fbpx
Kirjaudu
Ole hyvä ja odota ...
Et vielä jäsen? Rekisteröidy nyt
×
Keijupuutarha: Näin houkuttelet keijuja puutarhaasi AI
26.03.2024

Keijupuutarha: Näin houkuttelet keijuja puutarhaasi

Kevät on puutarhatöiden aikaa. Mitä, jos perustaisitkin tänä kesänä keijupuutarhan? Tässä artikkelissa kerron, millaisilla kasveilla voit houkutella keijuja puutarhaasi. Artikkeli perustuu kasvitieteilijä ja tietokirjailija Sinikka Piipon kirjaan Kasvien maaginen maailma.

Keijupuutarhassa voi tavata myös muita myyttisiä olentoja

Osa puista, kukista ja niin sanotuista hyötykasveista on erityisiä keijukasveja. Niiden läheisyydessä ihminen saattaa päästä eri ulottuvuuksiin. Keijujen valtakunnassa voi olla hyvin erilaisia keijuja – myös ilkikurisia yksilöitä.  Myös puiden henget, jätit, peikot ja haltijaolennot lasketaan usein osaksi keijujen maailmaa. Läheskään kaikki keijut eivät pidä ihmisistä, mikä on yksi syy sille, että keijujen näkeminen on niin harvinaista. Keijuja voi kuitenkin yrittää houkutella omalle pihalle kasvattamalla keijuille mieleisiä kasveja.

Kasvit, mitkä houkuttelevat keijuja puutarhaan

Tarkastellaan seuraavaksi sitä, millaisia nämä niin sanotut keijukasvit ovat. 

Mansikka 

Mansikka on sopiva kasvi aloittelijalle, koska se on helppohoitoinen. Lisäksi mansikan taimet ovat edullisia, ja sitä on helppo lisätä rönsyistä. Mansikka liitetään kesään, iloon ja flirttailuun – sekä keijuihin.  Yhteys keijuihin voi vahvistua myös nauttimalla mansikkaa sisäisesti esimerkiksi mansikkateen muodossa. Baijerilainen tapa on ollut sitoa mansikoita sisältävä kori lehmän sarvien väliin, jotta mansikoista ilahtuneet keijut siunaisivat lehmän saaden sen tuottamaan paljon maitoa.

Vadelma ja karhunvatukka

Vadelmia on syöty esihistoriallisista ajoista lähtien. Vadelmalla saattaa olla myös terveysvaikutuksia: vadelmanlehdet voivat auttaa esimerkiksi kuukautiskivuissa, ja marjoilla voi hoitaa muun muassa ummetusta. Vanhan tarinan mukaan paholainen kompastui vattupensaaseen ja kirosi sen kostoksi ikuisiksi ajoiksi. Tämä olisi tapahtunut 11.10., joten sen jälkeen poimitut vadelmat tuovat huonoa onnea. Ainakin Suomen oloissa ne ovat siihen mennessä jo syötäväksi kelpaamattomia. Isossa-Britanniassa, missä vadelmaa kasvaa paljon, vatukkapensaiden uskotaan kuuluvan keijuille. Keijuja voi kutsua paikalle etenkin pimeällä kerätyillä vadelmilla.

Sormustinkukka

Sormustinkukka on perinteinen puutarhakukka, minkä täplien ajatellaan olevan kohtia, joihin keijut asettivat sormensa varoittaakseen kasvin myrkyllisyydestä. Norjassa on ajateltu keijujen antaneen sormustinkukkia ketuille, jotta ne saisivat vaimennettua askeltensa äänet ollessaan kanavarkaissa. Skotlantilaisen uskomuksen mukaan kuoleva kuulee sormustinkukan kellojen soivan. Jos kohtelet sormustinkukkaa hyvin, keijut pitävät sinua ystävänään.  “Kasvata sormustinkukkia puutarhassa ja vietä niiden kanssa aikaa kukintoaikana, jolloin näet keijuja helpommin ja voitat heidän luottamuksensa”, Piippo neuvoo kirjassaan.  Lisättäköön tähän, että sormustinkukka kukkii heinä-elokuussa. Heinäkuu on suosituin kesälomakuukausi Suomessa, eli useimmilla on tuolloin mahdollisuus viettää aikaa keijujen kanssa.

Kevätesikko

Kevätesikko on Ahvenanmaan maakuntakukka. Manner-Suomessa se on harvinainen – paitsi viljeltynä. Skandinaviassa kevätesikkoa on kutsuttu taivaan avaimiksi, koska tarun mukaan taivaan portin avaimet päätyivät maahan pudottuaan joko Pyhän Pietarin tai Neitsyt Maarian kädestä. Lintu palautti avaimet, mutta putoamiskohtaan kasvoi kevätesikko kullankeltaisine ja avainnippua muistuttavine kukkineen. Suomessa kevätesikolla on ollut paljon profaanimpia nimiä, sitä on kutsuttu lehmänkieleksi, lehmäntissiksi ja esimerkiksi orhinpääksi. 

 Kasvia on käytetty lääkinnällisissä tarkoituksissa (vaikka se onkin myrkyllinen!) ja parannusriiteissä. Kevätesikot ja muut esikot ovat tärkeä osa maagista puutarhaa. Keijut pitävät esikoista, ja pienimmät niistä voivat suojautua sateelta esikkojen avulla.

Puut

Keijut pitävät erityisesti tammista, saarnista ja orapihlajoista. Sinikka Piippo toteaa, että jos puutarhassasi on näitä kolmea lajia, on jokseenkin varmaa, että puutarhassasi on keijuja – ja paljon. Myös seljat ja lepät houkuttelevat keijuja, mutta varsinkin vanhoille pihapiirille tyypillinen omenapuu kutsuu ennemminkin yksisarvisia.

Keijujen lempipuut:

  • Jalava: Vanhan sanonnan mukaan joka lehden alla piilee keiju. Keijut voivat tukea meditaatiota jalavan läheisyydessä.
  • Orapihlaja: Keijut valitsevat asuinpaikakseen usein juuri orapihlajan. Uskotaan, että jos istuu orapihlajan alla kekrinä tai vapunaattona, voi tulla keijujen lumoamaksi. 
  • Saarni: Kun näet saarnin, tiedät olevasi paikassa, missä liikkuu keijuja.

Yhteenveto

Maagisen puutarhan perustaminen ja hoitaminen on maksanut vaivan, vaikkei koskaan onnistuisi tapaamaan puutarhassaan keijuja. Kukkien, puiden ja pensaiden kauneus parantaa elämänlaatua. Lisäksi ne voivat houkutella puutarhaan pölyttäjiä, kuten mehiläisiä. Tällä tavalla voi omalta osaltaan torjua uhkaavaa mehiläiskatoa. Omasta puutarhasta kerätyt marjat, hedelmät ja esimerkiksi villivihannekset ovat puhdasta lähiruokaa. Ne monipuolistavat ruokavaliota, minkä lisäksi osalla kasveista uskotaan olevan erityisiä terveysvaikutuksia.

Lopuksi nostan esiin puutarhatöiden terveysvaikutukset. Puutarhatöissä hikoileminen tekee hyvää keholle ja mielelle. Lisäksi sormien upottaminen multaan kannattaa, koska ympäristön mikrobeille altistuminen tukee immuunijärjestelmää ja vähentää alttiutta tulehduksille.

Lähde:
Sinikka Piippo: Kasvien maaginen maailma (2019)

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.