10 kesä 2014

Poimulehti

Kirjoittanut 

Poimulehti on monivuotinen, sahalaitainen ja nahkeapintainen kasvi, jonka tunnistaa usein pinnalla kimaltelevista vesipisaroista. Sitä kasvaa koko Suomessa pihoilla, niityillä ja pellonpientareilla sekä joskus koristeena puutarhassa. Poimulehden voi käyttää kokonaan.

Nuorissa lehdissä maku on parhaimmillaan, ja erityisesti loppukesästä maun voimistuessa lehdet kannattaa kerätä varjoisista paikoista. Nuorista lehdistä voi tehdä salaattia ja vanhemmista hauduttaa teetä. Jo kovettuneet lehdet voi kuivata viherjauheeksi tai käyttää pinaatin tapaan muhennoksissa tai keitoissa. Kukkia voi käyttää kuten lehtiä ja niitä voi lisätä myös ruoan koristeeksi. Poimulehteä on pidetty nuorentavana yrttinä. Se supistaa limakalvoja, tyrehdyttää verenvuotoja, estää tulehduksia ja parantaa ruoansulatusta. Sitä onkin käytetty pitkään lääkekasvina hoitamaan mm. PMS-oireita, voimakkaita kuukautisvuotoja, vaihdevuosioireita, ripulia, virtsatievaivoja sekä ulkoisesti ihoa.

Raikas villiyrttisalaatti

poimulehteä
vuohenputkea
nuoria voikukan lehtiä
valkoapilan kukkia
piharatamon lehtiä
lipstikkaa

Valmista makusi mukainen raikas salaattikastike esimerkiksi oliiviöljystä, mustapippurista, yrttisuolasta ja valkosipulista.

Viimeksi muutettu 10 kesä 2014

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU