15 kesä 2014

Kuusenkerkkä

Kirjoittanut 

Kuuset kasvattavat joku vuosi uudet kuusenkerkät, jotka ovat aluksi pehmeitä ja vaaleanvihreitä. Vähitellen ne kovettuvat ja muuttuvat kitkeriksi. Kuusen yleisimmin käytetty osa ovatkin nuoret kerkät, vaikka jotkut käyttävät niitä aina syksyyn asti, joskin ne vaativat silloin pidemmän ajan. Lapissa on käytetty myös kuusen pihkaa.

Kuusenkerkät ovat antiseptisiä, virkistäviä ja auttavat väsymykseen. Niitä käytetään irrottamaan limaa ja hillitsemään yskää. Nuoret pehmeät kuusenkerkät sopivat sellaisenaan naposteltavaksi tai ovat raikas lisä salaattiin. Määrät kannattaa kuitenkin pitää pieninä, sillä maku on voimakas. Halutessaan kerkkäsilppua voi myös pakastaa sellaisenaan. Kerkistä valmistetaan yleisesti kurkkupastilleja, teetä ja siirappia. Kuusenkerkkäsiirappi onkin mainio, joskin työläs, itsetekoinen yskänlääke talven varalle. Kuusenkerkkien poimiminen ei kuitenkaan kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan keräämiseen on pyydettävä maanomistajan lupa. Lisäksi astmaatikkojen tulee olla varovaisia niiden käytössä eikä kuusenkerkkiä suositella myöskään hinkuyskästä kärsiville.

Kuusenkerkkäsiirappi

3 litraa kuusenkerkkiä
3 litraa vettä
1,5 kiloa sokeria


Liota kerkkiä yön yli vedessä. Seuraavana päivänä keitä liotusvedessä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät pois ja lisää sokeri. Siirapin voi halutessaan maustaa esimerkiksi sitruunalla tai vaniljalla. Keitä taas yhdestä kahteen tuntia koko ajan sekoittaen kunnes seos on tummaa ja siirappimaista. Siirapin kiinteyttä voi säädellä keittoajalla. Jos haluat juoksevaa siirappia, lyhennä keittoaikaa. Voit testata siirapin valmistumista tiputtamalla teelusikalla pienen määrän siirappia kylmään veteen. Jos siirappi ei heti liukene veteen, on se valmista. Lopuksi purkita siirappi kuumiin ja pestyihin lasipurkkeihin. Koska kuusenkerkkäsiirappi on työläs mutta herkullinen, kannattaa sitä valmistaa kerralla riittävän iso määrä.

Viimeksi muutettu 15 kesä 2014

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU