja syntymän symboli. Se imee pahaa energiaa, kun sitä liikuttaa uhrin otsan ja kehon ympärillä. 

Vaikka paha silmä vaikuttaa vanhalta jutulta, siihen liittyvät tavat ovat edelleen voimissaan. Se ei ole myöskään täysin harmiton käsite. Jos jotain henkilöä syytetään pahan silmän omaamisesta, sillä voi olla hänelle vakavia seurauksia.

Lähde: https://www.livescience.com/40633-evil-eye.html

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net