Tunnelukko: Riittämätön itsekontrolli https://pixabay.com/fi/lukko-avaimenreik%C3%A4-ketju-metallia-1605992/
06.03.2017

Tunnelukko: Riittämätön itsekontrolli

Jokaisella on omat tapansa tuntea, kokea ja reagoida. Toisinaan erilaiset pelot tai huolet pakottavat kätkemään omat tunteemme ja ongelmamme. Tunnistatko omat tunnelukkosi? Osa 12. Riittämätön itsekontrolli.

”Minun on vaikea hallita mieleni yllykkeitä.”
”Olen impulsiivinen ja pitkästyn helposti.”

Meillä kaikilla on omat pienet (salaiset) paheemme ja toimimme joskus puolihuolimattomasti hetken mielijohteesta. Riittämättömän itsekontrollin tunnelukko kuitenkin aiheuttaa sen, että impulsiivisuudesta tulee lähinnä toinen nimesi. Annat helposti periksi pienillekin houkutuksille ja mielen yllykkeille, joka taas johtaa siihen, että toimit toisinaan harkitsemattomasti etkä ajattele toimintasi seurauksia.

Luonteeseesi kuuluu nopea tylsistyminen, vaikka aktiviteetti olisikin mielestäsi mielenkiintoinen. Mielesi tarvitsee jatkuvasti jotain uutta mihin kiinnittää huomionsa. Näin ollen elämästäsi puuttuu tarvittavat rutiinit ja säännöllisyydet. Perinteinen ”kasista neljään” -työ ei ehkä tässä tapauksessa ole ihan sinun juttusi. Epäsäännölliset elämäntapasi aiheuttavat jossain määrin sekasortoa niin töissä kuin kotonakin. Koska et kykene pitämään kiinni sovituista säännöistä ja aikatauluista, työpanoksesi kärsii isosti ja aiheuttaa ongelmia.

Jatkuva ärsykkeiden tarve heikentää keskittymiskykyäsi. Saatat aloittaa jonkun pienen projektin, mutta se jääkin kesken mielenkiintosi lopahdettua. Sitten aloitat seuraavan, ja seuraavan, ja seuraavan. Pian huomaat useiden tehtävien olevan keskeneräisiä. Kaiken lisäksi et osaa ilmaista itseäsi sopivalla tavalla, vaan esimerkiksi ärtymyksesi voi ilmetä aggressiivisuuden puuskina koska tahansa.

Riittämättömän itsekontrollin tunnelukkoon kuuluu oleellisesti myös erilaiset pakkomielteet ja riippuvuudet. Koska aivosi käskevät hankkia kaiken haluamasi hetimmiten, saatat ajautua addiktioiden maailmaan. Läheisesi voivat huomata elämässäsi esimerkiksi peliriippuvuutta taikka ylenmääräistä herkuttelua tai muuta syömistä. Parisuhteeseesi kaipaat jäykkää ja henkisesti kontrollissa olevaa henkilöä vastapainoksi omalle vallattomuudellesi. Toisinaan itsekontrollin puute ilmenee päinvastaisena ilmiönä; kiellät itseltäsi jyrkästi kaiken, mikä aiheuttaisi sinulle itsekurin menettämisen.

Tunnelukkoa avatessa sinun on mahdollista saada sisäinen järjestyksesi takaisin. Saat luotua elämääsi säännöllisiä rytmejä, jotka auttavat sinua pitämään kiinni sovituista menoista ja pitävät impulsiivisen käyttäytymisesi terveellisesti kurissa. Näin ollen osaat vihdoin miettiä vähän pidemmälle ennen kuin toimit. Äkilliset mielijohteet ja halut menettävät sinusta otteensa ja saat selvitettyä kaaoksessa olevan elämäsi.

Lähde:

Kimmo Takanen: Tunne lukkosi – vapaudu tunteiden vallasta

 

Jaa tämä:
Krista Karhunen

Olen koulutukseltani reikihoitaja ja tarot-tulkitsija, kiinnostuksen kohteisiin kuuluu luonnollisesti henkisyys sekä erilaiset rajatiedon aihepiirit. Kirjoittaminen on kiinnostanut jo pienestä pitäen, ja nyt onkin hyvä kokeilla siipiään toimittajan roolissa. Vapaa-aikani käytän lähinnä teatterin harrastamiseen. 

1 kommentti

  • Kommentoi linkkiä Antti 29.07.2019 lähettänyt Antti

    Mitenköhän tämän tunnelukon avaaminen oikein onnistuisi? Kalenterin ostaminen oli ihan hyvä idea kunnes parin kuukauden päästä tajusin etten ole käyttänyt koko härpäkettä. Olisi kiva saada jotain kokonaista ja omaa aikaiseksi eikä vain seilata ja säätää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net