05 maalis 2018

Kuinka kylmistä ajatuksista muodostuu lämmintä todellisuutta?

Aika ajoin löydän itseni lukemasta internetistä erilaisia mietelauseita. Facebookin seinältä ja myös ihmisten lausumista sanoista löytyy aina silloin tällöin yleisiä elämänohjeita kuten ”Elä hetkessä”, ”Olet jo perillä”, ”Onnellisuus on tie, ei päämäärä”. Tällaisia lauseita on mukava lukea. Ne saavat minut luottamaan elämän toimivuuteen. En kuitenkaan ollut aiemmin tehnyt näiden viisauksien kanssa juuri mitään sen enempää. Kun kuulin lauseen ”Elä hetkessä”, se herätti minussa eräänlaisen tunnelman muttei sen enempää. Saatoin myös pystyä toistelemaan lausetta päässäni arvellen että se saisi minut elämään tässä hetkessä.

Millä tavalla minun olisi suhtauduttava tällaisiin yleisiin elämänohjeisiin? Ne voivat toki olla tosia, mutta jäävät ilman omaa tietoista myötäelämistäni abstrakteiksi päätelmiksi. Olen tavannut ihmisiä joiden lausuessa jonkin yleisen mietelauseen, tunnen elävästi kuinka tuo lause on osa heidän olemustaan. Se elää heissä heidän puhuessaan siitä ja saa minutkin tuntemaan hetkellisesti tuon lauseen elävän merkityksen. Olen kuunnellut myös sellaisia mietelauseita, jotka tuntuvat kuolleilta, älyllisen mielen peliltä, ei ollenkaan elävästi koettavalta viisaudelta.

”Jokainen tieto vie meiltä voimaa, jos emme tuo sitä eläväksi osaksi elämäämme”, kirjoittaa Rudolf Steiner kirjassaan Henkisen tiedon tie. Jokainen oivallus, joka ei saa elämää meidän aktiivisen ihmisyyden voimamme kautta tulee kuolleeksi ajatusmalliksi, joka ennemminkin sitoo meidät mielemme kahleisiin kuin vapauttaa meitä sieltä.

Tieto on kaksiteräinen miekka. Kun se on oivalluksen tilassa – jonka me saavutamme elävöittämällä sen – on se elämää antava voima. Kun siitä tulee jäätynyt ajatusrakenne, muisto, tai kerran koettu kokemus josta on muodostunut teoria, on se elämää vievä voima. Jokainen ajatusrakennelma, teoria tai mielipide vievät osan elämänvoimistamme. Jos jätämme mielemme rakenteet vailla elävää tietoisuutemme huomiota, ne jarruttavat meidän elämäämme ja elävän todellisuuden kokemista. Jos esimerkiksi minulla on paljon teorioita ja mietelauseita päässäni, en välttämättä löydä itseäni havainnoimasta tätä ihmeellistä elämää sillä, ”tiedän jo miten todellisuus toimii”.

Lapsina ja nuoria tieto ja oivallukset säilyvät elävämpinä kuin aikuisiällä. Lapsen mielikuvitus, hänen vapautensa noista ajatusrakennelmien kahleista antaa hänelle elävyyttä ja kirkkautta olemukseensa. Siksi on tärkeää, etteivät lapset liian varhain jää teknologian pauloihin. Teknologian vaikutus ihmiseen on nimittäin samalla tavoin elämänvoimia passivoivaa kuin valmiin tiedonkin vaikutus. Vielä 28-vuoteen saakka tietyt elävöittävät voimat tukevat ihmisen kasvua. Itse olen juuri täyttänyt 28-vuotta, ja olen huomannut millä tavalla minusta on tullut vapaampi, mutta samalla myös vastuullisempi siitä miten voimani toimivat, ja mihin ne menevät. 28 on eräs 7-vuotiskausista, josta puhutaan henkisissä traditioissa kuten antroposofiassa. Tämän siirtymän vuoksi monet kuuluisat taiteilijat kuten Jimi Hendrix, Jim Morrison ja Henkka Vahtere ovat kuolleet sitä ennen.

Jos katsomme ihmiskunnan tietoisuutta tällä tavalla voidaan huomata että olemme siinä aikuisuuden kynnyksellä. Tietojen, taitojen, muistojen ja kokemusten täytyy elävöityä ja yksilöityä omassa elämässämme. Ei ole enää kyse opettajien ja vanhempien neuvojen suorasta tottelemisesta vaan omien näkemyksien muodostamisesta heidän neuvoistaan.

Kun kuulet tai luet seuraavan kerran jonkun yleisen mietelauseen, kysy itseltäsi: ”kuinka tämä voi näkyä omassa elämässäni?”, ”mitä tämä voisi tarkoittaa juuri minulle, juuri nyt? Ei kellekään muulle tai ainoastaan yleisesti, vaan yksilöllisesti minulle nyt?!” Tällä tavoin aktivoit sisäisen toimijuutesi ja luot suhteen kyseisen mietelauseen kanssa. Elävöitä se tahdotun ajattelusi ja tunteidesi voimilla. Ota se kehoosi ja liiku se, tuo se katseeseesi ja aisteihisi, anna siitä tulla osa elämääsi, ei kuolemaasi!

 

Viimeksi muutettu 23 maalis 2018
Uuteen Tietoisuuteen - Jeremy Qvick

Moi olen Inarista kotoisin oleva henkisen tien kulkija, kirjailija ja elämän tutkija. Monien vuosien ajan olen tutustunut erilaisiin henkisiin suuntauksiin ja ennen kaikkea käytännöllisiin meditatiivisiin harjoituksiin. Olen tutkinut intensiivisesti ihmisyyden osa-alueita omakohtaisen kokemuksen ja opiskelun myötä. Mielen ja maailman havainnointi, ajattelun, tuntemisen ja tahtomisen tutkiminen ovat kantaneet minua eteenpäin matkallani. Olen kirjoittanut kaksi kirjaa näistä tutkimuksista nimillä Tie Sisäiseen Ihmisyyteen ja Tietoisuuden kehittäminen osa I.
 
Kirjoitan usein kokemukseen perustuvia blogitekstejä ihmisyyden mahdollisuuksista. Yleensä teksteissä kuvaan erilaisia tapoja ymmärtää omaa luontoamme, persoonaamme ja todellista itseämme. Yritän löytää jatkuvasti uusia tapoja kuvata sitä, kuinka me voimme löytää läsnäolon kokemuksen ja sisäiset voimavaramme elämämme jokaisessa hetkessä. Millaisia tapoja, voimia ja elementtejä tarvitsemme, jotta voisimme löytää itsemme arkipäivämme sokkeloista ja aktivoida luovan, läsnäolevassa hetkessä toimivan potentiaalin silloin kun sitä tarvitsimme? 

https://www.ihmisyyteen.fi/

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU