fbpx
Kirjaudu
Ole hyvä ja odota ...
Et vielä jäsen? Rekisteröidy nyt
×
Kemikaalitonta kauneudenhoitoa Kuva Adina Voicu Pixabaystä
13.05.2022

Kemikaalitonta kauneudenhoitoa

Kesä on hyvää aikaa omaksua uusia kauneudenhoitorutiineja – tai hylätä turhat tavat. Parhaat ystävät tässä projektissa ovat maalaisjärki ja keittiönkaapit.

Aloitetaan pienellä tehtävällä. Sen tarkoituksena on hahmottaa kauneuden- tai ihonhoitorutiinejasi. Kurkkaa, kuinka monta purkkia kylpyhuoneessasi on. Mieti, montaako tuotetta päivässä käytät – laske mukaan suihkussa käytetyt tuotteet ja hiustenhoitoon ja -muotoiluun käytetyt tuotteet. Samalla voit heittää pois vanhentuneet tuotteet (käyttökelpoiset purkit kannattaa säilyttää!).

Jotkut pärjäävät hyvin parilla tuotteella, mutta monilla on kaapeissa kaikenlaisia ylimääräisiä purnukoita. On tietysti niitäkin, jotka nauttivat uusien tuotteiden kokeilemisesta ja hankkimisesta. Vilkaise purkkien sisällysluetteloita ja mieti, kuinka monen ihollesi laitettavan ainesosan tunnet.

Sitten mietitään, miten aiemman sukupolvet kauneuttaan hoitivat tai hoitavat. Miten äitisi hoiti kauneuttaan lapsena – entä hänen äitinsä? Oletko kuullut luottotuotteista tai kauneudenhoitonikseistä?

Miehet monesti pärjäävät vähemmällä – siitäkin voi ottaa oppia. Mutta myös hekin voivat hyvin miettiä käyttämiänsä tuotteita ja niiden vaikutuksia.

Laatua määrän sijaan

Ennenkin tietysti puhtautta, hyvää tuoksua ja siisteyttä vaalittiin ja arvostettiin. Mutta nykyään käsityksemme puhtaudesta ja siisteydestä on muuttunut – etenkin naisten kohdalla. Meikkiä käytetään rutiinilla ja eri kehon osille on erilaisia kosteusvoiteita.

Mutta tarvitaanko niitä kaikkia? Onko se totta, että ikääntyminen näkyy ulkomuodossa nopeammin, jos ei sitä torju jatkuvasti erilaisin tuottein? Vai onko meidät vain huijattu uskomaan niin? Sitä ei edes tule ajattelleeksi – niin hyvin ajatus vanhenemisen ja ryppyjen torjumisesta erilaisin tuottein on iskostunut mieleen. Meikittömyys on suorastaan radikaalia - ei siis ihme, että monet eivät koe sitä ainakaan ensiajatuksella edes vaihtoehtona.

Senhän kaikki tietävät, että hyvä mieli ja ruokavalio ovat avain nuorekkuuteen, hehkuun ja puoleensavetävyyteen. Kenties kauneusrutiinien yksinkertaistaminenkin antaa tilaa luonnolliselle kauneudelle! Miten se sitten tapahtuu?

Kenties voit hankkia useamman tuotteen sijaan pari luottotuotetta, luonnonkosmetiikkaa suosien. Ihon tottuminen saattaa kestää jonkin tovin, joten malttia tarvitaan. Iholle voi antaa myös lomaa – usein se tapahtuu esimerkiksi kesämökillä luonnostaan.

Kauneuskokeiluja

Kauneutta voi hyvinkin hoitaa muun muassa oliiviöljyllä. Se sopii oivasti meikinpoistoon. Joidenkin iholle se sopii niin hyvin, että sillä voi pyyhkäistä kasvot aamuisin, eikä kosteusvoidetta tarvitse. Se sopii myös hyvin päivettyneelle iholle. Mutta kannattaa muistaa, että öljy ei kuitenkaan varsinaisesti kosteuta kasvoja.

Myös kookosöljyä voi käyttää meikinpoistoon. Jotkut käyttävät sitä myös kosteusvoiteen sijaan kasvojen ja vartalon iholle, mutta kaikille ei sekään sovi. Rasvan tuoksu saattaa lämmetessä muuttua epämiellyttäväksi. Sillä voi myös korvata suuveden: oil pulling -nimellä tunnettu suun puhdistaminen on vanha tapa. Kookosöljyä purskutellaan suussa heti aamulla kymmenisen minuuttia. Tapa on peräisin Intiasta, jossa kookosöljyn käytöllä on pitkät perinteet. Sitä käytetään siellä myös hiustenhoitoon.

Kookosöljyn suosio perustuu perinteen lisäksi siihen, että sillä on antibakteerisia ominaisuuksia. Jotkut käyttävät kookosöljyä myös deodorantin asemasta. Laatuun kannattaa panostaa öljyjenkin kohdalla – hanki lasipullossa myytäviä kylmäpuristettuja luomuöljyjä. Ole huolellinen puhtauden kanssa ja tarkkaile, ettei öljy pilaannu. Ei siis välttämättä kannata ostaa erillistä öljyä kauneudenhoitoon, vaan erottaa keittiötarpeisiin hankitusta öljystä pieni määrä kylpyhuoneen kaappiin.

Oliiviöljystä ja sokerista voi tehdä myös sekoituksen, jolla voi kuoria kasvojen ihoa. Sekoita rivakasti saman verran oliiviöljyä ja sokeria keskenään ja levitä kasvoille. Öljyyn voi sekoittaa sokerin sijaan myös suolaa – tai kahvinporoja. Kahvikuorinta sopii parhaiten vartalolle.

Öljyjen ja kahvinporojen lisäksi ihonhoitoon voi käyttää myös sitruunaa. Sitä voi sekoittaa hunajan kanssa öljyyn ja käyttää kasvonaamiona. Jotkut puolestaan hieraisevat ihon epäpuhtauksia sitruunalla iltaisin. Sitruuna heleyttää ihoa myös sisäisesti nautittuna: juo aamuisin sitruunavettä!

Miten suhtautua aurinkoon?

Aurinkorasvat ovat varsinaisia kemikaalicocktaileja. Monesti niiden lupaukset eivät ole myöskään aivan uskottavia, vaan ne luovat illuusion siitä, että auringossa voi oleilla mielin määrin. Veteen päätyvä aurinkorasva on puolestaan haitallista luonnolle.

Auringosta on kuitenkin hyötyä: D-vitamiiniuutisoinnilta ei ole voinut välttyä. Parasta on kuitenkin oleilla auringossa luontevasti, hakeutumalla varjoon tarpeen mukaan. Aurinkoon kannattaa myös totutella pienissä erissä pitkän talven jälkeen. Mitä enemmän vietät aikaa ulkona, sitä helpommin kevyt päivetys tarttuu, eikä sitä tarvitse yrittää hankkia lyhyessä ajassa ihoaan grillaten.

Kookosöljyn kerrotaan suojaavan ihoa paahteelta, mutta sen kanssa on oltava tarkkana ja kuulosteltava oloa – suomalaisten iho harvoin kestää kovaa paahdetta pelkän kookosöljyn suojaamana.

Hyvästit kemikaaleille

Radikaalimpaa muutosta kaipaava voi puolestaan vähentää kauneudenhoitotuotteet minimiin. Sitä voi tietysti myös kokeilla kausiluontoisesti puhdisuskuurin tapaan – ymmärrettävästi loma on sopivaa aikaa tällaiseen kokeiluun. Keholla nimittäin kestää aikansa tottua uuteen tilanteeseen.

Monet uskovat, että terve keho – jota siis ruokitaan luonnonmukaisella, puhtaalla ravinnolla, ei tarvitse kemikaaleja. Sillä niitähän käytetään siksi, että puhdas keho tuoksuu hyvälle, ja tekemään ulkomuodosta mahdollisimman edustava. Mutta sisäisesti puhdas keho ei haise – ja sisäisesti puhdas iho on kaunis. Ja terve keho edistää myös henkistä hyvinvointia, mikä myös kaunistaa.

Periaatteessa puhdistautumiseen riittäisi siis saippuapala. Sillä kyllähän keinon tarvitsee tahrojen ja lian poistamiseen. Tilanteessa, jossa muita kauneudenhoitotuotteita ei käytä, saippuapala voi hyvinkin olla kalliimpaa sorttia – luomu ja laadukas.

Shampoota ei välttämättä tarvi lainkaan. Downshiftaamisen ja kemikaalikeskustelun myötä jotkut ovat kokeilleet shampootonta elämää (englanniksi käytetään käsitettä nopoo). Hiusten pesu lopetetaan kokonaan, vaikka tietysti niitä voi huuhdella vedellä, ja siirtymävaiheessa voi käyttää kotikonsteja tai harvoja shampoopesuja kuontalon putsaamiseen.

Siirtymävaihe voi kestää muutaman kuukaudenkin. Sen aikana huomaa, miten shampoon käyttö liittyy voimakkaasti omiin mielikuviimme raikkaudesta ja puhtaudesta – emme ole tottuneet siihen, miltä tukka ilman pesemistä tuntuu.

Lopulta ollaan tilassa, jossa tukkaa ei tarvitse pestä, vaan se pysyy kauniina ja siistinä vesipesulla ja runsaalla harjaamisella. Pesemätön tukka tuntuu erilaiselta kuin shampoolla pesty, ja voi hyvinkin näyttää terveemmältä ja paksummalta kuin käsitelty tukka. Sitä on myös helpompi muotoilla. Pesuväliä voi myös kasvattaa kotioloissa, sen voi venyttää viikkoonkin. Eihän ennen vanhaankaan saunassa käyty joka päivä – vaan esimerkiksi juuri kerran viikossa.

Ihon rasvaamista voi vähentää siinä toivossa, että sen kosteustasapaino palautuu. Kesä on siihenkin sopivaa aikaa, talvipakkasilla sisäilma ei moista hanketta tue. Vesipesun voi jättää suihkun (tai naaman likaantumisen) yhteyteen ja muutoin voi putsata kasvot kevyellä kasvo- tai kukkaisvedellä. Kannattaa myös kokeilla vuorotellen kylmällä ja kuumalla vedellä kasvojen huuhtomista ryppyvoiteen sijaan!

Hampaiden pesuakin voi yksinkertaistaa. Kookosöljyllä purskuttamisesta oli puhetta jo ylempänä. Mekaaniseen pesuun kannattaa panostaa, ja luontaistuotekaupoista löytää esimerkiksi fluorittomia hammastahnoja. Fluorin vaaroista on keskusteltu laajasti. Hommaan kannattaa ryhtyä, kun ruokavalio on kunnossa ja mieluiten hammastarkastuksen jälkeen.

Kohti laajempaa muutosta

Kesällä testattuja konsteja voi siis jatkaa syksyllä ja talvellakin – kehoa ja ihoa kuunnellen! Kannattaa unohtaa ehdottomuus, ja muistaa, että mielikin sopeutuu muutoksiin pikkuhiljaa. Lempeys on tässäkin valttia.

Saatat myös huomata, että prosessin edetessä voimakkaat tuoksut alkavat käydä nenään tai jopa aiheuttavat päänsärkyä. Aiemmin rakkaat hajuvedet tuntuvat tuoksuvan päällekäyvästi. Tätäkin merkkiä kannattaa kuunnella.

Kauneuskokeilussa voi hyvinkin olla suuremman elämäntapamuutoksen siemen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että maalla elävät ovat tässä tilanteessa jonkin verran paremmassa tilanteessa, kuin kaupungissa asuvat. Joka puolella myös muun muassa veden laatu vaikuttaa kehon tilanteeseen. Kauneudenhoitotuotteiden määrän ja tarpeellisuuden pohtiminen ja siitä aiheutuvat muutokset ovat myös osa laajempaa kuluttamisen kyseenalaistamista. Laatuun panostaminen ja harkittu ostaminen vähentää myös jätettä.

Muista, että luonnonkosmetiikka on usein bisnestä siinä missä muukin ja osta näitä tuotteita aivan yhtä harkitusti ja kriittisesti kuin muitakin.

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.