Hooks, Bell: Rakkaus muuttaa kaiken

| 11.03.2016
”Tässä kirjassa kerrotaan, miten voi palata rakkauteen. Se varustaa lukijansa radikaaleilla uusilla tavoilla ajatella rakkauden taitoa ja tarjoaa toiveikkaan, riemukkaan vision siihen, millaista rakkauden muutosvoima voisi olla. Se auttaa meitä tietämään mitä tehdä jotta voimme rakastaa taas. Kirja kokoaa yhteen rakkauden viisautta ja evästää miten on meneteltävä, jotta rakkauden armo voisi koskettaa meitä." 

Hooks Bellin Rakkaus muuttaa kaiken on samaan aikaan sekä ihailtavan hallittu että laaja-alainen teos ja se todella vastaa yllä olevan lainauksen lupaukseen. Se kertoo kuinka lukija itse voi rakastaa paremmin ja kärsivällisesti odottaa, että ympäröivä maailma alkaa heijastaa takaisin omaa rakkautta.

Rakastaminen ei ole nössöjen juttu. Vaatii suuresti rohkeutta kohdata pettymys siitä, kuinka kaukana rakkauden ideaalista sekä itse että ympäröivä maailma on. Vielä enemmän rohkeutta vaatii siitä huolimatta pitää sydämensä auki rakkauden mahdollisuudelle. Tärkeää on myös pitää aistit ja intuitio auki sille, ettei anna rakkaudettomuuden kukoistaa itsessään eikä sosiaalisissa suhteissaan. Yhä parempi, jos ulottaa rakkauden valon myös vääristyneisiin yhteiskuntarakenteisiin.

Kiehtovaa kirjassa oli feminismin kietoutuminen rakkauden etiikkaan, mikä sai minut taas muistamaan, miksi alunperin hakeuduin feministisiin järjestöihin mukaan.
"kaikki yhteiskuntamme suuret yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden liikehdinnät ovat painottaneet voimakkaasti rakkauden etiikkaa. Nuoret kuulijat eivät silti ole valmiita hyväksymään ajatusta rakkauden muutosvoimasta. He näkevät rakkauden kuuluvan naiiveille, heikoille, toivottomille romantikoille." (s. 13)

Kuten kirjailija, olen minäkin ollut aina kiinnostunut rakkauden mysteeristä ja siksi ilahtuneena luin teoksesta viittauksia myös rakkauden teorian klassikkoteoksiin. Ja aina kun myöntelin mielessäni ja formuloin vastalauseen ”mutta entä tämä puoli”, jatkoi kirjailija vastaamalla haasteeseeni.

Antoisinta kirjassa oli kuitenkin rakkauden tarkka määritteleminen ja kyseisen määritelmän soveltaminen yksilöstä yhteisöön ja jopa henkiseen ulottuvuuteen.

"Käyttämällä rakkauden työmääritelmää, joka kertoo rakkauden olevan oman ja muiden ihmisten henkisen kasvun ravitsemista ja vaalimista, pääsee alkuun itsensä rakastamisessa. Kun näkee rakkauden yhdistelmänä luottamusta, sitoutumista, huolenpitoa, kunnioitusta, tietämistä ja vastuuta, voi työskennellä kehittäen niitä ominaisuuksia, tai jos ne ovat jo tuttuja, opetella ulottamaan niitä itseensä." (s. 55)

Takakannen teksti:

Meidän aikamme elämänvalmennus korostaa rakkauden vaativan työtä - tai ainakin kulloisenkin itseapukirjan pänttäämistä. Bell Hooks (s. 1952) laittaa lukijansa lujemmille. Hämäräperäiset määrittelyt saavat kyytiä, kun Hooks kartoittaa niin rakkautta käsittelevää kirjallisuutta kuin omaa elämäänsä. Hän paljastaa häpeämättä lapsuuden kaltoinkohtelut, parisuhdevaikeudet ja pelot, jotta muut voisivat oppia.

Rakkaus muuttaa kaiken myllertää totutut ajatusmallit ja synnyttää rakastajissa elämänmittaisen halun miettiä rakastamisiaan.

Kirja-arvostelu: Johanna Maria Davies, VTM

Hooks, Bell: Rakkaus muuttaa kaiken
Suomentanut: Elina Halttunen-Riikonen
Niin & Näin 2016
Arvostelukappale

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net