Laita sosiaalinen elämäsi etusijalle, ja huomaat muutoksia mielialassasi paxapay.com
07.01.2019

Laita sosiaalinen elämäsi etusijalle, ja huomaat muutoksia mielialassasi

Nykymaailmassa sosiaalinen elämä jää taustalle, kun työ, kotielämä ja asioiden hoitamien vievät ajan. Kannattaa kuitenkin laittaa kalenteriin aikaa ystävien näkemiseen, ja järjestää aikaa uusien tuttavuuksien tekemiseen. Se nimittäin on merkittävä terveysteko.

Ihmiset harvoin sanovat kuolinvuoteellaan, että katuvat etteivät käyttäneet enemmän aikaa kotinsa siivoamiseen. Sosiaaliseen elämään satsaamisella on puolestaan monenlaisia hyviä puolia – ja sitä harva katuu.

Tutkimusten mukaan sellaiset ihmiset, joilla on niukasti sosiaalisia suhteita, sairastuvat helpommin masennukseen. Kun ruokit sosiaalista elämääsi, ruokit myös tukiverkostoa, jonka puoleen kääntyä mikäli tarvitset apua, tukea tai neuvoja. Jos ympärilläsi on monenlaisia ihmisiä, voit luottaa siihen että joku on aina rinnallasi kun sille on tarve. Empaattinen ystäväsi voi tarjota emotionaalista tukea, joku toinen puolestaan voi tarjota konkreettista apua – kuten vaikka toimia lapsenvahtina. Hyvin sinut tuntevat ystävät osaavat myös antaa sinulle rehellistä ja rakentavaa palautetta. Ystävät ovat myös tärkeitä aivan arkisella tavalla: heidän kanssaan juttelu tai vaikka urheileminen rentouttaa.

Suhteiden laatu on tärkeämpää kuin määrä. Tutkimusten mukaan se, että luot vankkoja ystävyyssuhteita kolmikymppisenä lisää hyvinvointia viisikymppisenä, kun taas ystävyyssuhteiden määrällä ei ole hyvinvoinnin ja onnellisuuden suhtee merkitystä. Syvällisyys ystävyysshteessa on siis tärkeää, ja sitä ylläpitääksesi kannattaa suhteista pitää huolta varaamalla niille aikaa – niin voitte keskustella monenlaisista asioista kiireettömästi. Anna tilaisuus myös uusille ystävyyssuhteille – koskaan ei ole liian myöhäistä hankkia uusia ystäviä.

Onnellisuus on tarttuvaa, joten huolehdi siitä, että ympärilläsi on ihmisiä joilla on elämääsi positiivinen vaikutus. Niiden ihmisten tunteet ja tavat, joiden kanssa vietät aikaa, vaikuttavat omaan oloosi. Luotettavien, hauskojen, rohkaisevien ihmisten ympärillä oleminen auttaa sinuakin pysymään motivoituneena ja myös itsetuntosi pysyy koholla kun ystäväsi ovat mukavia ja pitävät sinusta. Se muistuttaa sina arvostasi terveellisellä tavalla. Ystävien kanssa ajan viettäminen on siis myös tapa huolehtia omasta hyvinvoinnistasi. Negatiivisia vaikutteita puolestaan kannattaa välttää.

Myös erilaisten ryhmäharrastusten hankkiminen kannattaa, oli kyse sitten opiskelusta, kerhotoiminnasta tai muista aktiviteeteista. Tutkimusten mukaan kerran kuussa tapaavaan ryhmään liittyminen lisää onnea yhtä paljon kuin tulojen kaksinkertaistuminen. Säännöllisyys ja ryhmässä toiminen ovat tärkeitä tekijöitä yksinäisyyden tunteen hälventämisessä.

On tärkeää myös, että ymmärrät omat tarpeesi. Riippuu ihmisestä, kuinka paljon sosiaalista vuorovaikutusta tämä kaipaa, ja minkälaisessa muodossa se on miellyttävintä. Ei kannata ottaa paineita liiasta ihmisten kanssa olosta tai tavoista seurustella joista et pidä. Se vain lisää stressiä.

Me kaikki olemme jossain kohdassa skaalaa, joka kulkee introverttiyden ja ekstroverttiyden välillä. On siis tärkeää tuntea itsensä tässä mielessä. Introvertit lataavat pattereitaan usein yksin olemalla, ekstrovertit taas toisten seurassa. Introvertit saattava mieluummin tavata yhden ystävän kerrallaan hiljaisessa kahvilassa, kun taas ekstrovertit nauttivat eloisasta ympäristöstä ja mahdolisuuksista jutella uusien ihmisten kanssa. Mieti siis, paljonko aikaa tarvitset yksin ja varaa aikaa tarvittaessa myös sille sosiaalisen touhun lisäksi. Kun tunnet tarpeesi ja luot sosiaalisen elämäsi niistä käsin, olet tiellä kohti suurempaa onnellisuutta.

https://kindredspirit.co.uk/boost-your-happiness-by-prioritising-your-social-life/

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net