22 marras 2014

Musta hevonen

Kirjoittanut 

Olin sukulaisten luona jossa oli paljon hevosia, suurin osa laukkasi aitauksessa, mutta itse talutin tummaa tai mustaa hevosta, jolla ei kuitenkaan ollut mitään satulaa tms. joten käveli lähinnä vaan mun vieressä.

Oli aika hämärää ja sumusta, saatto olla luntaki maassa, en muista ihan tarkasti. Sitten ilmestyin sen hevosen kanssa johonki huoneeseen, tai aittaan, jossa oli portaat ylös mutta ulos kun katsoi niin näkyi tosi pitkä ja hämärä tie jota sen hevosen kanssa sitte katselin. Sitten se mun ihastus ilmesty sinne ja kertoi jostain uhkaavasta tilanteesta, olo oli kuin jossain keskiajalla että on joku uhka tulossa tai sota tms. sanoin sille sitte jotain että "no lähetään pois täältä" ja yritettiin molemmat kavuta sen hevosen selkään, mutta ei päästy jolloin se sitten istutti mut sen tumman hevosen selkään (hevonen siis ilman satulaa, mutta pystyin tosi hyvin ja luontevasti istumaan sen selässä ilman ongelmia) sanoin sille pojalle että "okei, no koita pärjätä niin mä lähden". Yhtäkkiä siihen hevosen selkään ilmesty myös koira.. en tiiä miten se siinä istu mutta hyvin näytti pärjäävän. Sen koiran ja hevosen kanssa sitten lähdettiin sitä pimeetä tietä sieltä huoneesta pois. Hevonen ei laukannut vaan käveli tosi rauhallisesti eteenpäin koska sanoin sille että en haluaisi täältä lähteä vielä, ei kuitenkaan ymmärtänyt sen vertaa että olisi pysähtynyt mutta hitaasti eteni tämä vaihe. Uni loppui kun pääsin tien päähän ja katsoin taakse.

 hmm.. liekö mitä tarkoitti. unet on välillä pelottavia :-D heh...mitähän tää uni siis merkitsee? innolla odotan.. Janika

(unennäkijä 18-vuotias lukiolainen, jonka elämäntilanteessa ihastuminen ja "pakkien" saaminen)

Olavin vastaus:

Muistutan lukijoita taas siitä, että ulkopuolisen  yritys ymmärtää toisen unta on aina vain yritys. Unennäkijä oman tunteensa kautta tietää, mikä on totta ja mikä ei.

Uni lienee parisuhdekriisin kuvaus:

Oleminen sukulaisten luona kuvaa normaalia elämää lapsuuden perheessä, suvun piirissä. Siellä hevosia, seksuaalista elämää eli ’ratsastusta’ edustavat usein isät tai miehet yleisemminkin. Eläinmielikuvissa ’seksiä’ ilmaistaan ’ratsauksella’. Se ilmaisee eläinten paritteluasentoa. Parittelukin käsitteenä viittaa jonkin kanssa kahdestaan olemista. Perinteemme mielikuvissa isä liittyy hevosiin ja äiti lehmiin. Suvussa eletään aitauksessa eli suvun säännösten ja normien mukaan. Siellä seksi on ’aidattu’, säännelty koskemaan vain aikuisten parisuhdetta.

Unennäkijän olemisentilaan ilmestyy ’musta hevonen’, perheen ulkopuolinen parikumppani. Aluksi vain käveltiin yhdessä sitten mentiin samaan huoneeseen tai perinteisesti aittaan halailemaan. Molemmat tapahtumat voivat kuvata myös pelkkää toivetta. Portaat hevosen kanssa kulkien viittaavat ehkä yhdyntään tai toiveeseen siitä. Siihen liittyvä tunne on ristiriitainen. Tähän viittaa varmaankin tilan (tila = mielentila) hämäryys, samalla toive pitkästä yhteisestä hämärästä tulevaisuudesta (=näkymä kauas). Lopulta uni uskaltaa nimetä kumppaniksi henkilön, johon unennäkijä on ihastunut.

Yhdessä hevosen ’selkään’ kapuaminen voisi viitata haluun tai toteutuneeseen yhdyntään. Toive onnistuneesta seksistä ei kuitenkaan ehkä toteutunut jonkin uhkan, eli pelon takia? Pelot ovat nuorten luonnollinen suojausjärjestelmä. Tiet erkaantuvat. Unennäkijä jatkaa ratsatusta yksin. Musta hevonen voi kuvata nyt myös surua tapahtuneesta.  Mukaan ilmestynyt koira voi kertoa joko ystävyystoiveesta tai sitten siitä, että erilleen ajautumiseen liittyi toisen osapuolen haukkumista.  Unennäkijä ei olisi halunnut lähteä tilanteesta pois, mutta suhde ajautui ongelmiin ja elämä jatkui surullisessa (’pimeässä’) yksinäisyyden tunteessa. Hevonen (= eroottisen suhde) ei tottelekaan toivetta. Ristiriitaan ei tullut ratkaisua ja suhde kulki kohti päättymistään.

 

Viimeksi muutettu 01 joulu 2015

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU