30 maalis 2016

Se Oikea Mies

Kirjoittanut 
Se Oikea Mies https://www.freeimages.com/photo/wedding-1313302

Näin tässä viikko sitten unen, jossa näytin edesmenneelle isoäidilleni älypuhelimesta tallennetta häistäni, jotka olivat tulossa. Tallenne oli siis otettu etukäteen hääjuhlasta.

Juhlapaikkana oli lapsuuteni kotikunnan kirkko, mikä oli koristeltu erittäin kauniisti pastellin sävyisillä upeilla koristeilla. Häävieraina oli erilaisia olentoja, kuten keijuja ja veljen tyttöni oli yksi keijuista, joka lenteli kirkossa. Tunnelma oli onnellinen ja kevyt ja olin tyytyväinen, kun näin rakasta muoriani pitkästä aikaa. Hän on menehtynyt noin kaksi vuotta sitten.
En ole naimisissa eikä minulla ole miesystävää, siksi uni oli mielestäni erikoinen. Edeltävästi olen toivonut kovasti löytäväni rinnalleni miehen, mutta yksin olen ollut vuosia enkä pitkissä parisuhteissa laisinkaan, niin alkaa tuntua jo hieman epätoivoiselta koko toive.
Muutama yö sitten näin unta, että tapasin Sen Oikean Miehen. Unessa tunsin vatsassa perhosia ja suunnattoman onnellisia tunteita. Liekö enneuni ;)

Terveisin Maria K. 40v, yksinhuoltaja, naimaton, psykiatrinen sairaanhoitaja.

Tulkinta:

Unet voi lopulta ymmärtää vain unennäkijä. Hänen tunnetilansa vahvistaa sen, mikä osa tulkinnasta on totta. Ulkopuolinen voi antaa vain vihjeitä mahdollisista merkityksistä. Suurin ongelma ulkopuoliselle tulkitsijalle on se, että hän ei voi tietää unennäkijän historiaa eikä unennäkijän tapaa ymmärtää elämäänsä.

Unet ovat yleensä erilaisten tunnetilojen, kuten toiveiden, pelkojen, surujen yms. peili. Unennäkijän mielentila näkyy unessa unen näyttämönä. Aivan kuten teatterissakin näytelmän perusidea ilmenee näyttämöstä. Lisäksi uneen usein ilmestyy henkilöitä, jotka joko kuvaavat unennäkijää itseään tai hänen suhdettaan unen henkilöihin.  Käsiteltävässä unessa on useita sellaisia piirteitä, jotka vihjaavat siihen, että kyseessä on toiveuni. 

Toiveuneen viittaa etenkin unen ’satumainen' olo. Myös se, että paikka on lapsuuden kirkko kuvastanee lapsen haaveita ja kuvitelmia. Veljen tyttö keijuna voi viitata unennäkijän omaan lapsuuden kuvitelmaan. Saduissahan päästään naimisiin jonkun unelmaprinssin kanssa. Uni kuvastanee tietoista ja piilotajuista haavetta unelmamiehestä. Se, miksi uni alkaa häiden selostuksella ’muorille’ etukäteen, voi kertoa siitä, että unennäkijä olisi halunnut  esitellä sulhasen isoäidille ja pitää häät ennen hänen kuolemaansa. Uni luonteensa mukaisesti suhteellistaa ajan. Mennyt ja tuleva voivat olla yhtä aikaa esillä. Tulevista häistä on voitu ottaa kuvia etukäteen ja kuollut isoäiti voi olla edelleen elossa. Suomessa on puhuttu unesta ikuisuuden näkökulmana. Ajallisesti olennaista on myös se, että unitapahtumaa ilmeisesti ohjaa lapsuuden satumaailman käsitteet ja tunnetilat. 

Tämä uni ei anna selkeitä perusteita unennäkijän opastamiseen. Yksi mahdollinen näkökulma on tuo romanttinen kuvitelma häistä, joissa puolisona on se oikea, se ihanneprinssi. Tunnetusti ihanneprinssejä ei taida kauhean monta olla olemassa. Jos puolisolle asettaa ylisuuria odotuksia voi joutua odottamaan kauan.  On hyvä muistaa, että olennaista elämässä on rakkauden löytäminen. Sen taidon voi usein oppia helpommin, jos puoliso on tavallinen monine virheineen.  Satujen opetus on usein se, että pitää osata luopua haaveista ja nöyrtyä elämään arkista elämää. Toive aidosta rakkaudesta ja suurista häistä voi toteutua vasta pitkän yhteisen elämän jälkeen.

Olavi Moilanen


Hei ja kiitos tulkinnasta! Se on enemmän kuin osuva ? Siksi varmasti yksin olen, kun kriteerit miehelle on niin satumaisen uskomattomat, ettei kukaan täytä niitä. Toimii mukavasti keinona välttää rakkaus ja sen tuomat mahdolliset sydänsurut. Osui kyllä johonkin ytimeen tämä tulkinta ja tarkastelen omaa ajattelutapaani nyt hiukan objektiivisemmin. Ehkä pääsen eroon epärealistisista toiveista koskien miestä ja onnistun muodostamaan parisuhteen. 

Kiitos vielä ja mukavaa kevättä
Terveisin Maria ☀️

 

 

 

 

 

 

 

Viimeksi muutettu 30 maalis 2016

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU