Pääskysaari, Jenni & Kuustonen, Mikko: Isän tyttö, tytön isä

| 09.12.2016
”Kukaan ei tarvitse isää tai tytärtä rakentuakseen kokonaiseksi ihmiseksi. Mutta jos tämä side on olemassa, siinä piilee mittaamattomasti mahdollisuuksia - ja kysymyksiä ja hämmennystä.” (s. 3)

Isän tyttö, tytön isä sai minut itkemään ja nauramaan. Kirja käsittelee niin merkityksellisiä teemoja itselleni isän ja äidin tyttärenä, sekä tyttären äitinä. Teos on rehellisyydessään kovin armollinen, muttei kuitenkaan päästä lukijaa liian helpolla, vaan osoittaa vanhemmuuden haasteellisuuden rakentavalla tavalla.

Kirja oli todella helppo ahmia yhdeltä istumalta. Tuntui siltä kuin olisi istunut Jennin ja Mikon kanssa keittiön pöydän ääressä juttelemassa aiheesta. He saivat miettimään omaa ideaalikuvaa isästä, vanhempien suhteesta ja isä-tytär-suhteesta. Mistä omat ideaalit ovat syntyneet? Millaisista tarpeista ne kertovat? Kuinka hyvin ne palvelevat nyky-yhteiskunnassa eri yksilöitä?

Suosittelen ehdottomasti joululahjaksi joko isälle tai tyttärelle. Ehkä tänä jouluna kohtaaminen voisi tapahtua syvemmällä tasolla ja uusi vuosi olla entistä läsnäolevampi.

Jos olisin isäsi/tyttäresi -teesit ja tyttären 10 toivetta isälleen, sekä isän 10 lupausta tyttärelleen olivat erittäin inspiroivia. Ne saivat miettimään omia teesejäni sekä isälleni että tyttärelleni, kuin myös toiveitani isälleni, tyttäreni isälle ja omia lupauksiani tyttärelleni. Päätin antaa kirjan omalle isälleni joululahjaksi kymmenen kiitollisuuden aiheen kera.

”’Tulethan syliin silloinkin, kun kaikki on hyvin? Istutaan yhdessä ja iloitaan silloin, kun kesäilta on kaunis tai jos historiankokeista tulee kymppi. Uskallathan kertoa minulle, kun sinä rakastut? Silloin vastaan, rakastuminen on helppoa, mutta rakastaminen vaatii enemmän työtä. Paljon muitakin neuvoja minulla olisi, mutta en tiedä, teetkö niillä mitään. Oma elämä ei aina mene niin linjakkaasti, että sen pohjalta kannattaisi piirtää toiselle karttaa. Mutta sen lupaan, että mikä vain mieltäsi varjostaakin, haluan etsiä siihen ratkaisun yhdessä kanssasi. Sellaista asiaa ei olekaan, mitä et voisi minulle kertoa. Minä haluan kuulla kaikki sinun sanasi. En koskaan hylkää sinua, en lakkaa olemasta isä. Olen turvanasi kuolemani päivään asti, senkin yli.’

- Tommi Kinnunen, Lopotti” (s. 70)

Kirja-arvostelu: Johanna Maria Davies, VTM

Takakannen teksti:
Ehkäpä isän tärkein tehtävä on uskoa tyttäreensä. - Mikko

Uskon, että moni tyttö kaipaa isäänsä, vaikka isä on edelleen elossa. - Jenni

Elokuvaita kotisohvalla. Nurmikonleikkuu. Makaronivelli. Halaus. Anteeksipyyntö. Isän ja tyttären suhde ei vaadi akrobatiaa. Riittää että on läsnä.

Millaista palautetta tytär kaipaa isältään? Miten tyttäret muokkaavat isien suhtautumista naisiin? Miten reagoida tyttären kasvamiseen ja muuttumiseen? Isän ja tyttären suhde on täynnä tunnetta ja mahdollisuuksia, mutta myös hämmennystä. Toimittaja Jenni Pääskysaari ja muusikko Mikko Kuustonen ryhtyivät vertaistueksi toisilleen ja lukijoille, jotta isät ja tyttäret kohtaisivat toisensa.


Pääskysaari, Jenni & Kuustonen, Mikko: Isän tyttö, tytön isä
Otava 2016
Arvostelukappale

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net