30 syys 2014

Tunnistus

Kirjoittanut 
Tunnistus https://www.freeimages.com/photo/eyeglasses-1529610

Isokokoinen vanha talo maaseudulla, matala, hämärä, hieman ´alkukantainen´. Sovittelin silmälaseja itselleni, vanhan ajan kakkuloita joissa ei ollut sankoja laisinkaan, vaan nenän päälle istumaan laitettavat pyöreälinssiset lasit.

Oli kahdet, hyvin pienikokoiset, ja ´tavallisen´ kokoiset, pienehköt nekin. Otin nämä. Hyvästejä sanoin ojentaen käteni talossa olevalle miehelle, muuta väkeä ei näkynyt. Hän nosti ylös molemmat kätensä .. aha, tanssiako sinä haluat ?

Halasin häntä, aloimme tanssia. Hitaasti liikkuen, nenä hänen olkapäänsä lähellä, tunsin tuoksun. Miehellä oli yllään pikkutakki, karkeahkoa kangasta, harmaanruskea, ja minä aistin takissa viljan tai ruumenien tuoksun .. se oli minulle tutun oloista. Hyvin voimakas tuoksu, kuin kutsuen minua kotiin. Kasvot lähekkäin, huulet liki toisiaan kevyesti koskettaen, oli nautinnollista tämä läheisyys ja liike. Kaiken aikaa hengitin sisääni tuota tuttua vahvaa viljan- tai ruumenentuoksua. Minä tunnistin hänet.

Toinen uni. Sama mies tässäkin. Mitä oli ensin tapahtunut, .. vaan tässä tapahtui muutakin kuin nuuhkimista. Yhtyminen lattialla oli hyvin lyhyt, mutta hyvän ja tutunoloinen, täytyi tapahtua, halusta olin mukana, fyysisesti tunsin aktin. Oliko menneitä elämiä mukana unissani, mistä kertoi, kuka hän oli/on .. kuka vieraili unessa luonani ?

Kaiken aikaa unessani tiedostin nykyisen elämän ja tämän päivän. Pientä ristiriitaa. Unessa tapahtuva kuitenkin oli oikein, antoi paljon hyvää oloa vielä silloinkin kun yöllä unestani heräsin. Halusta olisin katsonut seuraavankin jakson kyseistä uniketjua. Tyynyä halaten, hymyillen ja hyvässä olossa.

PS. Yllä olevaan uneen/uniin näin myös symboleita, joita en eilen aamulla muistanut, illalla kuitenkin yksi nousi mieleen. Ne selkeyttivät minulle öistä tarinaa, jollain lailla tuntuivat vahvistavan nähtyä unta, siihen mahdollisesti liittyvää aikaisempaa kokemusta.

Nuoli tai keihään kärki, mustaa metallia, terävä auramainen piikki, näytettiin minulle pystyasennossa. Tuntui merkittävälle, vaikka en sen tarkoitusta ymmärtänyt. Jonkinlaista kuplintaa tai poreilua oli. Harmi että muu nähty, värit tms, on kadonneet mielestä.

Nuoli tai keihään kärki oli kuvassa olevan keskimmäisen esineen kaltainen, asentokin sama.

Viime yöltä, kaksi unta, samaa aihetta. Samassa paikassa nämä tapahtuivat, samoin henkilöin. 

Kyseinen uni/unet on nähty eilistä 25.9.2014 vastaisena yönä. Kirjoitin talteen myöhemmin päivällä, ehkä osa oli silloin jo mennyt mielestä pois. Olen 69-v nainen, paljon unia näkevä. Kirjoittelen uniani myös talteen, varsinkin joulun seudussa ns Pyhät unet. Henkiset asiat kulkevat elämässäni mukana, mm orbeja eli enkelipallosia olen paljonkin valokuviini saanut. Käyn mukana henkisissä ryhmissä, olen eri yhdistysten jäsen, kuten myös luonnonvoimat pienryhmässä. Luonto on minulle hyvin tärkeä, hahmoja erottuu niin puissa, vedessä kuin kallioissa ja kivissäkin. Niitä olen myös valokuvannut.  Avioliitossa olen saman miehen kanssa ollut vuodesta 1967, ajoittain hyvinkin takkuista on yhteiselämämme ollut. Kaksi aikuista lasta on omine perheineen.
terveisin Inka

Olavi Moilasen vastaus:

Aika erikoinen uni. Koska unennäkijäkin vihjaa unen syvempiin ulottuvuuksiin, keskitys siihen. En ainakaan nyt aluksi tuo kuin viitteenomaisesti esille normaalia yksilöhistoriallista ymmärtämisen mallia. Keskustelussa voidaan sitten hakea muita merkityksiä. Kuuluisa unien, myyttien ja ihmisen mielen tukija C.G. Jung  näyttää usein pitävän kuolleitten kohtaamista unessa todellisena kohtaamisena. Kuolleita saattoi saada unissa shamaanien tavoin hyvää tietoa, tunetaitoja ja kokemuksia. Tässä unessa menneisyyden ihminen tulee tälle puolen.  Kyse voi kuitenkin olla samasta asiasta. Usein läheisen kuoleman jälkeen kuolleet vierailevat unissa. Peruskysymys on, onko kaikki unet vain unennäkijän piilotajuisen viisaan kerroksen tuottamaa mielikuvitusta vai kohdataanko unessa todellisia ihmisiä myös menneiltä sukupolvilta.

Nykyisin pohditaan kvanttifysiikan oivallusten perusteella mahdollisuutta, että olemme oikeastaan kaikki jo ikuisuudessa. Joskus toistensa kanssa tekemisessä olleet atomien alkeishiukkaset säilyttävät yhteyden muihin hiukkasiin. Muutos yhdessä hiukkasessa näkyy kaikissa ajattomasti.  Historiallinen aika on vain yksinkertaisen ego-minuuden luoma harha. Silloin kukaan ei kuole koskaan eikä synny koskaan. Kaikki vain olemme sielumme tasolla ajattomasti  ja luomme harhoja tällaisesta maailmasta. Idän gurut ja joogit ovat ajatelleet näin vuosituhansia. Suomalainen kansanviisaus sanoo, että uni on ikuisuuden tai sielun näkökulma elämään. Ihmisen kohtaaminen unessa olisi näin aidompaa kuin jonkun kohtaaminen päivätajunnassa. Unissa voisimme olla yhteydessä varsinaiseen eli ikuiseen todellisuuteen? Idän perinteen mukaan olemme ykseys ja tietoisuus on meidän yhteinen tietoisuutemme.

Tiedämme ihmisen mielestä ja etenkin ihmisen tietoisuudesta olemattoman vähän. Tietoisuuden tutkiminen on jäänyt lapsipuolen asemaan, koska tieteemme eivät halua ymmärtää muuta kuin mitattavia asioita. Rakkautta eikä muitakaan tunteita voi mitata tieteen menetelmin. Voimme kyllä mitata tunteiden aivoheijasteita. Ne eivät kuitenkaan ole sama kuin tunne. Tutkimalla radiossa tapahtuvia sähkötaajuuksien vaihtelua ja muita sähköisiä ilmiöitä, ei kerro mitään radion välittämästä viestistä. Aktiivisuus aivojen tietyillä alueilla ei kerro, mitä ihminen tuntee tai ajattelee.

On toki mahdollista, että edellisten sukupolvien tunnelmat tulevat perintönä edellisiltä sukupolvilta. Nykyisin puhutaan paljon solumuistista. Jopa huomattavat solututkijat ovat maailmalla ottaneet myönteisen kannan asiaan. Sukupolvien takaiset reaktiomallit ja tuntemukset voivat periytyä kolmanteen ja neljänteen sukupolveen saakka juuri solujen kautta. Soluilla näyttää olevan kyky palauttaa mieleen paikkoja ja tapahtumia. Olennaista on, miten ne tulisivat alkion yhden solun ominaisuudeksi ja monistuisivat juuri tiettyjen ruumiinosien ja tunnelmien muistoiksi. Kvanttifysiikka  voisi selittää tämä. Yhden solun kantama tieto voi alkuykseyden kautta tulla kaikkien solujen ominaisuudeksi. Toinen selitysmalli olisi ilme- ja elekielessä periytyvät tunnelmat ja kokemukset. Silloin voidaan puhua meemien (kokemus- ja ilmaisualkioiden) periytymisestä. Lapsi voi oppia vanhempien kokemukset ja tunnot myös ’veren perintönä’ muutoinkin kuin solumuistina. Kohdussa ollessaan lapsi kokee äidin tunteet, koska ne kiertävät vauvan veressä neuropeptideinä. Solujen reseptorit tekevät tunnoista ruumiin kokemuksia, vaikka lapsi ei ehkä tiedä tunteilleen mitään nimiä tai merkityksiä. Myöhemmin lapsi kokee vanhempiensa kokemusmallit samastumalla heihin.

Olennaista käsiteltävien unien ymmärtämisessä olisi tietää, mitä ajatuksia ja mielikuvia liikkui unennäkijässä edellisenä päivänä ja etenkin ennen nukahtamista. Unessa kakkulat voivat kuvata unen tapaa ilmaista jonkin asian tärkeyttä.  Viesti olisi ajalta, jolloin tarkkaan näkemiseen käytettiin kakkuloita. Tällä uni haastaa unennäkijän katsomaan tarkemmin sen ajankohdan todellisuutta. Pienten ja suurten kakkuloiden erottaminen voi viitata samaan. Kannattaa katsoa suuremmasta eli esimerkiksi laajemmasta näkökulmasta. Uni ei useinkaan ilmaise sanoin vaan monimerkityksellisin kuvin. Silloin kokemuksen rikkaus ja sen moniulotteisuus välittyy paremmin.

Miksi  unennäkijä  on herkistynyt tällä hetkellä katsomaan miehen kohtaamista? Liittyykö tämä siihen, että unennäkijä kertoo parisuhteessaan olevista ongelmista. Tärkeä kysymys olisi, pohtiko unennäkijä suhdettaan edellisenä iltana. Miksi ilmaisukielenä on tanssi, menneen kulttuurin tuoksut ja erikoinen läheisyyden tunne. Liittyykö nuo havainnot nuoruuden kokemuksiin. Silloin vieras unessa ei olisi menneiltä sukupolvilta. Olen unennäkijän kanssa samaa sukupolvea. Minulle nuo hajut, vaatteiden kuosit ja tunnelmat ovat tuttuja omasta lapsuudestani. Usein unen ymmärtämiseen riittävät unennäkijän omat kokemukset.

Usein nainen yhdistää miessuhdetunteensa omiin isätunteisiin. Onhan yleensä isään liittyvä tunne tytön ensimmäinen miestunne. Varhainen tunne isästä saattaa säilyä tunnemallina, miehen kanssa olemisen tunnealkiona läpi koko iän. Tähän viittaa se, että tunne on hyvin tuttu ja turvallinen. Tunteeseen sekoittunee unessa puolisoon liittyvä ehkä hyvin varhainen kokemus rakastelusta lattialla. Unessa tunne voi olla yhdistelmä monesta tunnekokemuksesta, koska unet yhdistelevät asioita mielleyhtymien kautta. 

Unennäkijä yhdistää uneen nuolen tai keihään kärjen. Ylöspäin sojottava nuoli kuvaa usein miehistä voimaa, potenssia. Taustalla voi olla vanha kulttuuri, jossa kyvyt liittyivät hyvään keihään ja nuolen käyttöön. Keihäs voi edustaa myös miehen elintä ja siitä yhdynnässä siirtyvää eroottista voimaa. Tämä merkitys tukisi unien kokonaisuutta voimakkaana ja onnea tuottavana eroottisena kohtaamisena. Sigmund Freud aikanaan korosti, että usein miehen elimeen liittyvä voima on tytön varhainen kuvitelma isän voimasta ja turvasta.

Viimeksi muutettu 19 helmi 2016

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU