Kymmenen outoa ilmiötä, joita tiede ei pysty selittämään pixabay.com
20.09.2018

Kymmenen outoa ilmiötä, joita tiede ei pysty selittämään

Tiede pystyy paljoon, mutta kaikkea sekään ei pysty selittämään. Usein selittämättömiksi jääneet ilmiöt kuitataan olemattomiksi, ja niistä keskustelevat saavat kyseenalaisen leiman. Monet selittämättömät ilmiöt ovat kuitenkin yleisiä, osa niistä maailmanlaajuisia. Lue lista kymmenestä selittämättömästä ilmiöstä.

10 Taosin humina

Taosin pikkukaupungissa Yhdysvalloissa ihmisiä hämmästyttää omituinen, aavikkoilmastossa kantautuva matala humina. Kaikki eivät sitä kuule, vaan vain 2 prosenttia asukkaista aistivat sen. Toiset ajattelevat että kyse on jonkinlaisesta akustiikan kommervenkistä, jotkut epäilevät massahysteriaa ja on niitäkin, jotka arvelevat että äänellä on pahantahtoinen tai vaarallinen tarkoitus.

Äänen alkuperää ei ole pystytty selvittämään, oli se sitten psykologinen, luonnollinen tai yliluonnollinen. Tutkimuksen mukaan ne, jotka kertoivat kuulevansa huminan, kuulivat monenlaisia erilaisia selittämättömiä ääniä. Se vihjaa, että kokemus äänistä voi olla subjektiivinen, eikä välttämättä liitykään objektiiviseen, selitettävissä olevaan ääneen. Se ei kuitenkaan vielä auta ymmärtämään, mistä Taosin ilmiössä on kyse.

9 Bigfoot

Vuosikymmenten ajan Yhdysvaltjen eri puolelta on kerrottu suureen, karvaiseen ja ihmistä muistuttavaan olentoon eli bigfooteihin liittyvistä havainnoista. Vaikka havaintojen perusteella voisi olettaa, että olentoja on tuhansia, jotta niistä muodostuu lisääntymään kykenevä populaatio, yhtään bigfootin ruumista ei ole koskaan löydetty. Yksikään ei ole jäänyt auton alle tai tullut metsästäjän tappamaksi. Hampaita tai luitakaan ei ole löytynyt. Havainnot perustuvat siis näkijöiden kertomuksiin ja epämääräisiin kuviin ja vidoeihin.

Ilman todisteita tiede ei pysty todistamaan että bigfootit tai muut olennot, kuten Loch Nessin hirviö, ovat todellisia. Mutta on tietenkin mahdollista, että nämä olennot ovat taitavia ihmisiltä kätkeytymisessä.

8 Intuitio 

Sitä voidaan kutsua tunteiksi, kuudenneksi aistiksi tai joksikin muuksi, mutta luultavasti kaikilla meistä on siitä kokemuksia. Toisinaan tuntemuksemme ovat vääriä (mieti, miten turbulenssin aikana hiipii pelko lentokoneen putoamisesta), mutta usein ne osuvat oikeaan. Psykologit ovat huomanneet, että ihmiset poimivat tiedostamataan tietoa ympäröiväst maailmasta, ja siitä seuraa olo, että tiedämme jotain tietämättä miten tai miksi. Mutta intiuitiota on vaikea tutkia tai todistaa, ja psykologia ei välttämättä pysty tarjoamaan kattavaa vastausta ilmiölle.

7 Selittämättömät katoamiset

Ihmisten katoamiselle voi olla monenlaisa syitä: useimmat karkaavat, jotkut joutuvat onnettomuuteen, aniharvat siepataan tai tapetaan. Valtaosa kadonneista kuitenkin lopulta löydetään. Mutta kaikkia ei: jotkut ihmiset vaikuttavat kadonneen kuin tuhka tuuleen. Tällainen on esimerkiksi Marie Celesten tapaus. Tyhjä Marie Celeste -laiva ilmaantui Portugalin rannikolle 1800-luvun lopulla, eikä miehistön katoamiselle ole löydetty minkäänlaista selitystä. Laiva ei ollut uppoamisvaarassa, ja ruokaa ja juomaa oli tarpeeksi.

6 Kummitukset

Kuolleiden henget ovat olleet kansanperinteessä ja kulttuureissamme läsnä kauan. Monet ihmiset ovat kertoneet nähneensä outoja, varjomaisia kummajaisia tai rajan taakse jo siirtyneitä rakastettujaan. Minkäänlaista todistetta kummitusten olemassaolosta ei ole, mutta niitä nähdään, kuvataan ja niiden kanssa myös kommunikoimaan. 

5 Deja vu

Jo nähtyä tarkoittava sana viittaa outoon ilmiöön, jossa yhtäkkiä jokin tilanne, paikka tai tapahtuma vaikuttaa tutulta ilman minkäänlaista todellista syytä. Esimerkiksi vieras maa voi vaikuttaa mystisesti täysin tutulta, jo nähdyltä. Toiset pitävät niitä merkkeinä entisistä elämistä. Mitä tieteeseen tulee, ilmiö ja sen syy ovat edelleen selittämättä.

4 UFOt

Ei ole epäilystä siitä, etteikö UFOja (tunnistamattomia lentäviä objekteja) olis olemassa. Monet näkevät taivaalla asioita, joita he eivät osaa tunnistaa, aina erilaisista aluksista meteoreihin. Mutta asia erikseen on se, ovatko objektit ja valot tulosta maan ulkopuolisten alienien toimista. Vaikka monia ufohavaintoja on tutkittu tarkkaan, ja monille on löytynyt selityskin, osa niistä on jäänyt vaille minkäänlaista ymmärrettävää selitystä...

3 Kuoleman lähikokemus ja kuolemanjälkeinen elämä

Ihmiset jotka ovat olleet lähellä kuolemaa ovat kertoneet toisinaan mystisistä kokemuksista, kuten kulkemisesta valoa kohti tunnelissa, kuolleiden rakkaiden kohtaamisesta ja rauhan tunteesta. Ne voivat kertoa kuolemanjälkeisestä elämästä. Vaikka kokemukset ovat hyvin voimakkaita, ei ole vielä saatu selville mitä kuoleman jälkeen todella tapahtuu. Skeptikot arvelevat, että kyseessä on aivojen joutsenlaulu, jonka vuoksi näemme kuollessamme hallusinaatioita. Aukotonta selitystä ei vielä kuitenkaan ole löydetty.

2 Psyykikot ja yliaistillinen havaitseminen (ESP) 

Psyykikkojen taidot ja yliaistillinen havaitseminen kuuluvat merkittävien selittämättömien ilmiöiden joukkoon, uskovathan niihin niin monet ihmiset. Monet pitävät intuitiota eräänä psyykikkouden merkkinä, tapana saada yhteys laajempaan tietoon maailmasta tai tulevaisuudesta. Tutkimuksissa näitä kykyä ei ole voitu todentaa, mutta monilla on niistä kuitenkin voimakkaita, selittämättömiä kokemuksia.

1 Kehon ja mielen yhteys

Lääketieteen piirissä aletaan vasta nyt ymmärtää tapoja, joilla mieli vaikuttaa kehoon. Esimerkiksi plaseboefektiä pidetään esimerkkinä siitä, miten voimakkaasti mieli vaikuttaa kehoon ja voimme itse parantaa itseämme. Prosessien toimintatapaa ei kuitenkaan tunneta. Se on esimerkki ilmiöstä, joka on todistettu olemassaolevaksi, mutta jota ei vieläkään osata selittää eikä sitä täysin ymmärretä.

Lähde: https://www.livescience.com/11345-top-ten-unexplained-phenomena.html

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net