5 tapaa joilla itsetuntemus parantaa parisuhdetta Ales Me - Unsplash
11.10.2018

5 tapaa joilla itsetuntemus parantaa parisuhdetta

Kasvamisesta ihmisenä on hyötyä kaikilla elämän alueilla. Se pätee myös parisuhteisiin. Jos itsetuntemuksesi on syvällistä ja ymmärrät tapojasi, halujasi ja intohimojasi, se tekee suhteestasi tasapainoisemman ja antoisemman. Lue alta viisi tapaa, joilla itsetuntemus ruokkii tervettä suhdetta ja vinkit itsetuntemuksen kehittämiseen.

Itsetuntemus, tietoisuus itsestä, tarkoittaa sitä että ymmärrämme omia toimintatapojamme ja tutustumme myös todellisiin tunteisiimme, haluihimme, motivaation lähteisiimme ja luonteeseemm. Itsetuntemus auttaa positiivisten ominaisuuksien vahvistamisessa ja se myös mahdollistaa niiden alueiden työstämisen, joita kaipaavat kehitystä.

Itsetuntemuksesta on hyötyä parisuhteissa. Se auttaa kommunikoimaan avoimesti ja ratkaisemaan asioita kypsällä tavalla. Se myös tekee meistä kiinnostavampia ja houkuttelee ihmisiä positiivisuuden kautta ympärillemme.

Itsetuntemuksen kehittäminen ei ainoastaan paranna suhteitamme, vaan se myös vahvistaa tervettä itseluottamusta. Se auttaa meitä näkemään, miksi ihmiset kohtelevat meitä miten kohtelevat, ja miksi reagoimme kohteluun tavallamme.

Katso viisi tapaa, joilla itsetuntemus edistää terveitä ihmissuhteita ja kehittävät meitä:

1. Itsetuntemus vetää puoleensa muita ihmisiä.

Kun olemme tietoisia itsestämme, aistimme myös toisten ihmisten tarpeet. Olemme tietoisia tavoista, joilla kohtelemme toisia ihmisiä ja teemme parhaamme. Siksi muut ihmiset nauttivat seurastamme. Se tekee meistä myös miellyttävää seuraa partnereillemme.

Terve itseluottamus on myös puoleensavetävä ominaisuus. Ja mitä paremmin ihminen itsensä tuntee, sitä enemmän hän itseensä myös luottaa. Itseluottamus myös ruokkii luovuutta ja muita positiivisia ilmaisutapoja.

2. Päätösten tekeminen on helpompaa.

Erään tutkimuksen mukaan teemme parempia päätöksiä kun tunnemme itsemme hyvin. Itsetuntemus johtaa siihen, että tunnistamme syyt päätöstemme taustalla. Ne eivät ole aina reiluja, joskus ne ovat omahyväisiä. Mutta kun tunnistamme omat motiivimme ja ajatusmallimme, voimme välttää väärät päätökset.

Miten nämä päätökset sitten vaikuttavat suhteisiimme? Monilla tavoilla. Kumppanisi arvostaa sitä, että päätökset on tehty kaikkien edut huomioiden, eikä itsekeskeisesti. Toiseksi, puolisomme näkee että olet luotettava ja huomaavainen arkielämässä.

3. Positiivinen asenne johtaa positiiviseen suhteeseen.

Tutkimusten mukaan omaan intuitioonsa luottava, itsensä tunteva henkilö päätyy usein vahvoihin suhteisiin. Syynä on se, että he tunnistavat puolisonsa tarpeet ja huomioivat ne. Molemmat osapuolet tuntevat tulleensa huomioiduiksi onnistuneessa suhteessa. Itsetuntemus myös ruokkii luotettavuutta, joka on hyvän suhteen perusta.

Toinen tutkimus kertoo, että itsetuntemus vähentää taipumusta valehdella, pettää tai varastaa. Tällaiset piirteet ovat tietysti eduksi suhteelle.

4. Itsetuntemus kehittää intuitiota.

Intuitio on tärkeää terveelle parisuhteelle. Jos aistimme intuitiivisesti puolisomme tunteita ja käytöstä, tunnistamme myös mahdollisia ongelmia. Voimme jopa havaita ne ennen kuin ne kasvavat vakaviksi ongelmiksi. Esimerkiksi avioliitossa se edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja uskoa suhteeseen. Kun puolisosi tiedostaa, että huomioit hänen tunnetason tarpeet ja fyysiset tarpeet, hän myös uskaltaa kertoa ongelmistaa sinulle.

5. Itsetuntemus on hyväksi suhteen talouden kannalta.

Raha-asiat ovat usein vaikea aihe suhteissa. Velkojen ja muiden raha-asioiden käsittely voi olla hankalaa ja noloakin. Niihinkin on helpompi suhtautua, kun suhteen osapuolet tuntevat itsensä hyvin.

Itseään havainnoiva asenne tutkimusten mukaan tekee ihmisistä hyviä johtajia. Työntekijät ovat tyytyväisempiä, jos pomon itsetuntemus on kohdallaan. Se myös lisää yrityksen menestystä

Vaikka et johtaisikaan yritystä, sama pätee myös kodin talouteen. Jos itsetuntemuksesi on kohdallaan, mahdollisuutesi edetä urallasi ovat hyvät.

Näin kehität itsetuntemustasi:

1. Tutki itseäsi.

Miten käyttäydyt? Tämä on tärkeä kysymys itsetuntemuksen kasvattamisessa.

  • Vetäydytkö, jos puolisosi yrittää jutella kanssasi?
  • Käytätkö hyväksesi kumppanisi kiltteyttä tai kärsivällisyyttä?
  • Teetkö päätöksesi omaa etuasi ajatellen vai huomioitko partnerisi tunteet?

Pohdi tarkasti käyttäytymistapojasi, tarkastele miten kohtelet toisia. Jos teet tätä säännöllisesti, voit korjata käytöstäsi tarpeen mukaan.

2. Pyydä palautetta.

Jos et kysy, et tiedä. Yksi tapa saada kuva itsestäsi ja muokata käytöstäsi on pyytää palautetta. Pyydä rakentavaa palautetta käytösestäsi ystäviltä, perheenjäseniltä tai työtovereilta.

On myös hyödyllistä istua alas ja tarkistaa parisuhteen tilanne kerran kuussa. Tarkoituksena on jutella siitä, mikä suhteessa on hyvin. Se on myös tilaisuus ilmaista arvostusta toista kohtaan, ja nostaa esiin myös osa-alueita, jotka vaativat työtä.

Keneltä sitten apua pyydämmekin, heidän vastauksensa voivat olla todella hyödyllisiä tiellämme kohti itsetuntemusta.

3. Ymmärrä omia tunteitasi.

Itsemme ymmärtäminen on merkittävä osa itsetuntemusta. Voi olla, että reagoimme tietyllä tavalla menneisyyden tapahtumien vuoksi. Ehkä meitä satutettiin ja siksi joskus suutumme läheisillemme.

Yksi tapa ymmärtää tunteita paremmin on päiväkirjan pitäminen. Kirjoita ylös ajatuksiasi, tavoitteitasi ja tärkeitä asioita. Ne auttavat itsetuntemuksen kehittämisessä.

Suhteelle on tietysti erityisen hyödyllistä, että molemmat osapuolet harjoittavat itsetuntemusta. Se tukee myös kasvua, torjuu väärinkäsityksiä, kehittää kommunikaatiotapoja ja tekee osapuolista hyvää seuraa toisilleen.

https://www.elephantjournal.com/2018/09/5-ways-being-self-aware-can-improve-our-relationships/

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net