11.10.2015

Kananjalkoja elämän ruokalistalla

Radio-ohjelmassa muutama viikko sitten eräs soittaja kysyi, miksi hänen ex-miehensä ei jätä häntä rauhaan. Hän oli onnellinen päästyään pois vaikeasta avioliitosta ja hän halusi miehen "menevän pois" ja olevan vaivaamatta häntä enää koskaan.

Minulla on ollut useita asiakkaita, jotka ajattelivat, että sitten kun he ovat pois jostain haastavasta tilanteesta, he eivät enää koskaan näkisi sitä tai olisi tekemisissä sen kanssa. Aiemmat ongelmamme eivät vain häviä – meidän täytyy tavallisesti kohdata ne uudestaan, muttei meidän tarvitse kutsua niitä elämäämme. Tämä tuo mieleeni ensimmäisen kokemukseni kananjaloista, ruokalajista jota tarjoillaan dim sumissa tai yum chassa, kiinalaisten ravintoloiden seisovassa pöydässä.

Tutustuin dim sumiin tai yum chaan asuessani Sydneyssä. Ystävä kutsui minut lounaalle perheensä kanssa yhteen Sydneyn parhaista yum cha –ravintoloista. Tervehdittyämme ja istuttuamme pöytään, joukko tarjoilijoita alkoi kiertää ravintolaa kärryt täynnä lävikköjä ja monenlaisia ruoka-annoksia. Se laitettiin pöytään, mitä valitsimme kärrystä. Ensimmäisen valintakierroksen jälkeen ystäväni laittoi lautaselleni pienen annoksen, joka näytti paksuilta, taikinoiduilta ranskalaisilta perunoilta. Ne olivat kananjalkoja, yum cha –erikoisuus ja yllätys minulle kunniavieraana.

Ei ole kovin monia ruokia, joita en syö (tiedätte kaikki, etten pidä tomaateista tai okrasta), enkä ole nirso syöjä, mutten voinut ajatellakaan, että laittaisin noita kananjalkoja suuhuni. Ensin luulin, että he laskivat leikkiä – kuka nyt syö kananjalkoja? Mutta he eivät laskeneet leikkiä – nämä olivat oikeita kananjalkoja, taikinoituja ja friteerattuja, ne olivat lautasellani ja minun odotettiin syövän ne. Pohdittunani vaihtoehtoja muutaman minuutin, kerroin ystävälleni, että minun oli mahdotonta syödä kananjalkoja ja jakaisin tyytyväisenä hyvän onneni jonkun kanssa. Annoin ne hänen isoäidilleen, joka otti ne mielellään. Aterian loppupuolella katsoin hänen lautastaan ja kananjalat olivat poissa. Hän taisi todella pitää niistä ja oli onnellinen saadessaan ne. Olisin voinut pakottaa itseni syömään ne tehdäkseni kaikki tyytyväiseksi ja ollakseni järkyttämättä isäntiäni, mutta minun olisi tarvinnut elää sen muiston kanssa, että söin kananjalkoja, enkä voinut tehdä sitä itselleni.

Sen jälkeen olen syönyt yum chan melko usein ja nauran nähdessäni kananjalat vaihtoehtona, mutten tilaa niitä. Tiedän, että jotkut ihmiset pitävät niitä herkkuna, mutta ne eivät vetoa minuun. Voisin kieltäytyä menemästä dim sumiin, koska ruokalistalla on kananjalkoja, tai voin antaa jonkun, joka pitää niistä, tilata niitä, samalla kun itse valitsen monista muista herkullisista vaihtoehdoista ruokakärryssä. Elämässä on paljon sellaisia asioita ja pelkästään se, että niitä on, ei merkitse, että ne on kutsuttava elämäänsä. Mutta pelkästään se, ettet halua niitä tai halua olla tekemisissä niiden kanssa, ei merkitse, että he häviävät tai menevät pois.

Naiselle joka halusi ex-miehensä häviävän maanpinnalta tunteakseen varmuutta asian päätökseen saamisessa, mies on kuin kananjalkoja ruokalistalla. Ei herkullisin menuvaihtoehto, jos ei pidä kananjaloista, mutta niitä ei tarvitse valita. Se ei merkitse, ettei joku pöydässäsi ole onnellinen saadessaan niitä, mutta tämä ei vaikuta sinuun. Toisaalta, jos ainoa tapasi tuntea varmuutta ja voitokkuutta, on, että kaikki aiemmat elämäsi ongelmat häviävät pois, niin täytyy parantua lisää, ennen kuin luotat itseesi omassa loppuunsaattamisessasi ja asian saamisessa päätökseen.

Se usko, että olemme parantuneet ja saaneet asian päätökseen, sitten kun kaikki ihmiset ja tilanteet jotka ovat haastaneet meidät, häviävät elämästämme, saa meidät uskomaan, ettemme koskaan parannu tai että parantumispolkumme on kesken. Nämä ovat kananjalkoja ruokalistalla. Niiden haluaminen häviämään ruokalistalta on epärealistista. Kun käsitämme, että ne ilmestyvät esiin ja huomaamme ne, mutta tiedämme, että voimme olla piittaamatta niistä ja valita jotain muuta, saamme vahvistuksen, että olemme saaneet asian päätökseen ja valmis siirtymään eteenpäin. Siunaa "kananjalkoja" elämän ruokalistalla niiden oppituntien vuoksi, joita olet oppinut niistä, siirry sitten eteenpäin ja valitse jotain muuta.

Kirjoittanut Jennifer Hoffman (enlighteninglife.com)

5.10.2015

Energiaa välittäen suomentanut Pirjo Laine

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net