fbpx
Kirjaudu
Ole hyvä ja odota ...
Et vielä jäsen? Rekisteröidy nyt
×
Mikko Vesterinen

Mikko Vesterinen

Puukeppi oli kiven ohella ensimmäinen ihmisen käyttämä työkalu. Vielä pari sataa vuotta sitten useimmat tarve-esineet valmistettiin Suomessa puusta. Myös ensimmäiset veneet, laivat, pyörät ja lentokoneet valmistettiin suurimmaksi osaksi tai täysin puusta.
”Mikä on aina valkoinen takki päällä päivin ja öin?” kyselee vanha suomalainen arvoitus. Koivuntuohihan se! Entisaikaan kaikkea ei saanut valmiina kaupasta. Vanha kansa osasikin käyttää lähimetsistä saatavia luonnonmateriaaleja kaikin tavoin hyödykseen. Taidot opittiin joko kokeneemman opastuksella tai kantapään kautta kokeilemalla. Yksi tällainen materiaali oli koivuntuohi – joustava, kestävä, monikäyttöinen ja kaunis raaka-aine, josta voi valmistaa mitä moninaisempia tarve- ja koriste-esineitä.
Monet upeat ja taitoa vaativat käsityöammatit ovat hävinneet tekniikan ja automaation aikakaudella.  Esittelemme sivustolla joukon upeita kädentaitoja. Ensimmäisenä vuorossa seppä.
Perheemme kesämökin viereisellä mäellä kohoaa entinen seurakunnan rukoushuone, jonka ohitse tuli lapsena usein kirmattua hiekkatietä pitkin. Rakennus oli ollut jo hyvän aikaa autiona, mutta sen yläkerran ikkunan äärellä minua ja sisariani säikytteli toisinaan selvä ihmishahmo. Illan hämärtyessä emme uskaltaneet vilkaistakaan sinne päin. Oliko kyseessä kummitus, vai kuvittelimmeko vain?
Muinaissuomalaisen käsityksen mukaan litteähkön maapinnan ylle kaartui kupumainen taivaankansi, jota tuki keskeltä Pohjantähteen eli Taivaannaulaan nojaava maailmanpylväs. Öisin taivas värittyi tähdistä mahtavaksi kirjokanneksi, jota tutkimalla tietäjien kerrotaan saaneen osan mahdistaan.