fbpx
Kirjaudu
Ole hyvä ja odota ...
Et vielä jäsen? Rekisteröidy nyt
×
Mielialaan vaikuttavat yrtit: Kamomilla kutsuu Nukku-Matin Kuva: congerdesign / Pixabay
20.05.2021

Mielialaan vaikuttavat yrtit: Kamomilla kutsuu Nukku-Matin

Yrteillä ja kasveilla voi olla yllättäviä vaikutuksia, kunhan vain nauttii oikean kasvin tai sen osan oikeaan aikaan. Tiedätkö mihin aikaan päivästä esimerkiksi kannattaa keittää kamomillateetä? Tai missä tilanteessa mäkikuismauutteen nauttimisesta voi olla hyötyä? Luontoäidillä on takataskussaan raaka-aineita, joiden avulla on mahdollista vähentää stressiä, ahdistusta tai väsymystä. Osa 5: Kamomilla

Kamomilla on vanha, vanha rohtokasvi. Nimi tulee sanasta “khamaimelon” eli maaomena. Kukintojen tuoksu muistuttaakin hieman omenaa ja itse asiassa kamomilla sisältää farnesene-nimistä ainetta, joka on myös omenoiden raikkaan tuoksun takana. Sen enempää kamomillalla ei ole kuitenkaan tekemistä omenoiden kanssa, vaan sillä sanotaan olevan enemmänkin laventelin kaltainen vaikutus.

Laventelin tapaan kamomillalla on perinnetiedon mukaan kireitä hermoja tyynnyttäviä ominaisuuksia. Kansanparantajat ovat käyttäneet sitä iät ja ajat myös nukahtamisvaikeuksien hoidossa ja painajaisia karkottamaan. Kuten isomummukin jo tiesi, voi kupillinen höryävää kamomillateetä olla siis mitä oivallisin valinta yömyssyksi.

Mistä kamomillan rauhoittavuus syntyy?

Laventelin ja kamomillan yhtäläisyydet eivät loppuneet vielä. Molempien salaisuus piilee nimittäin kasvin kukintojen sisältämässä eteerisessä öljyssä, vaikka kamomilla- ja laventeliöljyjen kemialliset koostumukset poikkeavatkin luonnollisesti toisistaan.

Kamomillaöljyssä tiedetään itse asiassa olevan jopa yli 120 erilaista ainesosaa. Niiden joukossa on esimerkiksi eräs flavonoidi nimeltä apigeniini. Juuri sen on epäilty olevan kamomillan rauhoittavan ja nukahtamista helpottavan vaikutuksen takana.

Apigenin tiedetään vaikuttavan jossain määrin niin sanottuihin bentsodiatsepiinireseptoreihin aivoissamme. Samojen reseptoreiden toimintaa pyrkivät ohjailemaan myös “bentsot”, jotka ovat vahvasti rauhoittavia mielialalääkkeitä. Kun molekyyli yhdistyy GABAA-respotorin bentsodiatsepiini-sitoutumiskohtaan keskushermostossamme, hidastuu hermoratojen toiminta huomattavasti. Tämä näkyy käytännössä rauhoittavana, nukuttavana ja ahdistusta lievittävänä vaikutuksena.

Nautitaan teenä tai kapseleina

Kamomilla ja siitä saatava eteerinen öljy on raaka-aineena monissa tuotteissa. Kamomillan rauhoittavasta vaikutuksesta nauttimiseen tee on kuitenkin ylivoimaisesti tunnetuin keino.

Kamomillatee valmistetaan kasvin mykeröstä eli kukinnon keltaisista ja valkoisista osista kuivattamalla. Sitä voi ostaa kaupasta valmiiksi pakattuna, mutta kamomillaa on helppo viljellä ja kuivattaa itsekin. Lämpö ja muheva multa luovat jo varsin hyvät olosuhteet iltateetarpeiden kasvatukseen, ja sadonkorjuun jälkeen kukintojen kuivaus onnistuu paperin päällä ilman kuivuria.

Jos ihan tarkkoja ollaan, voi itse kasvattaminen ollakin paras vaihtoehto kamomillateen ystävälle. Kamomillan sisältämien ainesosien pitoisuudet vaihtelevat nimittäin jonkin verran lajikkeesta riippuen. Kaupasta ostettavien kamomillatee-pakkausten tuoteselosteesta ei yleensä käy ilmi lajikkeen nimi, mutta itse kasvattamalla voit varmistaa saavasi kuuman veden sekaan juuri tiettyä lajiketta.

Nykyään kamomillaa voi nauttia myös kätevästi kapseleiden muodossa. Kamomillauutetta sisältäviä kapseleita on saatavilla ilman reseptiä monissa luontaistuotekaupoissa, ja niiden käytöllä saattaa hyvinkin olla samanlaisia vaikutuksia kuin kamomillateellä.

Pitkät perinteet ja tehon tutkimukset

Vaikka kamomilla sisältääkin bentsojen kanssa samoihin reseptoreihin vaikuttavia aineita, ei kasvin teho ole yhtä vahva. Itse asiassa kovinkaan moni kliininen, kontrolloitu tukimus ei ole onnistunut todistamaan kamomillan rahoittavia, nukahtamista helpottavia ja unen laatua parantavia vaikutuksia ainakaan täysin kiistattomasti.

Kamomillaa on kuitenkin tutkittu paljon, ja osa tutkijoista on yhtä mieltä kansanparantajien kanssa. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa saatiin positiivisia tuloksia kamomillateen vaikutuksista, kun 80 uniongelmista kärsivää tuoretta äitiä joi sitä kahden viikon ajan. Vaikka vaikutus ei ollutkaan pitkäkestoinen, oli testiryhmällä välittömästi kokeilun jälkeen aiempaa vähemmän uniongelmiin liittyviä oireita.

Myös kamomillakapseleista on todettu olevan apua ainakin ikäihmisten uniongelmiin. Eräässä iranilaistutkimuksessa 60 vanhusta nautti 28 peräkkäisen päivän aikana 200 mg kamomillakapselin kahdesti päivässä. Kokeilujakson jälkeen näiden yli 60-vuotiaiden koehenkilöiden unenlaatu oli keskimäärin selvästi parempi kuin ennen tutkimusta.

Perustuuko ikiaikainen uskomus kamomillan rauhoittavasta vaikutuksesta siis pelkkään lumevaikutukseen? Tuskin, ja joka tapauksessa jo pelkkä uskomus kamomillan tehoon auttaa varmasti rauhoittumaan ja saamaan unen päästä kiinni. Mitään merkittävää haittaakaan kamomillateestä tai -kapseleista ei tiedetä olevan.

Jaa tämä:

2 kommenttia

  • Kommentoi linkkiä Vesa 24.06.2023 lähettänyt Vesa

    Kamomilla tee auttaa ruon sulatukseen ja todennäköisesti myös ärtyvän suolen oireisiin.

  • Kommentoi linkkiä Marja-leena Sundell 19.03.2023 lähettänyt Marja-leena Sundell

    Mikä yrtti rauhoittaa ärtyneen suolen/ripulin

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.