11 huhti 2018

Buddhalaisuudesta saatuja oivalluksia

Olin noin 17-vuotias lukiolainen, kun rupesin lukemaan kirjoja buddhalaisuudesta. Muistan kuinka lukiossa buddhalaisuutta käsittelevällä uskontotunnilla olin sen luokan ainut oppilas, joka tiesi kaiken Siddharta Gautaman elämästä. Muistiini jäi elävästi se, kuinka nuori naisopettaja antoi minun vastata kaikkiin sen tunnin kysymyksiin.

Innokkuuteni paistoi olemuksestani ojentaessani kättä kohti kattoa jokaisen kysymyksen jälkeen. Olin silloin siitä tiedosta kovin ylpeä, koska Gautama oli minusta ollut hyvin esimerkillinen ihminen teoillaan ja opetuksillaan.

Muistan kuinka suurin oivallukseni noina vuosina buddhalaisista opeista oli se, että ihminen voi itse muuttaa itsensä paremmaksi ihmiseksi. Se tuntui minulle paljon järkevämmältä kuin ulkopuolisen Jumalan kutsuminen apuun. Gautama selitti asian niin, että muutos kasvaa askel askeleelta kuten kipuaisi tikkaita ylös. Ihmisen sisäinen ja ulkoinen muutos on harvoin pysyvää, jos kaiken muuttaa yhdessä yössä, joten on parasta aloittaa pikku hiljaa yhdestä asiasta ja edetä sitten seuraavaan. Aluksi on vain oltava visio päämäärästä ja päättäväisyys vapautuksesta.

Nämä lähtökohdat riittivät minulle kipuamisen aloittamiseen. Halusin kovasti tulla vapaaksi kärsimyksestä, joten aloitin polun muuttamalla ensin omia vikojani. Ensimmäinen tekoni buddhalaisilla tikkailla oli kasvissyönnin aloittaminen. Se oli suhteellisen helppo teko, koska en pitänyt lihan mausta sen suuremmin ja tunsin suurta yhteyttä eläimiin. Gautama opettaa, että elämäntarkoitus on täydellisen myötätunnon löytäminen kaikkia eläviä olentoja kohtaan. Meidän on pyrittävä olemaan myötätuntoisia empatian kautta eli mentävä toisten rooliin, jotta voimme ymmärtää niitä ja niiden tunteita. Tutustuin silloin tarkasti lihakarjan tuotantoon käytännöntasolla, ymmärsin eläinten tuskan ja kivun, ja niin lihan syömisen innokkuus lopahti nopeasti.

Muistan nuorena lukiolaisena kauhistelleeni buddhalaisia oppeja siitä, kuinka tupakka ja alkoholi ovat esteitä valaistumisen tiellä enkä silloin pystynyt uskomaan ikinä pystyväni vapautumaan aistinautinnoista. Lukion vuosina ja sen jälkeen vedin jojon tavoin paaston ja täydellisen päihtymisen välillä vaikka kuinka monta vuotta ja luonnollisesti kärsin siitä valtavasti. Helsingin lähiöissä elämä oli päihdekeskeistä ja buddhalaisuuteen hyppääminen tuntui täydellisen utopistiselta idealta. Mutta ajatus kyti sisälläni. Pidin kasvisruokavaliosta kiinni ja muutuin pikkuhiljaa meikittömäksi ja kaikinpuolin luonnollisemmaksi hipiksi.

Buddhalaisuudessa neuvotaan tutkimaan muiden ihmisten reaktioiden kautta sitä, minkälainen ihminen itse on. Yksinkertainen esimerkki tästä on se, että hymyilevä kohtaa elämässään paljon hymyileviä ihmisiä ja tyly taas kohtaa tylyjä ihmisiä. Oivailsin tämän yksinkertaisen totuuden 18-19 vuotiaana ja se muutti elämäni paljon tietoisemmaksi. Tajusin, että teoillani on seuraus ja vastavaikutus.

Niin rupesin hiljalleen tutustumaan siihen ihmiseen, kuka oikeasti olin. Tajusin, että minussa oli vahva persoonallisuus, tapoja ja tottumuksia, mutta ne olivat tulleet minuun maailmasta. En ollut itse tuo kulttuuri vaan se oli kuin vaate päälläni. Minun oli ruvettava riisumaan itseni maailman vaatteista, jotta olisin taas se luonnollinen lapsi, joka olin syntymässäni ollut. Minun oli herätettävä uinuva Buddha sisälläni ja herättävä todellisuuteen luonnollisella viattomuudella.

Buddhalainen filosofia iskostui minuun vahvasti ja se on ollut yksi lempi uskonnoistani. Vaikka en nuorena kyennyt noudattamaan oppeja 100%, en ottanut asiasta paineita, koska Gautama neuvoi etenemään asiassa askel askeleelta. Ja lopulta vapauduin pahoista tottumuksista ja löysin terveitä tapoja tilalle.

Buddhalaisuuden kautta tulleet tärkeät oivallukset:

    Elämäntarkoitus on oppia täydellinen myötätunto kaikkea kohtaan. Myötätunto löytyy ymmärryksen ja empatian avuin.

    On poistettava itsestään kaikki pahat ja vahingolliset tavat (ruumiista, mielestä ja puheesta), jotta ei luo kärsimystä. On:

  1. a. tunnettava itsensä.
  1. b. tajuttava eettisyys eli mikä on hyväksi ja mikä pahaksi.
  1. c. löydettävä inspiraatio ja voima muuttaa itsensä ja elää itsekurissa.
Viimeksi muutettu 04 huhti 2018
Soul, mind and body - Suvi Elisa

Suvi Elisa Itkonen kirjoittaa blogissaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Välillä juttuja sielulle, välillä juttuja kropalle ja välillä mielelle. Omia kokemuksia, reseptejä, joogaideoita, luontoretkiä, matkailuvinkkejä jä -kokemuksia.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU