Veli-Matti Mathlin

Veli-Matti Mathlin

TV vs. kirja

01.09.2015
Lueskelin kirjaa nojatuolissa Mestarini pirtissä. Mestarini katseli televisiosta, jotain komediasarjaa ja nauraa röhötti vähän väliä.

Uskonnot on

08.04.2015
- Olen kiitollinen siitä, että seurassasi olen tajunnut etten tarvitse mitään uskontoa henkisyyteni puitteiksi. Uskonnot ovat rajoittavia ja useimmiten sokeita sille ajatukselle että kaikissa on kysymys samoista universaaleista totuuksista.
-        Mikä olisi tehokkain keinon nostaa kaikki egon juonet parrasvaloihin todettavaksi. Kysyin eräänä syysiltana mestariltani. Istuimme pirtissä, minä pöydän ääressä ja mestarini kiikkustuolissaan. -        Palveleminen. -        Ai toisen ihmisen vai maailman palveleminen. -        Miten maailmaa voi palvella palvelematta ihmistä. Toisen ihmisen palvelemisella.

Askeettisuus

11.11.2014
Olin järjestellyt piharakennuksessa olevan huoneeni uudelleen. Olin karsinut turhat huonekalut ja tavarat ja jättänyt vain sängyn, pienen pöydän, tuolin ja ikkunalaudalle pari kynttilää. Puisella lattialla oli myös matto, jotta meditointihetkeäni ei kylmyys katkaisisi. Mestarini työnsi oven raosta ensin uteliaana naamansa ja sitten koko ruhonsa. -        Mitäs sinä täällä hommailet. Hän kysyi hyväntuulisena. -        Järjestelin paikat uudelleen ja karsin kaiken turhan tavaran pois. Ehkä näin saan paremmin pidettyä hillittömän egoni aisoissa.
-        On olemassa erilaisia ohjeita ja neuvoja miten kannattaisi elää. Esimerkiksi erilaiset moraaliohjeet ja hyveet. Mitä sanot niistä. -        Ohjeet ovat luotu osittain yhteisön säännöiksi, jotta järjestys pysyisi. Mutta on niissä myös ns. universaaleja ohjeita. Ohjeita on monenlaisia ja niistä on erilaisia variaatioita. -        Miten tunnistamme ns. universaalit ohjeet?

Sinnikkyys

05.05.2014
-        Onko tarpeen kehittää sinnikkyyttä toistamalla jotain harjoitusta säännöllisesti? Istuimme pöydän äärellä juomassa kahvia. Mestari katseli ulos ikkunasta ja piteli kahvikuppia kämmenellään kuin riisikulhoa. Hän hörppäsi kupista kuin viivytellen vastaustaan. -        Sinnikkyyttä kyllä, mutta toistamalla jotain harjoitusta ei.

Mukavuusalue

16.03.2014
-        Nykyään on muodikasta puhua oman mukavuusalueen ulkopuolella vierailua. Mitä mieltä olet tästä. Kysyn mestariltani joka vetää haravan varrella kylvövakoa juuri muokkaamaamme penkkiin. Mestari nojaa kämmenensä haravan varren päähän ja siristelee olkihatun lierin alta. -        Muodikasta, joo, mutta on aina totta muotivirtauksista huolimatta. Vanha viisaus uusissa vaatteissa niin kuin niin usein käy. Mestari kaivelee taskuistaan siemeniä ja kumartuu ripottelemaan niitä sormistaan kylvövakoon. Kumarrun viereen ja kysyn. -        Tarkoitatko että mukavuusalue on eräänlaista laiskuutta tai itsekurin puutetta.

Odotus

19.02.2014
-        Mikä on pahin kärsimyksen tuoja ihmisessä? Kysyi mestarini minulta hymyn kare suupielessään ja rypyn viikset silmäkulmissaan. Mietin hetken ja vastasin.-        Pelko. Mestarini ilme vakavoitui ja hän sanoi tiukkaan, jopa nuhtelevaan sävyyn.-        Tuo on muodikas vastaus. Olet opetellut sen jostain vaikka olet osittain oikeassa.-        Mitä tarkoitat, osittain. Kysyin ääni värähtäen.-        Mitä pelko on?

Kasino

27.12.2013
Ovi avautui helposti ja siirryin epäröimättä sisälle huoneeseen. Ovi pamahti kiinni selkäni takana ja vaistomaisesti ja pamahdusta säikähtäen kokeilin ovea. Lukossa. Huone oli hämärä enkä pystynyt erottamaan sieltä yksityiskohtia. Valot kirkastuivat asteittain ja paljastivat pitkän pöydän keskellä barokkityyliin sisustettua huonetta. Pöydällä näytti olevan ruokaa. Siirryin lähemmäksi tarkastelemaan ruokalajeja. Säpsähdin viereltäni kuuluvaa puhetta: ”Voit syödä niin paljon kuin haluat ja mitä vain toivot niin se löytyy tästä pöydästä.”
Ego on mukanani viimeiselle portille asti. Se yrittää jallittaa minua vielä silloinkin, kun universaalin rakkauden tunne alkaa virtaamaan minuun. Vielä silloinkin, kun vastaus kysymykseen MIKSI, on minulle valkenemassa. Ego on kuin lapsi minulle. Se on kasvanut minussa ja minä olen sitä ruokkinut ja hoitanut parhaan tahtoni ja rakkauteni mukaan.
Sivu 1 / 2

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net