Mitä tehdä, jos kumppanisi ei ole henkisellä tiellä? Image by Takmeomeo on Pixabay
05.03.2019

Mitä tehdä, jos kumppanisi ei ole henkisellä tiellä?

Jos itse olet henkisellä tiellä ja puolisosi ei, mitä voit tehdä? Ero ei ole väistämätön seuraus – tai ainakin sitä ennen kannattaa keskustella, ilman ennakkoasenteita ja avoimesti. Lue jutusta vinkkejä tällaisen keskustelun käymiseen.

Kaikki meistä kulkevat henkisellä tiellä, tietämättään tai tiedostaen. Vaikka kaikkien kohdalla ei siltä heidän olemuksensta, käytöksensä tai mielenkiinnon kohteiden vuoksi vaikutakaan, niin kuitenkin kaikki haluavat paremman elämän. Kaikki kärsivät ja satuttavat itsensä elämän aikana. Henkinen herääminen tapahtuu eri vaiheissa eri ihmisille, ja kaikki odottavat tätä ihmettä. Emme ehkä myönnä sitä, mutta kaikilla meillä on sielu, jokainen meistä on sielu, ja tavalla tai toisella tämä fakta pyrkii esiin.

Sielukkuutemme kieltäminen johtuu erilaisista uskomuksista, joita omaksumme elämämme mittaan. Se, miten voimakkaasti vastustamme sielukkuuttamme riippuu henkilöstä. Kun aloitamme tiemme henkisellä polulla, puramme näitä uskomuksia. Tälle tielle lähtemisen tulisi kummuta meistä itsestämme. Emme voi pakottaa ketään tälle polulle.

Nämä kysymykset ovat usein läsnä parisuhteissa. Naiset ovat miehiä useammin kiinnostuneita henkisyydestä. Tämä epätasapaino aiheuttaa usein kärsimystä naisille. Jotta asenteita voidaan muuttaa, meidän täytyy hyväksyä ihmiset eikä halveksua heidän aatteitaan. Ihmisten käytökselle ja asenteille on aina syynsä. Miehet kasvatetaan usein olemaan olematta henkisiä; heidät nähdään materiaalisen hyvin voinnin tuottajina. Toki on myös henkisellä polulla kulkevia miehiä.

Kun kumppanimme ei ole henkisellä polulla, meidän täytyy kääntää ensin katseemme itseemme. Kumppani, joka haastaa näkemyksemme on kumppani siinä missä muutkin. Mutta miksi he haastavat meitä? Miksi hän viehttää sinua, mikä hänessä veti sinua puoleensa? Koska jos olet suhteessa, valitsit olla tämän henkilön seurassa.

On olemassa yksi usko ja toimintapa, jonka ei-henkiset ja henkiset ihmiset jakavat. Kipu ja kärsimys koskevat kaikkia, huolimatta siitä että kokemus niistä ilmaistaan eri tavoin. Kummastakaan ei pääse eroon ilman totuudenetsimistä. Emme välttämättä jaa samaa lähestymistapaa, ja usein ongelmat liittyvät esimerkiksi siihen, että emme jaa samoja käsitteitä. Niiden suhteen tulisi pyrkiä selkeyteen. Sen voi saavuttaa keskustelemalla. 

Toisinaan henkisellä tiellä kulkevat ihmiset käyttävät teorioita toisia vastaan eivätkä suhtauud toisiin rakkaudella, ymmärryksellä, ystävyydellä ja myötätunnolla. He vain pyrkivät osoittamaan, että toiset ovat väärässä. Pyrkimys toisten vahingoittamiseen on kaukana henkisyydestä.

Ihmiset voivat myös lähestyä aihetta tutkien sitä monilla eri tavoilla. Self-help-kirjojen lukeminen ei ole ainoa tie, vaan tietoa voi löytyä vaikka kirjallisuuden klassikoista, psykologian teoksista ja taideteoksista. Jos haluat jakaa etsintäsi kumppanisi kanssa, etsi tapa tehdä sitä yhdessä, luomatta vastakkainasetteluita.

Pyri etsimään uusia kommunikaatiotapoja ja selvitä pohjimmaiset tavoitteesi. Yritätkö muuttaa puolisoasi? Se voi vaikuttaa kumpuavan rakkaudesta, mutta se ei ole totta. Ihmisten on hakeuduttava tälle tielle itse, jotta henkistä kasvua voi tapahtua. Meidän on muutettava itseämme ja vasta sitten muut voivat seurata meitä. Jos yritämme muuttaa henkilöitä heidän tahtoaan vastaan, se saa heidät vain suojautumaan ja sulkeutumaan. Kaikilla meillä on hetkemme, jolloin havahdumme omaan totuuteemme ja saatamme kokea tarvetta muuttua, mutta se on oma valintamme.

On siis hyvä antaa tilaa ja samalla huolehtia, että omaa tilaasi kunnioitetaan. On mahdollista olla kiltti ja rakastava ja vahva. Tässä ei ole kyse taistelusta vaan omiin arvoihisi uskomisesta. Jos joku kyseenalaistaa niitä, mieti miksi, reagoimatta.

Ota aikaa ilmaistaksesi tunteesi ja ajatuksesi kumppanillesi ja kerro, mitä odotat heiltä. Älä aseta uhkavaatimuksia. Pyydä kumppaniasi kuuntelemaan itseäsi avoimin mielin. Vaikka oletkin henkisellä polulla, et ole muita parempi. Olemme vain erilaisia, eikä meistä kaikista koskaan tule samanlaisia, vaikka saatammekin jakaa paljon.

Tässä on kyse siitä, miten ilmaiset itseäsi. Vaadi aikaa, älä tule keskeytetyksi. Anna aikaa kumppanillesi, kuulostele mitä he ajattelevat, älä pyydä heiltä mielipidettä omista uskomuksistasi ja tavoistasi. Kuuntele tarkasti ja huomioi tunteet molemmin puolin.

Kyseessä ei ole siis toisen ihmisen uskomusten ja aatteiden korjaaminen, vaan kunnioittava kuuntelu. Siksi on tärkeää olla puuttumatta ja keskeyttämättä. On harvinaista kuunnella puolisoja keskeyttämättä ja kommentoimatta. Älä myöskään valmistele itseäsi etukäteen, jolloin asetut jo etukäteen tietylle kannalle. Tarkoitus ei ole syytellä, vaan ilmaista tunteita puolin ja toisin.

Käytä siis tilaisuus avoimesti ja rakentavasti. Joskus voi käydä niin, että ette jatka yhdessä. Joskus taas voi käydä niin, että suhteenne nousee seuraavalle tasolle. Jos kumppanisi rakastaa sinua, hän ymmärtää rakkauden, ymmärtämisen, kunnioituksen ja myötäelämisen merkityksen. Jos taas he suhtautuvat hyökkäävästi, kysy itseltäsi miksi niin tapahtuu, ja tarvitseeko sinun sietää sitä.

Lähde: https://www.the-open-mind.com/what-to-do-when-your-partner-is-not-on-the-spiritual-path-2/

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net