09 helmi 2017

Unientulkinta: Taistelevat käärmeet

Kirjoittanut 
Unientulkinta: Taistelevat käärmeet https://pixabay.com/fi/k%C3%A4%C3%A4rme-kuvanveisto-nainen-kasvot-821810/

Unessa olin tätini luona, jossa vietin kaikki lapsuuteni kesät. Paikassa oli rento ja hyvä fiilis. Olimme perheeni, koirani sekä talon väen kanssa ulkona, kun yllättäen aikamoista meteliä pitäen näköpiiriin tuli kaksi isoa käärmettä. Toiset matelijan selkämystä koristi isot sahalaitaiset kuviot ja perusväriltään se oli kirkkaankeltainen, toinen oli tummanharmaa eikä siinä oli merkittäviä yksityiskohtia.

Keltainen oli hyvin aggressiivinen ja poukkoili sinne tänne välijoukossa, hyppien näyttäviä loikkia. Sitten näiden kahden käärmeen välille tuli riitaa ja ne alkoivat tapella keskenään, hyökäten toistensa kimppuun, vähän samaan tyyliin kuin jotkut sarvipäät ottavat yhteen. Väkijoukko hajaantui tietenkin, minulla oli suurin huoli koiristani, jotka haukkuivat käärmeiden ympärillä ja yrittivät purra niitä. Sain koirani aisoihin ja käärmeiden tappelu jatkui, kunnes keltainen pääsi voitolle. Tässä vaiheessa käärmeet muuttuivat koiriksi ja voittajakoira raahasi puolikuollutta kaveriaan hampaissa. Nyt vähän muistikuva pätkii, mutta koira muuttui ihmiseksi ja vei toisen pään ruuvipenkin väliin ja puristi toisen kuoliaaksi.

Uni jatkuu järven rantaan, jossa ulappa siintää kauniin sinisenä, kauniimpaa näkyä tuskin muistan nähneeni. Mutta outoa oli, että vaikka näin soutajan taivaanrannassa, niin puut, vuoret ja maisema oli osittain kuuran peitossa. Maisema oli hyvin vaihteleva ja runsas. Rannalla, missä itse olin, oli iso luolasto, jossa ystäväni kanssa odotin pääsyä jalkaleikkaukseen. Valmistauduimme kahdestaan jossain yleisessä vessassa, kävimme ihan pikaisesti leikkauttamassa jalat (ilmeisesti suonikohjuleikkaus tms.). Kun leikkaus oli ohi, menimme molemmat takaisin isoon vessaan (joka oli maan alla, rannalla, luolastossa) ja autoin ystävääni verhoilemaan vessapaperilla verestä vuotavat jalkansa. Jotenkin ne liimautuivat, mutta verta oli joka paikassa jaloissa ja lattialla. Oma jalat vuotivat myös, mutta kipua tms. ei ollut, ainoastaan sotkua. Kesken valmisteluidemme siivooja vielä tuli siivoamaan ja hätistämään pois, kun on niin ruuhkaista…Ystäväni kanssa meidän piti lähteä yhtä matkaa, kun hän tunsi tien pois, mutta yllättäen jäin yksin. Kohta koko paikka oli täysin autio ja kävelin isossa luolastossa joka hämärtyi samalla kun vesi tunkeutui sinne. Tuli vähän pelottava olo. Oli outoa, että suurin huoleni ei ollut hukkuminen, vaan se että vesi oli kuumaa ja poltti. Vesi vain kuitenkin huuhteli nilkkoja ja vetäytyi pois.

Samalla ystäväni tuli takaisin. Olimme taas leikkauksessa ja nyt samaan aikaan lähdössä, kun kaksi miestä liittyi seuraamme. Kaipasin miesten läsnäoloa, fiilis ei niinkään ollut seksuaalinen, enneminkin rakkautta. Mielikuva unen lopusta on hieman epäselvä, muistan enää sen, että sidoin toisen miehen vyötäisille metsänrajan merkitsemiseen käytettyä nauhaa ja toivoin että hän ei lähtisi pois. En kuitenkaan pakottanut, ja huomasin että mies haluaa jäädä, mutta jostain syystä joutui lähtemään. Seurasin miestä etäältä ja tulimme jonkinlaiselle ydinpommitusvyöhykkeelle, näin muutamia ihmisiä kuolleena ja seuraamani mies meni tappamaan lisää. Jatkoin matkaa ja löysin uuden ”paremman” miehen joka luisteli jäällä, tätä miestä seuratessani katsella heräsin.

Unennäkijänä on keski-ikäinen nainen. Perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi lasta, jotka asuvat jo omillaan. Päivät täyttyvät työstä, joka on mielenkiintoista. Takana on pitkä parisuhde, joka on muovautunut ajankuluessa hivenen tylsäksi ja kipinä puuttuu. Varsinaista riitaa ei ole, mutta suhdetta vaivaa puhumattomuus.

Olavin vastaus unennäkijälle:

Muistutan, että unen voi lopulta ymmärtää tuntonsa tasolla vain unennäkijä tunnekokemuksina. Unet ovat tunteiden ja tuntojen kuvia. Minä ulkopuolisena voin vain arvailla mahdollisia merkityksiä. 

Varsinkin  edellä kuvatun tyyppisessä unessa ja elämäntilanteessa käärmeet merkitsevät usein seksuaalisuutta. Unessa mieli ehkä käy jollakin tasolla kauppaa/kiistaa seksuaalisuuden merkityksestä? Siksi otan tämän lähtökohdan tulkintaan. Perustelen valintaani myös sillä, että yleensäkin parisuhde eli huoli rakkaudesta on unien perusaihe.

Käärmeiden tappelu voi olla seksuaalisuuteen liittyvien tunteitten kuva. Seksuaalisuus on keskeinen osa eroottista elämänvoima ja rakkautta. Jos parisuhde viilenee seksuaalisuus yleensä pitää huolen suhteesta. Se on lihallinen, aito, konkreettinen taso rakkautta. Se yleensä toimii yhdistävänä tekijänä, vaikka mieli on joskus voimaton ja haluton.  Romanttiset kuvitelmat rakkauden kiihkeässä vaiheessa ovat tietoisuuden tuoma lisä aistikokemukselle. Totta kokemuksena on vain se, mitä aistimme ja tunnemme tässä hetkessä. Meidät on sidottu parisuhteeseen juuri seksuaalisella energialla, jos olemme sille avoimia. Se on jopa varmempi perusta kuin romanttiset kuvitelmat. 

Tämä vallitseva hetki on ikuisuuden hetki, jota pyrimme tavoittamaan mindfulness-meditaatiossa. Rakastelu on parhaimmillaan tällainen läsnäolon hetki. Idän perinteessä käärmeet ovatkin ikuisuuden symboleita. Seksuaalisuus tämän hetken tunteena on kosketus ikuisuuteen. Lisäksi se takaa myös ihmisen elämän jatkuvuuden. Sanat ja muutkin käsitteet ovat meille olemassa vain mielen tasolla. Uskonnolliset, tuskaisetkin kokemukset, epäilyt Jumalan olemassaolosta sekä muut vastaavat tunnot ovat vain mielen liikkeitä. Paavo Ruotsalaisen korostama sisäinen tunto on aito tuntoaistin kokemus. Rakkauteen liittyvät tuntokokemukset ovat syvintä erosta. Sen sijaan romanttiset kuvitelmat ovat yleensä peräisin joko menneisyydestä tai kirjallisista lähteistä. Menneisyys on vain muistoja ja luettu tai kuultu asia vain kuvitelma. Henkinen todellisuus on konkreettinen aistillisesti koettavissa oleva mahdollisuus, mutta pelkkänä käsitteenä sekin vain käsite.

Itäisessä perinteessä käärme edustaa kundaliinienergiaa. Se on seksuaalista energiaa, joka kohotessaan aivoihin on henkistä. Sitä palvotaankin sukuelinten kuvilla. Myös paratiisitarinassamme käärme viittaa seksuaalisuuteen. Käärme tarjoaa henkistä todellisuutta tietoisuutta, hyvän ja pahan tietämistä ja aikuisuutta. ’Lankeamisen’ jälkeen ihminen tuli tietämään rakkauden, totuuden ja tuli kykeneväksi tekemään valintoja hyvän ja pahan välillä. Kirkko antoi käärmeelle negatiivisen merkityksen. Juutalainen perinne ei sitä tehnyt. Uskontomme kautta käärme on saanut paratiisitarinan tulkinnassa petollisuuden merkityksen. Tämäkin merkitys kannattaa lukea viekkauden hyväksi. Viettely on seksuaalisuuden herättämistä. Eeva vietteli ihmisen ihmisyyteen. Eevan ’petos’ oli viettelyä rakkauteen.

Kreikkalainen mytologia puhuu Eroksesta haluna, kaihona, kaipuuna, vetovoimana, viettelynä, vienona ja lempeänä tuulena. Voima, energia eri kulttuureissa on olemukseltaan eroottista. Se on voima, joka tekee aktiiviseksi, saa liikkeelle, innostaa ja ihastuttaa. Freud puhuu Eroksesta juuri elämänvoimana, elämänintona. Kreikkalaisessa kulttuurissa on paljon sukuelinten kuvia ja käärmemytologiaa. Sielläkin merkitys liittyy juuri voimaan.

Oletan, että unennäkijä käy mielen tasolla seksuaalisuuteen liittyvää kamppailua. Henkisissä perinteissä on usein vierastettu ’lihallisuutta’. Lihaa on pidetty kuolleena aineena, jossa ei ole nähty sen henkisyyttä energisoivaa aistillista luonnetta. Seksuaalisuus kytkettiin pahaan, koska se vietteli pois pyhyyden tunnoista. Monet henkisten asioiden harrastajat ovat välttäneet seksuaalisuutta ja ajautuvat taisteluun sitä vastaan. Nykyisin on paljon pohdintaa seksuaalisuuden vääristymistä väkivallaksi ja toisten (jopa lasten) hyväksikäytöksi. Teologiaa opiskellessaan Mika Waltarikin kirjoitti aikanaan Helsingin ylipistossa opinnäytetyössään uskonnollisista vääristymistä, jonka seksuaalisuuden torjunta aiheuttaa. Tällaisen perinteemme sisällä ei ole ihme, että unennäkijä käy unessaan rajua kamppailua.

Käärmeiden tappelun liittyminen unessa seksuaalisuuteen viitannee myös se, että käärmeet yhdistyvät mielleyhtyminä koiriin ja jopa muuttuvat koiriksi. Koirat kuvaavat usein haukkumista. Ongelmallisessa suhteessa meillä on tapana haukkua toisiamme. Naaraskoira on narttu. Tällä käsitteellä kohdistetaan negatiivinen merkitys naiseen, joka on kiimainen, halun vallassa. Merkitystä korostaa myös se, että koirat ovat seksuaalisesti aktiivisia. Samaan asiaan ja juuri ihmisten väliseen suhteeseen viitaa se, että koirat ovatkin lopulta ihmisiä. Meissä oleva seksuaalinen ’eläimellisyys’ usein inhottaa, vaikka se on ihmisenä olemisessa tärkeä. 

Unessa on raju kuvaus siitä, miten taistelussa hävinnen pää puristetaan ruuvipenkkiin ja rusennetaan kuoliaaksi. Monissa suhteissa seksuaalisuus yritetään tappaa kiristämällä. Uni alkaa hyvillä tunteilla, kauneuden kokemuksilla, hyvillä lapsuuden mielikuvilla. Tämä voi viitata parisuhteen alun onnellisiin muistoihin. Onnen tilaan ilmestyy kuitenkin raju tappelu ja meteli. Kaksi käärmettä heittäytyvät villiin tappeluun. Usein parisuhteen ongelmat alkavat siitä, että alemme suhteessa kiukutella kuin huomiota vaille jääneet lapset: kenen toiveet tai vaatimukset ovat oikeutettuja, miksi minut jätetään syrjään vaille omia mahdollisuuksia.

Aluksi käärmeet pomppivat ja hyppivät villisti kuvaten varmaankin seksuaalista leikkiä. Sitten alkoivat riidat. Ilmeisesti perheen koirat saivat jokin kiistelymerkityksen parisuhteessa, koska uni siirtyi koirien kautta omiin tuntoihin? Silloin alettiin kiristää oikeuksia puolisolta itselle ja nujertaa toista.  Toinen pääsi voitolle taistelussa. Ehkä keltainen edustaa naisen tunteita ja pahaksi koettu kyy miesten tuntoja.

Kun taistelu ja seksuaalinen kanssakäyminen lakkasi tunteet viilenivät. Uni kuvaa sen harmonisena kauneutena ja viileytenä, kuurana puissa. Lämpimät tunteet jäädytettiin. 

Unen näyttämö siirtyy lopulta luoliin, jossa unennäkijä ystävänsä kanssa vertailee elämän jättämiä haavoja ja pyrkii suonikohjuleikkaukseen. Unen teemaan liittyen tulee esille mielleyhtymä jalkoihin liittyvästä eroottisuudesta. Miehen elimestä puhutaan kolmantena jalkana. Naisen reisistä ja reisien välistä naisen elimenä. Nivusista lähtevä veri voi kuvata seksuaalisuuteen liittyvää haavaa ja suonikohjujen leikkauksen tarve ehkä piilotajuista suhdetta miessuhteen (kolmannen jalan) ’leikkaukseen’. Vessa olemisella uni korostanee intiimin tunteen kohtaamista. Kun uni toimii mielleyhtymillä tuollainen siirtymä on mahdollinen. Kokemuksen syvyyttä kuvannee kaikkialle leviävä veri. Se voivat liittyä pään puristamiseen, mutta myös kuukautisvereen, jopa muistoon reisille tulleeseen siemen nesteeseen. Uni usein dramatisoi tilanteita, kun on kyse suurista tunteista.

Tuloksena on tilanne, jossa olla luolassa, loukussa. Mieltä hallitsee yksinäisyys ja lopulta esille tulee unen syvä teema, unennäkijän kaipuu rakkaudelliseen miessuhteeseen. Sisäistä piilotajuista eroottista kaipuuta kuvanne uhkaavalta tuntuva kuuma tulvavesi. Vedestähän puhutaan samalla ilmaisutavoilla kuin tunteista. Kuumien, kaipuun tunteiden tulva uhkaa vallata unennäkijän viilentyneen mielen. Hän yrittää sitoa miehen jollakin sopimuksella (nauha), mutta epäily tunkeutuu kuvaan ja mies häipyy jatkamaan inhimillisten tunteiden (ihmisten) tappamista. Tästä suhteesta on jäljellä taistelutanner. Uneen ilmestyy uusi parempi mies. Unien ilmaisukielellä se voi tarkoittaa sitä, että huono miessuhde häipyy ja tilalle tulee parempi suhde. Uni ei siis välttämättä tarkoita miehen vaihtamista, vaan mieskuvan/mieskokemuksen muuttamista. Mies unessa voi tarkoittaa yleisemminkin vain mieskuvaa. Kuolema unessa usein tarkoittaa muutosta. Vanhan kuolemaa, jotta uutta voi syntyä.

Viimeksi muutettu 08 helmi 2017

1 kommentti

  • Kommentoi linkkiä 09 helmi 2017 lähettänyt unennäkijä

    Kyllähän tuo osui ja upposi :) Itselläni on vielä jokseenkin paljon "vanhaa" ajatusmaailmaa seksuaalisuuden ilmentämisessä. On vaikea yhdistää omat arvot (jos edes tiedän mitä ne ovat?) ja ulkomaailmasta tulevat moraalikäsitykset, kun siihen vielä lisätään pitkäaikainen puhumattomuus sekä tottumus, niin kyllähän se muotoutuu taistelutantereeksi, ainakin omassa pääkopassa. Muutenhan siitä ollaan hiljaa. Antaa kyllä pureskeltavaa...Tämän jälkeen on aika miettiä omia käsityksiä seksuaalisuudesta ja mitä se merkitsee minulle yksilönä. Suuret kiitokset Olavi Moilaselle!

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU