Skip to main content

Intuitiivinen syöminen – syö, kun on nälkä!

Moni ajattelee ruokailua liikaa ja oireilee sen takia niin henkisesti kuin fyysisestikin. Intuitiivisen syömisen tavoitteena on opetella rennompi tapa suhtautua ruokaan, antautumatta kuitenkaan kaupan karkkihyllyn houkutuksille aina makeanhimon yllättäessä. Se tapahtuu kuuntelemalla mitä keho oikeasti kaipaa.

Ruokavalio, jota ei ole tarkoitus noudattaa

Hivuttautuuko lukema vaa'alla laihdutuskuurin jälkeen kerta toisensa jälkeen takaisin entisiin lukemiin ja ylikin? Dieetti kääntyy helposti itse itseään vastaan, sillä himoitsemme usein kaikkea mitä yritämme itseltämme kieltää. Toisaalta ongelmaksi voivat muodostua myös liian pitkät ateriavälit ja turhan niukka syöminen ylipäätään – kumpikin saa aikaan epämiellyttävän nälän tunteen, väsymystä, ärtyneisyyttä ja ennen kaikkea suuren riskin repsahtaa. Intuitiivinen syöminen on ruokavalio, joka taistelee kaikkea tätä vastaan.

Käytännössä intuitiivisen syömisen ideana on opetella tulkitsemaan kehon nälkäsignaaleja ja syödä niiden mukaisesti. Jokainen meistä on oman kehonsa asiantuntija monessa muussakin asiassa, joten miksei myös sen ravitsemisen suhteen?

Intuitiivista syömistä harjoitettaessa mikään ruoka ei ole kielletty, ruuan määrää ei säännöstellä, eikä syömistä rajoiteta tiettyihin kellonaikoihin. Sen sijaan syödä saa silloin kun on nälkä ja syöminen lopetetaan, kun olo on täysi. Aterioilla nautitaan sitä, mitä keho juuri sillä hetkellä tuntuu tarvitsevan.

Mitä vain saa siis syödä?

Eläinten tavoin meillä ihmisilläkin on olemassa “sisäinen ääni” eli intuitio tai vaisto, joka kertoo kehomme tarpeista. Sisäistä ääntä pitää kuitenkin oppia kuuntelemaan, jotta intuitiivisella syömisellä olisi positiivisia vaikutuksia. Kaikkea siis saa syödä, mutta tarkoitus on tyydyttää kehon todelliset tarpeet mielihalujen sijaan.

Esimerkiksi karkkihampaan kolottaessa ei ole syytä edelleenkään rouhia suuhun koko suklaalevyä, vaikka ääni päässä huutaisi herkkua kovemmin kuin koskaan aikaisemmin. Kyse voi olla esimerkiksi siitä, että verensokerisi on päässyt liian matalalle ja kehosi anelee jotain, jonka se tietää nostattavan verensokerin vikkelästi takaisin ylös. Suklaan sijaan voitkin yrittää tarjota intuitiolle esimerkiksi banaania – banaanissa on huomattavasti enemmän hyödyllisiä ravintoaineita kuin makeisissa, mutta runsashiilihydraattisena hedelmänä se saa verensokerin nopeasti nousemaan. Sipsinhimossa taas kannattaa miettiä maistuisiko jokin muu rasvainen tai suolainen ruoka, kuten vaikkapa punainen kala.

Lisäksi on tärkeää oppia erottamaan fyysinen ja “henkinen” nälkä toisistaan. Esimerkiksi tylsyys ja väsymys saavat meidät usein syömään enemmän kuin olisi tarpeen. Intuitiivisessa syömisessä tarkoitus on keskittyä kuuntelemaan nimenomaan fyysistä nälkää, josta kertoo esimerkiksi kurniva vatsa.

Rohkaisevia tutkimustuloksia

Tutkimuksissa on havaittu intuitiivisella syömisellä olevan paljon positiivisia vaikutuksia. Intuitiivisesti syömällä on helppo esimerkiksi pitää mieliala mukavan tasaisena, kun nälän ja verensokerin heittelyn aiheuttama väsymys ja ärtyneitsyys eivät vaivaa. Toisaalta se on oiva tapa välttää myös mässäilystä seuraava tukala olo ja katumus.

Intuitiivinen syöminen rakentaa myös hyvää mielenterveyttä. Se on liitetty esimerkiksi terveeseen kehonkuvaan, sillä kyseinen ruokavalio ei tähtää kehon muokkaamiseen. Sen sijaan se kannustaa hyväksymään vartalon sellaisena kuin se on ja ohjaamaan ajatukset puntarin lukeman sijaan siihen, että keho toimisi hyvin ja olo olisi energinen. Tutkijat ovatkin huomanneet, että enemmän intuitiivista syömistä harjoittavilla naisilla on vähemmän syömisen häiriöitä.

Varsinaista laihduttavaa vaikutusta intuitiivisella syömisellä ei kuitenkaan ole todistettu olevan. Kehomme kaipaama energiamäärä on yleensä sidoksissa sen kuluttaman energian määrään, joten intuitiivinen syöminen on avuksi lähinnä painonhallinnassa eli nykyisen painon ylläpitämisessä. Toisin sanoen se voi ehkäistä painon jojoilua.

Mikään vasta keksitty ideologia intuitiivinen syöminen ei kuitenkaan ole. Terminä intuitiivinen syöminen lanseerattiin vuonna 1995 julkaistussa samannimisessä teoksessa, mutta jo sitäkin ennen aihetta on sivuttu useiden eri henkilöiden toimesta. Pohjimmiltaan intuitiivisen syömisen keskiössä on luottamus sisällämme olevaan alkuihmiseen, joten kyseessä on pikemminkin “paluu juurille” kuin jälleen uusi muotivillitys muiden joukossa.

Lähteet: