02 marras 2016

Kuollut äiti maton sisällä

Kirjoittanut 

Olin taajama-alueella ja kävelin miespuolisen ystäväni kanssa jalkakäytävää kadun oikealla puolella. Kadut olivat hiljaisia, ketään muita ei ollut näkyvillä. Oli hämärää. Tien reunalla oli säilytyslokerikot, sellaiset kuin koulujen lukkokaapit.

Joku mies tuli kaapeille, jota väistin ystävällisesti. Mies hymyili ilkeästi ja oli muutenkin töykeän oloinen. Jatkettiin matkaa ja nostin mukaani ison mattorullan, jonka sisällä oli kuollut äitini. Oli jotenkin ihan normaalia kannella sitä. Kaverini oli kadonnut ja jatkoin matkaa huoltoaseman pihalle. Alkoi nopeasti nousta sumua ja pimentyä. En nähnyt enää edes huoltoaseman valoja. Käännyin tulosuuntaan mattorulla olkapäälläni ja näin vasemmalta jonkun hahmon iskevän kimppuuni (hyökkääjä oli joko kaverini tai "ilkeä mies"). Tähän heräsin.

Mies, 53, avioliitossa. Yksityisyrittäjä, ei mitään erityistä tunne-elämässä tai työssä kertomansa mukaan silloin kun unen näki.


Olavi Moilasen tulkinta:
 
Unet näyttävät niitä asioita, jotka vaivaavat mieltä. Siksi niistä puhutaan varjoina tai jopa riivaajina, jotka häiritsevät mielenrauhaamme. Silloin tällöin näemme myös unia, jotka kertovat hyvästä olosta ja näyttävät tietä parempaan.
 
Unet ovat tuntemusten tai tunteiden herättämiä kuvia. Niitä ei voi kukaan ulkopuolinen koskaan täysin ymmärtää. Tuntemukset ovat niin yksilöllisiä, että kieli ei voi niitä kuvata. Lisäksi ne liittyvät vain unennäkijän tapaan kokea edellisen päivän tai lähiajan tapahtumia. Ihmiset eivät voi kokea niitä samalla tavalla. Näistä syistä myös kaikki unen näyttämöt, unessa esiintyvät paikat ja tapahtumat jokainen kokee omalla erikoisella tavallaan. 
 
Kukaan toinen ei voi tietää, miltä unennäkijästä tuntuu katu ja huoltoasema ympäristöineen, jossa tässä unessa liikutaan. Ne liittyvät unennäkijän elämään jollakin erityisellä ja yksilöllisellä tavalla. Vielä yksityisempiä tuntoja kantavat unessa erikoisesti sijoitetut luukut/ lokerikot, suhde unessa esiintyvään ystävään, kuolleen äidin sisältämä mattorulla. Uni kantaa lisäksi tuhansien jopa miljoonien erilaisten äitikokemusten koostetta. Se muodostaa unennäkijän äititunteet ja samalla tunne-elämän perustan sekä myös ne tunnetilat, joita unennäkijällä on suhteessa kuolleeseen äitiinsä. 
 
Näistä syistä ulkopuolisella ei voi olla varmaa tulkintaa unesta. Etenkään, kun unennäkijä ei edes kerro onko äiti todella kuollut vai esiintyykö hän kuolleena vain unessa. Muitakaan lähiajan kokemuksia ei kuvata.
 
Vain unen kokonaisuudesta voi yrittää päätellä jotain. Tällaisessa päättelyssä varsinkin noin lyhyessä unessa voi ohjautua harhaan. Pitempi uni useine tapahtumineen antaisi mahdollisuuden tunnistaa jotain unennäkijän tunnetiloista. Ovathan unet ovat juuri tunnetilojen peili.
 
Yksi mahdollinen selitys voisi liittyä äidin kuoleman herättämiin tunnelmiin. Ehkä unennäkijä kantaa maton sisällä äitiin liittyviä tunteita ja myös taakkoja, joita vanhemmat siirtävät lastensa kannettavaksi. Matto unessa viittaa joskus sukuun ja suvun hyviin yhteisyyden tunteisiin, mutta myös moniin suhdeongelmiin. Ilmeisesti unennäkijä on jakanut tuntojaan kavereiden kanssa tai vaihtoehtoisesti pelännyt kertoa tuntojaan ystävilleen. Unissa vastakkaiset merkitykset ovat mahdollisia, koska uni etenee mielleyhtymien kautta. Hyvästä kokemuksesta voi tulla mielen paha kokemus.
 
Matto ruumiin kuljetusvälineenä useissa tarinoissa viittaa salaamiseen. Murhattua usein kannetaan maaton sisällä. Mattoa voi kantaa huolettomasti. Kukaan ei näe, mitä sisällä on. Ehkä juuri voimakkaiden (suku?)kokemusten salaaminen vie unitarinan kouluaikaisiin muistoihin ja ikäviin kokemuksiin 
 
Luukut tien varressa voivat viitata postiluukkuihin, mutta samalla myös taloihin. Ehkä yksi ‘ystävistä‘ liittyy kokemukseen ilkeästä naapurista? Jos sellaisia on, se voisi selittää unen ilkeää mieskokemusta.
 
Kuitenkin voimakkaat tunnetilat ilmeisesti palauttavat mielleyhtymien kautta unennäkijän kouluajan kokemuksiin. Silloin joku kaverista on voinut olla kiusaava luokkakaveri. Tuo muisto muodostaa ehkä sitten unitarinan lopun. Kouluaikana on voinut tapahtua tuo päällekarkaus, johon unennäkijä herää. Samoin siihen aikaan voi liittyä tuo pimeys ja huoltoasema sumuineen ja pelkoineen.

 

Viimeksi muutettu 08 helmi 2017

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU