20.10.2018

Muutos, valinta, kontrolli ja prioriteetit

Minulla ei ollut sähköä viiteen päivään, kun Michael-hurrikaanin kovat tuulet ja sateet iskivät alueelleni. Kun sähköt katkesivat, odotin muutaman tunnin niiden palaamista ja menin nukkumaan pimeässä, ajatellen niiden olevan takaisin aamuun mennessä.

Kun ne eivät ollut, oivalsin, että ne saattaisivat olla poissa jonkin aikaa, ja minun täytyi muuttaa rutiiniani ja elämääni mukautuakseni tähän ei-tervetulleeseen, epämukavaan ja ei-haluttuun muutokseen. Tein sen, ja nyt kun sähköt ovat palanneet, oivallan, että se oli iso oppitunti muutoksista, valinnoista, kontrollista ja prioriteeteista.

On hassua, kuinka ei käsitä, miten suureen osaan elämästä tarvitaan sähköä, ennen kuin sitä ei ole. Minulla ei ollut kuumaa vettä, lämmitystä tai ilmastointia, ei ruuanlaittotapaa, puhelinta tai internetiä eikä valoja. Auringon laskettua talossa on erittäin pimeää ilman keinotekoista valoa. Niinpä minun täytyi ottaa esiin kynttilät, taskulamput ja lyhdyt, ja ne antoivat valoa talossa suunnistamiseen. Mutta en voinut tehdä niitä asioita, joita normaalisti teen, koska ne kaikki vaativat sähköä.

Yllättävät muutokset vaativat, että teemme erilaisia valintoja ja muutamme prioriteettejamme. Tässä on joitain ajatuksiani siitä, mitä muutoksia ne tuovat prioriteetteihin ja aktiviteetteihin ja miten pysyä kontrollissa niissä tilanteissa, joita ei voi kontrolloida.

Koskeeko tämä vain minua? Ensimmäiseksi katsoin, oliko naapureillani sähköt, kun halusin tietää, koskiko tämä vain minua vai oliko kaikilta valot pois. Heiltä oli, kun auringonlaskun jälkeen kaikki talot kadullani olivat pimeänä. Kun koemme jonkin häiritsevän muutoksen, ensimmäinen ajatuksemme on, tapahtuuko se vain meille. On vähän lohdullista tietää, ettei tapahdu.

Minun täytyi tulla hyvin strategiseksi siinä, miten vietin aikani päivällä. Joitain asioita ei voi tehdä illalla, edes kynttilän tai taskulampun valossa, jotka valaisevat hyvin pienen tilan. Niinpä minun täytyi suunnitella päiväaktiviteettini hyvin.

Menin varhain nukkumaan. Auringonlaskun jälkeen ei ollut mitään tekemistä, paitsi lukeminen, joten menin varhain nukkumaan ja luin taskulampun valossa jonkin aikaa. Nyt tiedän, miksi isoäidilläni oli tapana sanoa, että he menivät nukkumaan kanojen kanssa ja nousivat kukkojen kanssa ennen vanhaan, ennen sähköä. Sääkin viilenee, joten se oli ainoa lämmin paikka talossa.

Minun täytyi tulla hyvin strategiseksi resurssien käyttämisessä, kuten puhelin tai tietokone. Kännykkä oli ainoa kommunikointitapana, mutta kuten nopeasti opin, sen käyttäminen kulutti akkua, ja sitten minun täytyi istua autossa lataamassa sitä (mikä vie pitkään). Ja tietokoneen akku kesti muutaman tunnin ja sitten se loppui. Kolmantena päivänä ilman sähköä löysin kaupungista kirjaston, jossa sähköt olivat päällä, joten vietin iltapäivän siellä ladaten kännykkääni ja lähettäen muutamia sähköposteja. Kirjasto oli täynnä ihmisiä, joilla ei myöskään ollut sähköä, joten tapasin joitain kivoja ihmisiä ja kävin mielenkiintoisia keskusteluja.

Minun täytyi olla luova ongelmaratkaisussa. Minulla on sähköliesi, joten ei voinut käyttää sitä, mutta minulla on ulkona kaasugrilli, joka toimii propaanilla. Olin käyttänyt sitä satunnaisesti tänä kesänä, mutta nyt käytin sitä veden lämmittämiseen kahvia, teetä ja kylpemistä varten ja aterioiden laittamiseen. Onneksi ei satanut sähköjen ollessa poissa, mutta aamuisin oli kylmää, kun menin lämmittämään vettä aamukahviini. Ja minun täytyi kokata päivälliseni ennen auringonlaskua tai en näkisi mitään. Ja ruokahävikin minimoimiseksi kokkasin niistä aineista, jotka sulivat pakastimessa. Minun ei tullut nälkä, vaikka olikin epämukavaa laittaa ruokaa ulkona.

Ja voin valita, käyttäisinkö kylmää vettä kylpemiseen vai kuumentaisin vettä grillissä. Inhoan kylmiä kylpyjä, joten lämmitin vettä ulkona, ja vaikka se oli paljon monimutkaisempaa kuin kuumavesihanan vääntäminen, se toi mieleeni ajan, kun asuin hyvin nuorena isoäitini ikivanhassa talossa Ranskassa, jolloin meillä ei ollut kuumaa vettä. Varhaisin muistoni tuosta talosta oli valtava, poreileva kuumavesikattila, joka oli aina liedellä, kun se oli ainoa kuumavesilähteemme.

Sain tehtyä asioita, joita oli lykännyt siksi, ettei ollut vapaa-aikaa. Ilman internetiä, puhelinta ja tietokonetta, minulla oli paljon aikaa tehdä muita asioita. Niinpä maalasin olohuoneen ja yläkerran eteisen, järjestelin asioita uudelleen, ripustin kuvia seinille, pintakäsittelin pöydän ja tein muita taloprojekteja. Kaikki tietysti päiväsaikaan. Sitten kirjoitin ja tein muita asioita tietokoneella illalla, kunnes sen akku loppui.

Näin paljon tähtiä taivaalla. Koska koko kaupunginosani oli ilman sähköä, ei ollut valosaastetta, joten illalla näkyi paljon normaalia enemmän tähtiä. Katselin pimeän tultua jonkin aikaa taivasta ja nautin kauniista tähdistä.

Oli asioita, joita en voinut kontrolloida, joten minun täytyi muuttaa prioriteettejani. En voinut kontrolloida, milloin sähkö olisi taas käytettävissä. En voinut kontrolloida sitä, että ruoka jääkaapissa pilaantuisi, jos sähköt eivät palaisi pian, talossani olisi hyvin pimeää auringon laskettua, mikään sähkölaitteeni ei toimisi ja etten voisi noudattaa normaalirutiiniani.

Tiesin, että elämä palasi normaaliksi, kun sähköt olivat palanneet, mutta ennen sitä minun täytyi olla hyvin strateginen prioriteeteissani, jotta selviytyisin elämästäni noissa olosuhteissa. Ei palvelisi mitään hyödyllistä tarkoitusta olla tekemättä mitään ja odottaa valojen syttymistä tai olla järjestämättä ateria-aikoja niin, etten istuisi pimeässä syömässä keksejä tai sipsejä, jonkin tukevamman ja täyttävämmän sijasta. Tai olla etsimättä paikkaa, jossa on sähköä, jotta voin ladata puhelimeni ja tietokoneeni.

Nyt kun sähköt ovat palanneet, käytän kiitollisena moderneja laitteitani, jotka tekevät elämästä mukavaa. Pidän siitä, että on toimiva liesi ja jääkaappi, voin sytyttää valot auringon laskettua ja ladata puhelintani ja tietokonettani mielin määrin.

Joskus elämässä tapahtuu muutos, ja meidän täytyy tarttua siihen muuttamalla prioriteettejamme, käyttää parhaamme mukaan se, mitä meillä on, harmittelematta, mitä ei ole, ja tulla strategiseksi prioriteeteissamme olosuhteiden hallitsemiseksi. Emme voi aina kontrolloida tapahtumia, mutta voimme oppia kontrolloimaan elämäämme myös kontrolloimattomien tilanteiden keskellä. Masentuminen ja pelästyminen ovat ok pieninä annoksina, mutta lopulta meidän täytyy hyväksyä tilanne, kohdata faktat, tehdä valintoja ja toimia niiden mukaan, jotta elämämme jatkuu eteenpäin, kunnes kaaos on poissa ja voimme muodostaa jotain normaalimpaa ja helpompaa, jotain korkeavärähteisessä energiavirrassamme.

Kirjoittanut Jennifer Hoffman (enlighteninglife.com)

15.10.2018

Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine

Jaa tämä:
Pirjo Laine

Pirjo Laine suomentaa ulkolaisilta sivustoilta blogeja ja kanavoituja viestejä ilmaiseksi iloksemme. Viestejä saa vapaasti välittää edelleen. Kanavoinneista ja muista kirjoituksista voit saada uutta näkökulmaa, lohtua ja vahvistusta elämäsi tilanteissa.
Olet kuitenkin oman elämäsi ja oman totuutesi paras asiantuntija. Vie kaikki informaatio omien "suodatintesi" läpi ja luota aina ensisijaisesti omaan sydämeesi ja sisäiseen ohjaukseesi, kun teet valintoja - suuria tai pieniä. Näin pidät oman voimasi ja löydät oman totuutesi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net