fbpx
Kirjaudu
Ole hyvä ja odota ...
Et vielä jäsen? Rekisteröidy nyt
×
Kolme luonnonvoimaista hengetärtä: Auteretar, Otavatar, Suonetar Stefan Keller Pixabaystä
15.02.2022

Kolme luonnonvoimaista hengetärtä: Auteretar, Otavatar, Suonetar

Auteretar, Otavatar ja Suonetar ovat kolme luonnonvoimasta hengetärtä suomalaisesta kansanperinteestä. Mutta mitä nämä ikivanhat luonnonvoimat edustivat ja olisiko niillä vielä käyttöä nykypäivän naisille?

Muinoin erilaisia hengettäriä lymysi lähes joka paikassa, niin asuintaloissa, ulkorakennuksissa kuin luonnossa. Nämä mystiset olennot lienevät nykyihmiseltä piilossa, mutta heidän sanomansa kantaa kyllä!

Auteretar liittyy henkeen ja paranemiseen

Auteretar on puhdistumisen, parantamisen, hoivan, rauhan ja pyhyyden hengetär. Auteretar liitetään saunaan ja löylyn henkeen. Tämän naispuolisen hengettären uskottiin olevan saunassa löylyn ja höyryn haltija. On ajateltu, että veden osuessa kuumille kiuaskiville juuri Auteretar synnyttää löylyn. Lisäksi hän tarjosi keinon tulla yhteyteen henkimaailman kanssa.

Auteretar tulee sanasta auer tai autere. Ne tarkoittavat aurinkoutua, joka leijuu ilmassa. Usvan ja sumun haltijatar liitettiin saunan löylyihin. Kansanperinteessämme saunomista on käytetty uudistumiseen, parantamiseen - ja onhan saunassa synnytettykin. Sauna on rauhan ja rauhoittumisen tyyssija edelleen. Saunan on uskottu parantavan kipuja, kiitos löylyn hengen ja Auterettaren.

Auterettaren opetus nykynaiselle liittyy sielun ja hengen voimaan. Löyly kuvastaa meissä olevaa elämänvoimaa, henkeä. Voimme edelleen kääntyä hiljentymään saunan löylyihin ja kysyä itseltämme, kuinka olemme kohdelleet kehoamme ja henkeämme viime aikoina. Auteretar muistuttaa rauhan ja puhdistavien riittien merkityksestä. Niitä voimme vaalia edelleen, esimerkiksi saunan lämmityksen, vihtomisen ja höyryhengityksen sekä näihin kytkeytyvien riittien avulla.

Otavatar on suunnannäyttäjä ja toivon tuoja

Otavatar tunnettiin opastajana, suunnan näyttäjänä, viestien ja toivon tuojana. Hän on saanut nimensä tähtitaivaalta, Otavasta. Otavatarta pidettiin Otavan tähdistön jumalatterena. Tähtien tuomia viestejä on arvostettu ja pidetty tärkeinä. Otavaa käytettiin suunnistamiseen ja Otavattarelta saatiin apua perille löytämisessä.

Otavattaren opetus nykynaiselle liittyy sisäiseen viisauteemme. Voimme hyödyntää sitä suunnan näyttäjänä. Jos elämässämme on asioita, joihin kaipaamme ohjausta, voimme kääntyä sisäisen Otavattaren puoleen. Hänen vankkumaton voimansa kehottaa luottamaan sisäisen valomme opastukseen. Yötaivaan katseleminen auttaa löytämään yhteyden sisäiseen valoomme ja suunnan näyttäjäämme. Erityisesti Otavan katseleminen vahvistaa.

Suonetar edustaa kehon viisautta

Suonetar oli sisäinen parantaja sekä rohtojen ja kehon viisauden hengetär. Suomalaisessa kansanperinteessä Suonetar tunnetaan auttajana, johon turvauduttiin, kun edessä on ollut haastavia parantamistapauksia. Kehomme pystyy paranemaan paremmin, kun valjastamme mielemme voimat tukemaan kehon toipumista. Tässä piilee myös Suonettaren voima. Jo muinaiset parantajat hyödynsivät mielen voiman mahtia. 

Nykypäivän naiselle Suonetar edustaa viisautta ja tietämistä. Hän kuvaa sisäistä parantajanaistamme. Elämme medikalisoituneessa yhteiskunnassa, jossa paraneminen uskotaan muiden käsiin. Suonetar auttaa nykynaista uskomaan kykyynsä hoitaa itseään, pysyä terveenä ja parantua. Se ei tarkoita, ettemmekö tarvitsisi sairaanhoitoa ja lääkäreitä. Sen sijaan Suonetar ohjaa meitä olemaan aktiivisesti mukana ja toimimassa paranemisprosesseissamme. Suonetar kannustaa ajattelemaan itsenäisesti ja tukee luottamaan itseensä. Suonettaren viesti nykynaisille on, että vastoinkäymiset ja kolhut ovat parannettavissa. Kaikki on mahdollista – olet itse oman elämäsi parantajatar.

Kirjoitus perustuu Eeva Maria Leinon ja Tytti Leiwon teokseen Paluu Jumalattaren luontoon. Polku pohjoisen voiman ja myyttien juurille. Viisas elämä 2021.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan.

Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.